tuin laten aanleggen
#1
za, 18/07/2009 - 18:16
tuin laten aanleggen
Goedenmiddag,
Wij willen onze hele voor- en achtertuin opnieuw laten doen. Onze voortuin is ongeveer 3 bij 9 meter en de achtertuin 9 bij 11. Zowel de voor-als achtertuin wordt volledig leeggehaald. In de voortuin komen een vijftal 1x1m tegels en de rest wordt in megawildverband gelegd. In de achtertuin komt er een terras van 5x5met 60x60 tegels. Daarnaast een vlonder van 3,5 bij 4, (door hovenier gebouwd) en aan de zijkanten opgehoogde bloembakken. De rest van de tuin wordt in wildverband gelegd. Ook komt er rondom een houten schutting schutting (door hovenier gemaakt).
Wij hebben een offerte aangevraagd bij een drietal bedrijven. Van een bedrijf hoorde we niks meer en de ander was wel erg duur (24.000 euro). Blijft er dus een over, maar vinden het nog steeds moeilijk in te schatten of dit een concurrerende offerte is. Volgens de hovenier zal hij er ongeveer 3 weken mee bezig zijn? Dit lijkt mij aan de hoge kant, of is dat wel reeel voor bovenstaande klus? Daarnaast zal het ongeveer uitkomen op 19.000 euro. Hoe kijken jullie daar tegenaan? Alvast bedankt voor jullie reactie.
Lijkt mij erg veel geld en 3 weken lijkt mij vrij lang.
Stel dat die 3 weken klopt (= 3 weken x 5 dagen x 8 uur maal een uurloon van 40,=) is de loonsom 4.800,=, excl. BTW. Dat zou er nog aan zo'n 13.000,= aan materiaal (dood en levend) in gaan zitten. Lijkt me stug.
Maak een exacte lijst van de wensen en laat 3 andere bedrijven, op basis van deze gegevens, een offerte maken. Pas als deze gebaseerd zijn op dezelfde gegevens is een vergelijking mogelijk.
Laat de offerte splitsen in loonsom, dode materialen en levende materialen.
Laat je keuze voor het uitvoerende bedrijf niet alleen leiden door de prijs maar ook door het vertrouwelijk overkomen van dat bedrijf.
Moeilijk om een antwoord te geven,de kostprijs van de planten kan ook zorgen voor een groot verschil van prijs.De hovenier spreekt van 3 weken
werk,maar met hoeveel man,word een graafmachine gebruikt,zijn er containers
meegerekend.Referentie adressen vragen aan de hovenier en eens gaan praten
met die mensen kan ook interessant zijn,veel hangt ook af van de stijl van
de tuin,soort materiaal van de tegels,het is een dure investering,beter
u goed informeren eer je een kontrakt tekend.
Mvg Philip.
Bedankt voor jullie reactie. Zal onze wensen/eisen voorleggen aan 2 andere hoveniers, kijken waar ze op uitkomen. De prijs ligt nu op bijna 18.000 euro, dit is nog zonder beplanting. Volgens de hovenier zijn ze er 3 a 4 weken mee bezig (afhankelijk van het weer) met in ieder geval 2 man. Ze maken gebruik van een kleine graafmachine om alles leeg te halen.
Kan je op een offerte trouwens ook nog afdingen of is dat not done in deze business ?
Het weer maakt niet uit voor het aantal benodigde uren welke in de offerte staan. Wel is het een indicatie hoe lang je in de rotzooi zit (door onwerkbaar weer loopt de klus uit).
Een offerte is gebaseerd op kostprijs van de posten loon + dode materialen + levende materialen + stortkosten + werk onderaannemers. Hieroverheen komt een winstopslag maar deze kan ook reeds in de posten verwerkt zitten. Daarop komt de BTW. Het totaal is de aanneemsom.
Uitgaande van een rieele en concurerende offerte kan er in feite niks vanaf omdat anders die offerte niet zou deugen. Het is natuurlijk altijd te proberen maar dan op basis van argumenten.
Laat de offertes compleet zijn zodat de goedkoopste later niet met een dosis meerwerk aan komt.
wij willen 80x80 tegels op een deel van het terras neerleggen met een brede voeg en voegmortel. Ik begreep van een medewerker van een tuincentrum dat dit nogal moeilijk werk is, dat je hier voor geleerd moet hebben. Een van de hoveniers die we in gedachten hebben heeft hier geen ervaring mee, maar zegt dat het wel goed komt. Is dat echt zulk specialistisch werk?
Hoe zit het eigenlijk met garantie. Is het normaal dat een hovenier dit geeft op de aanleg van een tuin?
Zorg dan wel voor een zeer stabiele ondergrond (met goede drainage), anders gaan die voegen op den duur aboluut scheuren (zelfs met flexibele voegmortel).
Dag Timo
Een andere optie is prijs vragen aan een aannemer (die geen tuinier is)
maar die wel perfekt weet hoe een terras moet gelegd worden en daarna
een hovenier zoeken voor de aanplanting.
Mvg Philip.
Volgens mij gaat de hovenier eerst beton storten en dan de tegels leggen. De tegels varieren ook heel erg in dikte. Maar volgens de hovenier zou hij ze dusdanig leggen dat ze toch redeljk op dezelfde hoogte zullen komen. Klopt dat?
Hoi Timo
Je vragen zitten wel goed verdeeld
De tuinaannemer zal waarschijnlijk gestabiliseerd zand gebruiken en geen
beton,daarop een dunne laag mortel,de dikker tegels worden iets dieper in de specie geklopt zodanig dat de tegels effen liggen aan de bovenzijde,na uitharding blijft alles op zijn plaats zitten.
Mvg Philip.
Phil, bedankt voor (al) je antwoord(en). Volgens mij gaat de hovenier het op die manier doen ja. Volgens mij gaat hij de stenen met dezelfde diktes ook bij elkaar in de buurt leggen. Ik ben benieuwd...
Deel van de schutting staat inmiddels, ziet er mooi uit.
Hoi Timo
De tegels sorteren op dikte is niet nodig,beter is meerder pakken tegels
tegelijk te verwerken om zo eventuele kleurverschillen te verdelen over
het volledige terras,anders kan eenzelfde kleur op een rij zitten.
Later misschien foto plaatsen,ben benieuwd naar het resultaat.
Mvg Philip.
Phil,
Bijgaand een plaatje hoe het er tot dusver uitziet. De hovenier heeft alleen gestabiliseerd zand gebruikt en daar de verschillende tegels ingelegd (ook op dikte gesorteerd). Is dat wel volgens het boekje (want lees daar verschillende verhalen over, bv lijmen of laag met daarover hele laag mortel)?
Nu zijn we aan het kijken welke soort voegmortel te gebruiken. Lees daar ook allerlei verschillende dingen over. De een zegt wel vochtdoorlatend en de ander weer niet. En ook weer is niet alles geschikt voor zulke brede voegen. Iemand nog tips?
en zo ziet de rest van de tuin er uit op dit moment.
Ik zit toch liever met mijn voetjes in het gras, vooral als het goed warm is vind ik zoveel tegels te heet. Maar smaken verschillen.
Tuin?
He, tuin?
tsja, ook al ligt er niet zoveel groen als jullie persoonlijk mooi vinden, het is en blijft een tuin ;-) Maar don't worry, deze foto was maar een deel van de tuin, het ging namelijk even over de tegels. Er komen links en rechts in de tuin grote plantenbakken, in het midden een waterornament met groen eromheen en achter in de tuin een vlonder met een grote grote dakmoerbei. Hopelijk kwalificeert het dan wel als een tuin in jullie ogen ;-)
Maar iemand tips mbt het gebruik van voegmortel voor deze grote tegels?
Dag Timo
Er zijn zo veel merken van voegmortels dat het moeilijk is het beste te
noemen,neem een merk die al jaren in de handel is ga vooral voor kwaliteit
vermeld bij aankoop dat het voor natuursteen is,uitvoering buiten waar het
kan vriezen;op de foto zie ik geen aquadrain,zijn die soms vergeten.
Mvg Philip.
Phil, ongeacht het merk, moet voegmortel wel of geen water/vocht doorlaten. Vooral ivm vriezen en kapotscheuren. Ik lees hier verschillende dingen over.
En wat bedoel je met aquadrain. IK heb deze term nog nooit gehoord. Het zal zijn om het water af te voeren, maar deze heeft de hovenier niet gebruikt. Is dit erg? Hij heeft het terras wel met afschot gelegd, zodat het water naar beneden toe wegloopt. En hoe zou jij deze tegels gelegd hebben, dus met wat voor ondergrond e.d.?
Hoi Timo
bekijk het volledige filmpje en je zal me begrijpen
https://tinyurl.com/yythpm2h
We hadden er eerst ook geen geplaatst maar bij hevige regenbuien stroomde
het terraswater op het gazon en spoelde het terug met zand en modder,met
zo'n roosters is het opgelost.(we hadden wel afvoer voorzien)
De plaatsing van de tegels zal wel goed zijn,er zijn verschillende methoden mogelijk doch zolang ze niet opgevoegd zijn loop niet op de zijkanten van de tegels(ze kunnen los komen als stabiel nog niet volledig is uitgehard)en oppassen voor vuil die in de voegen valt.
Mvg Philip
dit nog gevonden(dus uw voegen mogen waterdoorlatend zijn als uw stabiel dat ook is)
Travertin, zandsteen, serie desert, marmer en enkele kalksteensoorten mogen nooit verwerkt worden in beton. Men dient bij deze soorten altijd een goed drainerende stabilisatie te gebruiken en deze zeker niet nat te verwerken of te verwerken in een zand op split laag.
bron:http://www.gsbsierbestrating.nl/natuursteen-bestrating-terras-tuinpad
Voor mij ook van hetzelfde,TUIN - TUIN ?
Kijk je ook uit met knoeien op de tegels, rode wijn, barbeque-vet e.d. zijn uit sommige tegels niet te verwijderen.Bij sommige visites krijg je alleen witte wijn e.d. :-)) :-((