hoezo klimaatverandering??
#1
zo, 10/01/2010 - 22:18
hoezo klimaatverandering??
Het is al 4 weken bijna niet meer boven 0 graden geweest, de koudste nacht was hier - 14 graden......kortom , we hebben een hele strenge maand januari tot op heden, ook het einde van december was behoorlijk koud....hoezo opwarming van de aarde....nou....ik geloof er niet meer zo in....
Uhmm, je bent bekend met het verschil tussen weer en klimaat?
KNMI: Jaar 2009: Dertiende warme jaar op rij. Het jaar was tevens zeer zonnig en vrij droog.
Het jaar 2010 is nog maar net begonnen en ook al wordt dit een koud jaar (dat valt nog maar te bezien), de gemiddelde temperatuur van 1 jaar zegt weinig tot niets over het klimaat.
Ook in een opwarmend klimaat blijven koude winters mogelijk, alleen zal de frequentie van voorkomen waarschijnlijk afnemen.
Mooie foto trouwens! :)
De weersomstandigheden die zich nu voordoen heeft totaal niets te maken met de opwarming van de aarde.
Het is een onbekende periode van een soort ijstijdperk,die niet te verwachten was..
De zeewaterpeil blijft stijgen en wordt ook warmer ook vreemde vissoorten die hier nu kunnen overleven en vroeger niet,zelfs de japanse oester blijf hier in de noordzee dat is het bewijs van een globale opwarming van de aarde...
Mvg dieter
inderdaad en wie weet werd het niet nog kouder zonder de opwarming? daarbij niet geloven in klimaat opwarming of omgekeerd is stom. het klimaat veranderd constant...ergens snap ik de heise niet rond de klimaatopwarming of wat ze het ook noemen. dit zou toch de eerste keer niet zijn en zal ook de laatste keer niet zijn. het gaat snel dat wel maar ook dat is in het verleden al meermaals gebeurd....en zonder dat de mens ook maar op het toneel was!
o nee, een ramp als er geen poolijs meer is? er zijn al enkele periodes geweest waarbij de polen ijsvrij waren. was dit een ramp? nee, integendeel. dit zijn perioden waar de biodiversiteit enorm van profiteert. akkoord sommige soorten kunnen zich niet of moeilijk aanpassen maar ja, dat is evolutie en selectie van de sterksten.(ben wel akkoord dat de vervuiling moet stoppen en daarmee onze levenswijze)
gr
Kristof
Als er geen poolijs meer is krijgen wij pas barre winters,zonder poolijs zal de warme golfstroom ons niet meer bereiken.
groet Dirk.
Waarschijnlijk houdt deze relatief strenge winter op het Noordelijk halfrond verband met de 11-jarige zonneactiviteits cyclus, die nu op een minimum is. Vergelijk deze en de vorige winter met de winters van 1985, 1986 en 1997.
De vastgestelde opwarming van de aarde door menselijk gedrag is (gelukkig) nog maar een fractie van de opwarming door de zon.
Er zullen altijd mensen blijven die de invloed van menselijk gedrag op het klimaat ontkennen, net als diegenen die menen dat de aarde plat is.
Dirk, dat is een veronderstelling...en het stilvallen van de golfstroom zou echt niet zo'n vaart lopen.
daarbij zonder poolijs kan er geen echt koude lucht naar hier getransporteerd worden gezien het daar te warm is voor ijs ;-).
we leven nu in een interglaciale periode, een warme periode tussen twee ijstijden. aan het begin van de vorige interglaciale periode zo'n 120.000 jaar geleden smolten de ijskappen ook grotendeels zoniet compleet weg. de zeespiegel kwam 6 meter hoger uit dan nu en Groenland was zo'n 5 °C warmer. omdat de opwarming en afkoeling van de aarde aan de polen ongeveer een factor twee hoger ligt, komt dat overeen met een ongeveer 2,5 °C hogere gemiddelde globale temperatuur. een interessant getal, het ligt binnen de verwachte temperatuurstijging voor de 21e eeuw. die warme periode heeft alvast lang genoeg geduurd om ganse koraalriffen te creeëren die je nu bijv. kan bewonderen in Florida enkele tientallen meters boven de zeespiegel.
Draco,
Waarschijnlijk houdt deze relatief strenge winter op het Noordelijk halfrond verband met de 11-jarige zonneactiviteits cyclus, die nu op een minimum is. Vergelijk deze en de vorige winter met de winters van 1985, 1986 en 1997.
De vastgestelde opwarming van de aarde door menselijk gedrag is (gelukkig) nog maar een fractie van de opwarming door de zon.
Er zullen altijd mensen blijven die de invloed van menselijk gedrag op het klimaat ontkennen, net als diegenen die menen dat de aarde plat is.
je hebt verschillende cyclussen waaronder ook die 11 jarige...deze laatste twee winters lijken meer in de 22jarige cyclus te vallen. (koudste winter in 20jaar). de zonneactiviteit is ook van invloed op de AO die op zijn beurt in grote mate de luchtstromingen tijdens de winter in europa bepaalt. telkens zie je de koudste winters rond een minimum van een van de cyclussen.
er zijn de gewone minimums en maximums van die cyclussen maar er zijn nog veel langere cyclussen. er is sprake van grand minimums en grand maximums. dit zijn lange perioden (meer dan honderd jaar) dat de zon minder of meer actief is (de 11 of 22 jarige cyclussen blijven in zo'n langere cyclus natuurlijk gewoon doorgaan) zo had je rond de 17de eeuw het maunder minimum, toen was de zon lange tijd op een historisch laag dieptepunt. de thames en de wateren rond venetie vroren dan dicht tijdens de winters!. het laatste grand maximum was van ong. 1950 tot 2004, het huidige grand minima is juist begonnen en loopt van 2004 tot ?
als je alles wil weten over die zonnecyclussen is dit hier een up to date artikel.(is in het engels).
https://tinyurl.com/2k3mwr
gr
Kristof
Hallo Pia zz. Als het over enkele maanden meer dan 30 graden is geloof je misschien weer wel in de opwarming van de aarde.
wie weet Mosmanneke, klimaten zullen ongetwijfeld veranderen, maar of dit door de opwarming komt,blijf ik mijn vraagtekens bij zetten....het is in ieder geval een leuke melkkoe voor menig regering....
Stel dat we vinden dat het overdreven is en we daarom geen maatregelen gaan nemen en het blijkt over een aantal jaar inderdaad overdreven te zijn geweest. In feite is er dan niks verloren. We zijn dan alleen wat bescheidener gaan consumeren.
Maar als over een aantal jaar blijkt dat er wel degelijk wat aan de hand is en we hebben er niks tegen gedaan zijn we te laat en is het niet meer terug te draaien.
Ik denk dat we met het voortbestaan van de aarde beter geen risico kunnen lopen door het zeker voor het onzekere te nemen omdat eenvoudigweg de prijs te hoog is.
Ik denk dat we met het voortbestaan van de aarde beter geen risico kunnen lopen door het zeker voor het onzekere te nemen omdat eenvoudigweg de prijs te hoog is.
Het voortbestaan van de aarde is niet in gevaar, evenmin als het voortbestaan van het leven. Het enige wat in gevaar is is het voortbestaan van de mens, en vele andere diersoorten en planten met hem.
Vroeger was een grote boom sterker dan de mens. Nu is het zo dat een enkele persoon natuur en milieu in gevaar kan brengen hetgeen ook gebeurt.
De aarde kan voortbestaan zonder mensen, de mens kan echter niet zonder de aarde. Gezien de aanslagen op natuur en milieu die er overal op de wereld worden gepleegd heerst dat besef helaas niet bij de grote wereldleiders.
Het is uiterst naief om te denken dat de mensheid geen invloed kan hebben op het klimaat.
mee eens, het is krankzinnig te denken dat wat wij hier allemaal uitsteken op deze aardbol niets gaat veranderen. klimaat gaat altijd veranderen, mensen of geen mensen, daar kunnen we niets aan doen maar al die vervuiling is volgens mij het grootste gevaar voor ons en alle andere leven. of wat te denken van het leegroven van de regenwouden, het is niet zo dat als we nu zouden stoppen met kappen er gewoon nieuwe boompjes kunnen groeien! als er een stuk bos afbrand bijv. is dit totaal geen ramp omdat alle mineralen die de planten en dieren in hun levensloop hebben verzameld op die manier weer in de bodem terechtkomen en er zonder problemen nieuwe planten kunnen groeien maar het is een heel ander verhaal als je de bomen kapt en wegvoerd. dan beroof je de bodem van alle mineralen en treed er verwoestijning op en daarmee veranderd dan lokaal ook het klimaat. dit is maar een van de zovele problemen. een hoop inuits bijv. zijn al onvruchtbaar door de vele vervuiling! als we zo doorgaan komt dit ook naar hier en zijn we zowieso gedoemd als soort...
een klimaatsverandering vormt geen enkele bedreiging voor het leven op aarde maar onze levenstijl wel maar dat hoor je onze 'leiders' niet zeggen.
Flat4ever, laat ik het dan zo zeggen:
Ik denk dat we met ONS voortbestaan OP de aarde beter geen risico kunnen lopen door het zeker voor het onzekere te nemen omdat eenvoudigweg de prijs te hoog is.
En wie zijn 'we'?
Frans.
We zijn wij, de mensheid.
Het is vast erg koud met veel sneeuw in het oosten want vanmorgen was de Kramsvogel er weer. Ze waren er met zijn vieren en hebben de laatste rode besjes van de Cotoneaster gegeten. Ze komen waarschijnlijk uit een rustig gebied want ze zijn niet schuw.
Frans
Heel Nederland is een beetje overspoeld met kramsvogels....bij mij in de tuin ook dagelijks bezoek, woon in het noorden des lands.....maar ook hier een geregeld geziene gast.
Mooie beesten hé? Hier, omgeving Deventer, ook een groep van een stuk of 20. Bijna dagelijks te zien en inderdaad weinig schuw.
Ruud
volgens verscheidene wetenschappers is het koude winterweer te wijten aan een La Nina, een weersfenomeen die elke 7-10 jaar terugkeert, en zorgt voor uitzonderijk weer.
De kramsvogel hier voor het eerst gespot(Zuid-Limburg).Heb hem nu voor het eerst in de tuin gehad.
Ann
Kramsvogels broeden ook in Nederland. Het meest in Zuid Limburg.
Dat klopt Mosmanneke, maar wel in kleine getale, de meeste kramsen zijn doortrekkers.