mussen
#1
vr, 20/02/2009 - 11:33
mussen
Vroeger zaten er veel mussen in mijn buurt. Nu zijn ze er wel: een paar straten verderop. Bij ons zitten nu veel kauwtjes en een paar eksters. Zou dat de reden zijn dat ze bij ons weg zijn? Ik zou het willen weten omdat ik nestkasten voor musjes wil plaatsen. Als ze echter wegblijven door al die kauwtjes en eksters, probeer ik liever een andere soort vogels aan te trekken.
Ik moet trouwens ook nog beslissen waar de nestkasten komen te hangen. Mijn tuin is niet zo groot, ligt op het zuiden en er staan vrij veel bomen rondom.
Mussen nestelen niet in nestkastjes,ze nestelen bij voorkeur onder dakpannen.Omdat de daken tegenwoordig goed geisoleerd worden is voor de mus de nestelmogelijkheid zo goed als verdwenen. Er zijn wel speciale dakpannen voor. Je moet maar eens op een site kijken over de huismus.
Gr, Beate
Juist omdat veel daken voor mussen niet meer toegankelijk zijn ,zijn er tegenwoordig ook nestkasten in de handel.Bij de winkel van vogelbescherming en - naar ik meen - ook bij Vivara kunnen deze worden aangeschaft.Ook bij verschillende tuincentra heb ik ze gezien.
Bij het ophangen moet je er op letten dat de vliegopening op het zuidoosten is gericht en dat er een vrij uitvliegveld is.
Succes er mee.
kauwen en eksters hebben geen invloed op het mussenbestand,
doordat er veel minder kleinvee gehouden wordt is veel minder te eten.
en door de netheidsmanie van veel mensen zijn veel tuinen veranderd in kale voor mussen onaantrekkelijke pleintjes.
nestelen in nestkasten doen ze idd niet zo snel.
gr Dirk.
Beate schrijft het al: Mussen huisden vroeger onder de dakpannen. Ze kwamen daar op de wereld en maakten er vervolgens zelf hun nestjes. Ze schrijft dat er speciale dakpannen te koop zijn waaronder de mussen dan kunnen nestelen. Maar ik geloof dat dat het probleem niet is, want dat kan met nestkastjes ook opgevangen worden. Het probleem is dat het onder de dakpannen door de isolatie 's winters veel te koud is. Het gaat niet alleen om het nestelen, maar ook om het overleven in de winter. Vroeger hadden ze onder de dakpannen de uitstralende warmte van het huis. De meeste gaan nu 's winters dood van de kou. Wij hebben, omdat mijn vrouw voer voor de vogels strooit, regelmatig een zwerm vogels in de tuin maar het aantal mussen is in het voorjaar, ook nu weer, beduidend minder.
Frans.
bij mij in de tuin is al jaren de verhouding man -vrouw 6 tegen 1
hoe zit dat bij jullie?
als er overal zoveel meer mannetjesmussen zijn komt het volgens mij niet goed met de mussen.
ook valt mij op dat ik steeds meer oude mannen zie,herkenbaar aan een grotere zwarte bef.
ik geloof niet dat de kou te maken heeft met het teruglopen van de hoeveelheid,ze slapen hier ook onder een geisoleerd dak.
gr Dirk.
We tellen hier in de wijk al jaren de broedvogels. De mussen hadden een dipje maar zijn hier goed hersteld. Er zitten hier in de wijk zo'n 300-350 paar. Afgelopen jaar was zelfs een record. datzelfde geldt ook voor de Kauwtjes en Eksters. Er is dus geen verband tussen toename van de één en afname van de ander.
Ruud
In antwoord op de vraag: Mijn vrouw zegt ook steeds dat er veel meer mannetjes mussen komen eten dan vrouwtjes.
Frans.
zie dit al enige jaren.
heb al eens contact gehad met Vogelbescherming nederand.
ze hebben ook geen verklaring daarvoor.
ik hoop dat er mensen zijn die juist veel meer vrouwtjes in de tuin hebben.
gr Dirk.
Maar als het zo is dat de mus,de kou in de winter niet overleefd,omdat hij onvoldoende warmte meepakt van onder de dakpannen.Dan zouden er, na deze toch vrij koude winter wel weer eens een nog grotere afname komen in het mussenbestand. Denken jullie ook niet?
@Beate: nog wat lopen nazoeken over de kou gevoeligheid van de huismus en eventuele afhankelijkheid van menselijke restwarmte. Dat blijkt bekend te zijn maar alleen rond de poolcirkel, waar het dus veel kouder is dan hier.
Man/vrouw verhoudi
Ruud
heb net nog even geteld en het is nog erger dan gedacht.
23 mannetjes 3 vrouwtjes
gr Dirk.
Mussen zijn cultuurvolgers.Zouden de mannetjes daarom misschien meer vreten dan de vrouwtjes?
Grote graaiers,die mannetjes mussen!
Je vindt ze veel bij banken..., in het park. Maar ook denk ik soms dat het lijkt alsof de natuur pogingen doet om bevolkingen te reduceren zoals met homofilie en een teveel aan mannetjesmussen. Of zouden deze bijzonderheden plaatsvinden omdat wij mensen de natuur verstoren?
Binnenkort hebben we hier (Deventer) een mussen telling. Ik zal er dan eens speciaal op letten. In mijn eigen tuin komen ze helaas niet meer voor sinds het achterliggende graanveld een maisveld is geworden.
Ruud
Toen ik 9jaar geleden in Hoorn NH kwam wonen vlogen er nog flink wat door de tuin, inmiddels zijn ze een zeldzaamheid . Waar er wel veel rondvlogen was hier in Hoorn, binnen in een groot tuincentrum en ze nestelden daar ook binnen. Nu is het tuincentrum verbouwd en geen mus meer te zien. In Enkhuizen waren ze ahw een plaag bij het Zuiderzeemuseum ( veel oude huisjes natuurlijk en een groot terras bij het restaurant),daar zijn ze weggevangen en volgens zeggen afgevoerd naar Lelystad. Daar zullen ze dan wel langzamerhand afgestorven zijn.
Dat was even mijn verhaal bij de mussen, gr,
Beate
die rottige maisvelden lelijk en ecologisch waardeloos.
ben benieuwd hoe het in Deventer zit met de huismus.
gr Dirk.
Afgelopen weekend hebben we de mussen geteld en tevens gelet op de man/vrouw verhouding. Natuurlijk vallen de mannetjes juist nu veel beter op. Ze maken herrie, imponeren en laten zich gemakkelijk zien. Maar als je even oplet zijn de vrouwtjes er gewoon ook en ook nog ongeveer 1:1. Ik krijg nog andere tellingen binnen en als die afwijken meld ik mij weer.
Ruud
toevallig gisteren nog geteld 22man 3vrouw.
gr Dirk.