Groot vliegbeest (giga wesp?)
#1
ma, 03/08/2009 - 17:31
Groot vliegbeest (giga wesp?)
Zojuist in de tuin werd ik lastig gevallen door een vliegbeest groter dan een gewone bij of wesp. Hij ging af en toe even op het vogelhuisje of de voederplank zitten dus met flink inzoomen heb ik wel een foto kunnen maken, ik durfde echt niet dichterbij te komen,hij kijkt niet lief...
WAT is het?
zo misschien duidelijker?
Lijkt mij een Hoornaar te zijn, de grootste soort wesp. Zijn steek is bijzonder giftig en een kleine hond eet hij met gemak op. Geintje, hij steekt niet zo snel (steek schijnt wel pijnlijk te zijn, heb er gelukkig zelf nog nooit een mogen ontvangen). In vergelijking met een gewone wesp is hij best vriendelijk.
Zie verder: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoornaar_(insect)
Oké. toch een soort giga wesp dus... goed dat ik niet te dichtbij ben gekomen... hij maakte inderdaad een flinke herrie... maar ik, allergisch voor wespensteken, moet dus wel goed uitkijken.
En daar ik van de week al gestoken ben door een hommel... vind ik het voor nu wel weer genoeg.
Inmiddels is hij denk ik al weer weg gevlogen, dus ik ga nog maar even voorzichtig in de tuin in de zon zitten. (camera naast me op tafel)
Dank voor je info!
Ik moet jullie helaas teleurstellen maar dit is geen giga wesp of wat dan ook maar een zweefvlieg,kijk maar eens goed naar de ogen en poten.
Dit is een ongevaarlijk dier hij imiteert alleen maar of hij een wesp is zodat andere jagers hem met rust laten.Dit is de horenaar zweefvlieg.
Kijk maar eens op google dan zie je meteen dat het geen wesp is.
Lijkt mij inderdaad een Hoornaarzweefvlieg of Stadsreus te zijn (ook bij insecten zijn de Nederlandstalige namen soms verwarrend, de wetenschappelijke benaming is daarom in zekere zin makkelijker : Volucella zonaria).
Zie bijvoorbeeld :
https://tinyurl.com/y5goe4nr
Ik wist niet dat hommels kunnen steken?
Nou en of, ben wel eens anagevallen door een heel nest en dat is geen pretje. Voor de hommels is het wel net als met bijen: de angel blijft vaak achter in het slachtoffer.
Ruud
Was het misschien zo dat ze zich bedreigd voelden (de hommels)? Net als met bijen? Ik ben weleens door een spin gestoken maar die had daar wel een goede reden voor(zat in mijn ovenwant die ik aantrok)
even een correctie,spinnen steken niet maar bijten.Ze hebben geen angel maar twee giftanden.
Ik had ze ruim voldoende reden gegeven om mij aan te vallen. Ik wilde een struik uit planten en stak een spa door het nest....
Overigens heb ik zo ook een keer een wespennest onbedoeld kapot gemaakt. Ondanks hun slechtere reputatie ben ik toen niet één keer gestoken ondanks de enorme zwerm wespen die wanhopig hun nest trachten te vinden.
Door bijen ben ik twee keer aangevallen, één keer stond ik denk ik in hun aanvliegroute en de andere keer kon ik echt geen reden ontdekken. Dat was overigens niet in Nl en geen honingbij, ik was zeker nog 20meter van het nest af. Gelet op de ferme steken die ik opliep ben ik echter niet gaan proberen de soort te determineren.
Ruud
Ik ben op zeven jarige leeftijd bijna dood gestoken door een nest wespen.
Sinds dien heb ik een allergie opgelopen.Deze maand is voor mij een hel omdat er zoveel wespen zijn.gezellig op een terras met een drankje is er voor mij niet bij.Ik heb naar al die jaren nog een trauma van dat voorval.
1 wespensteek heeft me een keer een gezwollen arm van de vingertop tot de schouder opgeleverd. Vuurrood en pijn. Toen maar naar de dokter...
Kan me voorstellen dat je van zo'n grote aanval een trauma overhoudt.
Dat vind ik trouwens wel jammer van tuinieren: alles bijt, steekt of slurpt. Ik gebruik wel Deet en dat helpt iets maar is niet zaligmakend. Zit de hele zomer en tot ver in het najaar onder de grote, pijnlijke en/of jeukende bulten. Maar om nou in een harnas te gaan tuinieren zie ik niet zitten.
Als je aantoonbaar allergisch bent bevonden voor wespensteken(dmv. bloedonderzoek) kun je op doktersadvies een desensibilisatie kuur ondergaan.3 Dagen opname ziekenhuis, prikken beginnend met een minieme hoeveelheid wespengif inspuiten,dat wordt steeds verhoogd. Daarna nog 3 jaar lang om de 6weken een dosis gif prikken in het ziekenhuis en dan kan je niets meer gebeuren.
Ik had ook een wespennest in de tuin 4jaar geleden,diverse prikken gehad,niet leuk, tot ik plotseling tegen de vlakte ging na een steek.Kan levensbedreigend zijn. En heb die hele kuur doorlopen toen. Het wespennest heb ik toen toch laten zitten,maar ze zijn gelukkig niet meer teruggekomen.
Over hommels en steken; ja dat doen ze! Ze kunnen vaker steken, die angel blijft niet zo snel achter. Twee weken geleden dus gestoken voor een hommel in mijn vinger, die beestjes blijken agressief te worden van de lucht die op je vingers komt waar je een ring draagt. En ik draag een stel speciale ringen (als een spalk) zodat mijn vingers niet uitelkaar vallen, dus ik was een goed doelwit, en het deed trouwens giga veel pijn, alsof je in de fik staat.
Maar gelukkig was het geen wesp, want daar reageer ik idd allergisch op.
Kunnen je vingers uit elkaar vallen?
Ylona:
14-08-2009Kunnen je vingers uit elkaar vallen?
Eh... ja, helaas hier wel. ;-)
Goh. Daar kan ik me niks bij voorstellen. Lijkt me lastig. Misschien niet besparen op goede tuinhandschoenen? Wellicht ruiken die insecten die ringen dan niet? Maar dat had je zelf natuurlijk ook al bedacht.
@harry, als je de antwoorden gelezen had dan weet je dat dit allang geconstateerd was....
Ruud
De Stadsreus (Volucella zonaria) is onze grootste Nederlandse zweefvlieg en ze zijn opvallend vaak in stedelijk gebied aan te treffen. het zijn totaal onschuldige beesten (zonder angel) die leven van de nektar in de bloemen. Daarbij bezoeken ze vooral bloemen met schermen en trossen. Ik kan me ook niet voorstellen dat de vraagsteller door dit fraaie 'vliegbeest' is lastig gevallen. De gemakkelijkste manier om een zweefvlieg te herkennen is hun manier van vliegen. De Stadsreus zweeft vaak enkele meters boven de grond op een zonnig en beschut plekje. De meeste bijen, hommels, wespen vertonen geen zweefgedrag. Bij de zweefvliegen ontbreekt ook de 'wespentaille'. Jammer dat het forum ontaardde in een 'steekpartij'
Ik kan me ook niet voorstellen dat de vraagsteller door dit fraaie 'vliegbeest' is lastig gevallen.
Waarmee ik dus niets zei over prikken of steken maar dat hij om mijn hoofd bleef vliegen en dat was niet gezellig, ik hou gewoon niet van beessies met een meer dan gewone belangstelling voor mijn boek, hoofd, hand of wat dan ook. Gewoon langsvliegen op weg naar een bloem oid is geen probleem maar deze zocht mij telkens weer op, dat noem ik dus lastigvallen.
Beest mag best door mijn tuin vliegen maar ik word liever niet gestalkt.
Kan toch?
Heb je misschien een kleurrijk hoofd?
De klimop in mijn tuin wordt dagelijks bezocht door honderden bijen er zitten ook vliegen pseudowespen wespen en vlinders het mooiste en grootste is de hoornaar die komt ook iedere dag even snoepen ik laat de klimop altijd wat langer groeien zodat hij in het najaar gaat bloeien.
Poolster, met jou kan ik praten!
Whahahha, hij mag ook best in mijn (zeer kleine) tuintje komen, maar dan liever idd in de struik of op een bloem, maar niet op mij.
En nee, ik was niet speciaal gekleurd of iets... hij zal gewoon erg veel interesse gehad hebben voor iets, misschien waren het mijn knal blauwe ogen wel.
Afijn, einde discussie denk ik, ik was allang blij dat hij niet kon steken.
Gegroet,
De klimop haag is echt prachtig! Daar zou ik me als wesp ook toe aangetrokken voelen.
Het viel niet mee om behoorlijke foto's van de hoornaar te maken of te videofilmen het beest is behoorlijk schuw gelukkig maar.En hij blijft maar heel even op een bloesem ziiten.