Bamboe zaaien
#1
za, 23/10/2010 - 20:28
Bamboe zaaien
Ik heb dit jaar Fargesia (tuinbamboe) gezaaid, maar er is slechts één zaadje van de 200 op gras lijkende zaden uitgekomen.
Het zou kunnen zijn dat de mislukking het gevolg was van het feit dat de zaden niet rijp waren, wanneer moet ik eigenlijk de zaden verzamelen en zijn er nog speciale behandelingen vereist om dormantie (rustperiode) van het zaad te doorbreken?
Verder heb ik ook sterk het vermoeden dat de zaden besmet waren met de larven van de varenrouwmug, kan dit?
Welke grondsoort moet ik gebruiken, ik heb in fijne, vochtige potgrond gezaaid, de enige zaailing die is uitgekomen lijkt nu trouwens af te sterven door verdroging, allicht het gevolg van wortelschade bij het verpotten.
Zijn dit lichtkiemers?
Verder ben ik op zoek naar een standaardwerk omtrent de verzorging van zowat alle Bamboe geslachten. Ergens een goed boek tegengekomen?
Alvast bedankt.
Het heeft trouwens zeer lang geduurd vooraleer dit plantje tevoorschijn kwam, meer dan een maand. Zaaitijd was eind juli.
Ik heb ze ooit in licht vochtige grond gezaaid in de herfts. Ze kwamen massaal in het voorjaar op.
Als je de grond te nat hebt gehouden komen de mugjes (en de larfjes), heeft niets met zaadkwaliteit te maken maar met de verzorging.
Ruud
Enkele titels:
'Bamboe' van Michael Bell - Gids voor liefhebbers en vakmensen.
'Bamboe' van Yves Crouzet - Soortbeschrijvingen met fraaie foto's van Paul Starosta.
David Farelli - The Book of Bamboo - een zeer uitgebreid standaardwerk dat misschien nog wel ergens tweedehands verkrijgbaar is.
Tenslotte is er van Wolfgang Eberts nog een klein boekje - Bambus in Haus und Garten.
Op de sites van 'De Groene Prins' en 'Kimmei' is ook wel het een en ander aan informatie over bamboes te vinden.
Samengevat: als je bamboe zaait in de herfst en dit in volle grond veronderstel ik, dan kiemen ze vanzelf in het voorjaar. Nu het gevroren heeft zullen de Sciardia larven wel dood zijn en kan ik opnieuw proberen.
Ik heb ook de indruk dat bamboe een hoge luchtvochtigheid nodig heeft en dat je gekiemde zaden itt andere zaailingen beter laat zitten tot hun wortelstokken goed ontwikkeld zijn.
Bovendien weet ik uit ervaring dat scheuren geen goede manier is om bamboe te vermeerderen:
Bamboe klonen lukt niet goed, om dezelfde reden dat het schaap Dolly niet lang als kloon heeft geleeft. Het sterft af na pakweg 30 of 40 jaar en scheurlingen kunnen ALS ze het al halen na één of twee jaar volledig afsterven. Bamboe sterft trouwens af eens het in bloei gestaan heeft, daar denken veel tuinaanleggers niet aan met alle gevolgen vandien...
Verder zet je bamboe best op een beschutte (niet uitdrogende) plaats, is toch mijn ervaring.
Zijn er nog weetjes over de verzorging van bamboe?
Hoi,
Ervaring hoe je bambou moet zaaien heb ik niet....maar een bloeiende bamboe heb ik gehad,het was de enige bambou in mijn tuin die niet voor problemen zorgde,geen uitlopers en was na een 10-tal jaren ook gegroeid tot een prachtige plant.Trouwens...het raar eraan is dat overal hier in de buurt waar ik woon...iedere tuin waar dezelfde soort bamboe te zien was als de mijne...ook in bloei stond...
Na een jaar wachten met een minimum aan hoop op het hergroeien ervan,en dus niks,heb ik hem toch maar uitgesmeten.
Nu nog een jaar later heb ik nog steeds zaailingen die uit de grond(zwaar kleigrond)komen en nogthans was het een strenge winter geweest.
Ik had er dit voorjaar een paar uitgehaald met de aarde er rond(de rest compostbak in)en in een potje gedaan,dus niet verplant of verpot....
die deden het goed buiten tot deze zomer....bij warm weer niet genoeg water gegeven( eigelijk vergeten te geven)en zijn dan uitgedroogt.
Mijn bedoeling was niet om opnieuw bamboe in mijn tuin te hebben(al mijn andere agressieve bamboe uit mijn verbannen),maar leek me tof om die zaailingen een kansje te geven...maar niet in de volle grond...
En misschien vind ik er volgende jaar weer ..enkele zaailingen...
Misschien ben je iets met bamboe verhaal
Groetjes,
kikkertje
Exo, ik weet niet waar je deze informatie vandaan haalt, maar bamboe wordt vrijwel uitsluitend vermeerderd door stekken te nemen van de wortelstok (rhizoom). Sommige tropisch soorten (Bambusa) zijn ook te vermeerderen door een deel van de halm te stekken. Bamboe bloeit pas na vele jaren en dan massaal. Wellicht heeft dit te maken met het feit, dat ze doorgaans tot dezelfde genetische kloon behoren. Na de bloei onstaat een nieuwe generatie zaailingen met een grote genetische diversiteit. Een aanzienlijk deel van de zaailingen heeft niet de door de kweker gewenste eigenschappen, zodat selectie noodzakelijk is. Selectie kriteria zijn bijvoorbeeld habitus (uiterlijke kwaliteit) en groeisnelheid.
Heeft men eenmaal een paar geschikte klonen, dan worden deze vermeerdert en op de markt gebracht.
Groet,
Draco
Hoi Draco,
Als ik het goed begrijp....en nog enkele zaailingen dan toch zouden uitkomen volgende voorjaar...ik identieke bamboe's zou kunnen hebben..maar de ene traag groeiend en de ander snel groeiend...of zoiets?
Je zegt dat bamboe bloeit achter vele jaren....ik heb eens gehoord dat bamboe bloeien om de 100 jaar...klopt dat? want mijn bamboe was geen 100jaar oud.
Al heb ik zelf geen bamboe meer in de tuin...vindt ik het toch interessant
Groetjes,
kikkertje
De zaailingen zijn genetisch verschillend; de stekplanten zijn identiek aan de moerplant. Dat een bamboe soms al bloeit kort nadat deze is aangeschaft, is pech, maar heeft uitsluitend te maken met de tijdsinterval die verstreken is sinds de vorig bloei. De interval tussen opeenvolgende bloeiperiodes varieert per soort en bedraagt vaak vele tientallen jaren. Daardoor zijn er ook weinig exacte gegevens over bekend. Ook sterven niet alle bamboesoorten na de bloei. Bijvoorbeeld Pseudosasa japonica herstelde zich weer.
Polvormende soorten zoals Fargesia murielae en F. nitida gingen wel massaal dood.
Draco, dat vermeerderen via scheuren niet lukt zeg ik niet, maar bij mij lukte het na 5 keer proberen nog steeds niet.
Zijn bamboes eigenlijk monocotylen of dycotylen..of beide? Hoe zien de bloeiwijzen van een bamboe eruit? Want bij vb. Fargesia zijn er dan toch mannelijke struiken omdat stuifmeel steeds mannelijk is en dus moeten er ook vrouwelijke struiken bestaan die de uitsluitende (vrouwlijke) stampers + vruchtbeginsel bevatten die uiteindelijk het zaad geven. Er zijn dus bij Fargesia 2 soorten bloemen, nl. mannelijke en vrouwelijke...
Is pseudosasa japonica dan geen polvormende (dus vrouwelijke soort?) die dus geen stuifmeel zal bevatten, maar hoe kan er dan bevruchting optreden? En hoe zien deze bloemen er dan uit?
@exo: Ik vermoed dat je een en ander door elkaar aan het gooien bent.
Bamboes behoren tot een groep geslachten binnen de grassenfamilie en zijn derhalve monocotylen (eenzaadlobbig). Een- en tegelijk tweezaadlobbig zijn kan natuurlijk niet. Ma
Hoi Draco,
super bedankt voor de uitleg...nu snap ik het...
groetjes
Kikkertje
blijft interesant om te volgen...