plantennamen
#1
di, 05/01/2010 - 17:40
plantennamen
Hallo,
Ik ben op zoek naar (sub)tropisch(uitziende)namen van planten
voor een tropische tuin.maar het is belangrijk zat ze wel tegen vorst kunnen
(met enige bescherming)
weet iemand namen van planten ?
Mvg,
Jeffrey
De volgende planten zijn geschikt voor het creeren van een (sub)tropische tuin;
Rhapidophyllum hystrix
Trachycarpus fortunei
Chamaerops humilis (enige bescherming in de winter nodig)
Musa soorten en cv's (banaan,heeft enige bescherming nodig)
Kalopanax septemlobus var. maximowiczii
Toona sinensis
Acacia dealbata
Eucalypthus soorten en cv's (heeft enige bescherming nodig)
Diverse Bamboesoorten (kijk voor polvormende soorten,deze woekeren niet of nauwelijks).
M.V.G
Hans
De palmen die hier worden genoemd zijn met uitzondering van Trachycarpus niet geschikt voor de volle grond. Vroeg of laat vriezen ze kapot, tenzij je bereid bent om rigoureuze beschermingsmaatregelen te nemen (zie bij het exotenforum). Rhapidophyllum hystrix mag dan volgens de boekjes zeer goed bestand zijn tegen lage temperaturen, deze palm is moeilijk verkrijgbaar en groeit hier erg langzaam. Acacia dealbata is ook geen duurzame keuze. Hij groeit ook dusdanig hard, dat beschermen tegen bevriezing ondoenlijk is. In streken met een uitgesproken zeeklimaat heeft Acacia dealbata var. subalpina wellicht een overlevingskans. Dit is de enige Acacia die als boom de vorige winter in Amsterdam overleefde en zelfs het voorjaar daarop nog in bloei kwam (Hortus VU). Zowel Acacia dealbata als A. baileyana ‘Purpurea’ sneuvelden er met matige vorst.
Na tenminste 1 strenge winterperiode (de vorige) heb ik de volgende suggesties: Albizia julibrissin, Stewartia pseudocamellia, Lagerstroemia indica, Tetrapanax papyrifera ‘Steroidal Giant’ (allen bladverliezend).
Behalve de reeds genoemde bamboe kun je ook exotische ‘wintergroene’ varensoorten aanplanten. Voorbeelden die hier de vorige winter met enkele nachten strenge vorst hebben overleefd zijn: Woodwardia unigemmata, Blechnum chilense en Lophosoria quadripinnata. Ook als het blad eventueel tegronde gaat, lopen deze grondvarens weer uit.
Van Toona sinensis kan ik je wel een aantal jonge planten (1 meter hoog) bezorgen. Wel zelf komen halen in de buurt van Leuven (of Aalst)
Ook nog geschikt zijn de grootbladige Magnolia's zoals bijvoorbeeld M. tripetala, M. obovata (M. hypoleuca) M. Macrophylla of M. 'David Clulow'.
Toevallig zat ik ook aan grootbladige Magnolia's te denken. Helaas zijn de meeste moeilijk verkrijgbaar. Het meest aangeboden wordt Magnolia tripetala maar die zou ik niet aanplanten want de bloemen van deze Magnolia ruiken niet echt aangenaam ('als een natte geit' heb ik ooit eens ergens gelezen). Die van Magnolia hypoleuca ruiken wel lekker maar zoals eerder opgemerkt is deze moeilijk verkrijgbaar. In een doorsnee tuincentrum zul je deze Magnolia niet vinden. Hiervoor zul je toch echt bij gespecialiseerde kwekers of tuincentra (bijv. Esveld) moeten zijn.
Verder denk ik aan Paulownia tomentosa. Als je deze plant ieder jaar sterk terugsnoeit krijgt hij zeer grote bladeren.
Nog een mogelijkheid: Trochododendron aralioides. Niet gemakkelijk verkrijgbaar en als jonge plant vorstgevoelig maar als je in het westen van NL of België woont zeker de moeite van het proberen waard.
Gegroet, de tuinprins
Toona sinensis heb ik 2 maal zonder succes geprobeerd. In beide gevallen werden de takken zwart nadat het jonge blad verdord was. Ik heb de indruk dat het in het jeugdstadium een vrij kwetsbare plant is! Misschien was een schimmelinfectie voor het verlies verantwoordelijk?
Bij de vaste planten zijn er nog een groot aantal die met hun groot blad een tropische oerwoudsfeer kunnen oproepen, zoals bv Darmera peltata, Rodgersia sp.,Astilboides tabularis, Gunnera manicata,Hosta sp.,...
Klimplanten kunnen daar ook bij helpen, en dat kunnen dan Passifloras zijn, maar bij de Clematissen vind je een aantal woekerende soorten die zeer geschikt zijn voor een mini-oerwoud, denk daarbij gerust aan Clematis montana en Clematis armandii.