wanneer en hoe kweepeer stekken?
#1
vr, 11/06/2010 - 10:33
wanneer en hoe kweepeer stekken?
Hoe kan ik best mijn kweepeer stekken - wanneer is het beste moment ?Hoe oud moeten de stekken
zijn - stekgrond? of gewone potgrond ?
Goede resultaten van stekken of is het beter om hem te enten op een onderstam ?
groetjes
Lily-Anne
niemand ervaring met het vermeerderen van kweepeer ( is eigenlijk een witte sierkwee )
groetjes
Lily-Anne
Is het dan een Chaenomeles die je wil stekken?
Hallo Guy,
Ik heb de naam die je gaf even opgezocht, en het zal vermoedelijk wel een chaenomeles zijn - Heeft
een hele mooie wit- crème kleur en is dubbel . Ik probeerde vorige herfst confituur van de
vruchten te maken , maar ze waren nauwelijks zacht te koken - het resultaat was niet echt lekker te
noemen .Om ooit nog eens zo'n confituur te maken ,zou ik eens aan echte grote kweeperen
moeten kunnen geraken .
Zou ik er geen zomerstekken van kunnen nemen of is afleggen de beste optie? hoe ga ik best te
werk?
groetjes en bedankt voor elke tip
Lily-Anne
Om lekkere kweeperen te krijgen heb je vruchten van de Cydonia oblonga nodig. Er zijn verschillende rassen van deze boom verkrijgbaar.
Lily-Anne,
Stekken vanaf mei tot juli is mogelijk.
Afleggen is ook mogelijk.
Voor gelei te maken is een combinatie van kweeperen (Cydonia oblonga) en de vruchten van de Japanse kwee (Chaenomeles) ideaal.
Het is vooral het vocht dat gebruikt wordt om in te koken.
Ken je de stekkalender al?
https://tinyurl.com/yxdnu8la
Mvg,
Guy
Lily-anne, ook al heb je mooie grote kweeperen dan nog kan je daar geen confituur van maken. De vruchten bevatten veel steentjes en zijn ook moeilijk door te snijden. Dat moest ik altijd doen. De vruchten goed wassen (Niet schillen of klokhuis met pitjes verwijderen!) en dan doorsnijden. Eerst in vieren en dan elk part nog in drieën. Dus grove stukken in een pan en net onder water zetten en twee uur zachtjes aan de kook laten trekken en dan in een groot vergiet laten uitlekken. Dit opgevangen sap, 1 liter met 1 kg geleisuiker wederom vier a vijf minuten echt laten koken en daarmee dan de potten vullen tot de rand, deksel erop pot omdraaien en af laten koelen. Dan heb je heerlijke kweepeergelei.
Frans.
Bedankt voor de tips
Lily-Anne