Verwaarloosde lange tuin opknappen
#1
zo, 08/05/2011 - 12:54
Verwaarloosde lange tuin opknappen
Afgelopen vrijdag hebben mijn vriendin en ik de sleutel gekregen van onze woning. Aan dit huis moet nog wel een beetje verbouwd worden, dat wil zeggen alles moet eruit en opnieuw gedaan worden. We hebben alleen al aan kleding en aanverwanten 44 vuilniszakken vol verwijderd.
Maargoed daarvoor kom ik natuurlijk niet hier, bij het huis hoort namelijk ook een tuintje. Deze is ongeveer 7,5 meter breed en zo'n 60 meter diep. Deze tuin is de afgelopen 10 jaar waarschijnlijk niks meer aan gedaan en daardoor een beetje verwaarloosd. We zullen voorlopig nog weinig tijd hebben om daadwerkelijk de tuin op te gaan knappen, maar wil wel alvast wat informatie inwinnen. Achterin de tuin staat overigens nog een +- 65 jaar oude perenboom vol met stoofperen, heerlijk!
De belangrijkste vraag is hoe gaan we de tuin opknappen. Wie heeft er een goed idee? Een aantal opties:
Het lof:
-Al het lof kapot maaien met een bosmaaier
-Kapot spuiten met een mix van MCPA en RoundUp
-Niets mee doen en onderwerken
-Verwijderen in groencontainer
De grond zelf:
-Frezen
-Omspitten (met graafmachine)
-Afgraven en afvoeren
De grondsoort is me nog niet helemaal duidelijk, maar zeer waarschijnlijk zand met daaronder veen.
De perenboom is weer een ander verhaal, deze is waarschijnlijk al 10 jaar niet meer gesnoeid. Is het verstandig deze nu alvast uit te dunnen of wachten tot na de winter?
Als je voorlopig nog niets aan de tuin doet dan loof kort maaien met een bosmaaier, loof afvoeren en dan voorlopig het gras en onkruid kort houden met een grasmaaier (bij voorkeur een benzine maaier).
Wanneer je in de toekomst wat aan de tuin gaat doen het gras en onkruid eerst wat laten groeien en vervolgens doodspuiten, wachten tot het echt dood is, dan het bovenste laagje afgraven en afvoeren.
De perenboom kun je nu al snoeien.
Gegroet, de tuinprins
Als ik de foto bekijk dan is het daar een heerlijkheid voor wie van tuinwerk houdt en een kwelling voor wie dit niet zo graag doet. Het is een hele lap en dat is niet zo maar even gebeurd. Ik had ook een stuk van 645 m2 en zie een paar paardenbloemen die inmiddels hun zaadjes al hebben verspreid. Ik had niet de middelen om veel te laten doen dus zou ik beginnen met het uittrekken en uitspitten van het onkruid. Niet afmaaien want dan ben je het niet kwijt. Ik zou het op een composthoop gooien of wegdoen in de container. Dan zou ik de grond frezen en daarna nog niets zaaien of planten, maar de opkomst van nieuw onkruid afwachten en dat afschoffelen. Zo leer je je grondstuk kennen en al doende krijgen je ideeën gestalte. Aan de stoofpeer zou ik nu niets doen, die zou ik in de winter (laten) snoeien als het blad eraf is.
Ik zou ook niet met gif werken, dat is nergens voor nodig.
Het kasje, als dat er ook bij hoort, is een fijn bezit.
Maak eerst dus de grond klaar en schoon, je weet dan hoe die is en dan komen de mogelijkheden en ideeën vanzelf.
Denk nog niet aan grond afgraven en afvoeren en goede grond kopen is vrijwel onmogelijk. Dus probeer het te doen met wat je hebt.
Frans
Als het terein redelijk vlak ligt, dan alleen maaien tot je tijd hebt voor de tuin.
Als je je dan tegen die tijd hier weer meld, kunnen we je weer helpen.
Zie de berichten hierboven.
Ga alvast nadenken wat je van je tuin wilt bv:
- exotisch
- eetbaar
- aantal terassen
- grasveld (eventueel voor kleine kinderen)
- vijver/waterpartij
- soort erfafscheiding
- zwembad/hottub
- beelden
- .....
Kijk ondertussen ook eens hoe zonnig het overal is over de verschillende jaargetijden en hoe het met het grondwater (vochtig/nat zijn van de grond) is in de diverse periodes.
Zoals je zelf al zei ga je niet direct veel doen, het is wel een geschikt moment om al eens na te denken in welke richting je wat wilt en wat de mogelijkheden zijn. Loop eens bij tuincentra en bij modeltuinen langs om je te laten inspireren over de mogelijkheden. En zeker niet te vergeten kijk eens bij buren en vraag kennissen/familie die bij je zijn eens of zij ideeën hebben.
Alexander
Alvast bedankt iedereen voor de tips.
Het globale plan voor de tuin is al redelijk concreet. Een groot deel zal weer gebruikt gaan worden als groentetuin (25-30 meter). Bij de groentetuin zal een schuur komen te staan met spoelgelegenheid. Het restant van de tuin zal siertuin worden, wellicht met een grote vijver.
Gisteren een klein beginnetje gemaakt met spitten om de grond te bekijken. De bovenlaag (20 cm) is vergeven met wortels, in de bovenste 10cm zit een grasmat. Hierdoor moet de bovenlaag eerst in stukjes gehakt worden. Daaronder is de grond aardig goed te spitten op enkele dikke wortels na. De kleur van de grond verloopt enigszins. De bovenste 40-50 cm is bijna zwarte aarde, met veel leven erin. Daaronder komt een meer zanderige lichtgrijze laag tevoorschijn. Ondanks dat het tot gister avond zeer lang niet geregend had was de grond nog behoorlijk vochtig, goed nieuws dus.
Zou het wellicht toch het verstandigst zijn om de volledige tuin om te spitten? Daarbij dus de bovenste 20 cm naar 60cm diep te verplaatsen, dan zou ik van de meeste onkruidzaden en wortels af zijn. Uiteraard zullen sommige stugge soorten weer opkomen, maar door regelmatig schoffelen zullen ze het onderspit delven? Het spitten zal denk ik toch maar wel met een gravertje moeten.
Graag wil ik al het groene afval binnen de tuin houden, compost is natuurlijk het allerbeste om in de tuin te hebben. Ik zal binnenkort beginnen met een composthoop aan te leggen.
Voor de perenboom zal ik eerdaags (als ik wat meer foto's heb) een apart topic aanmaken.
Groetjes Arjan
Owja, het huis is uitgezocht op onder andere de tuin. Tuinieren is wel een van mijn hobby's. Nu dus eindelijk een beetje een tuin.
In de rubriek Tuintips staat in het bovenste bericht over het maken van compostbakken en de verwerking van groenafval tot compost.