Deze sprinkhaan op het blad van Cordyline australis lijkt mij enigszins verstoord aan te kijken. De enige soort die ik ken is de sabelsprinkhaan. Is dit wellicht een juveniel hiervan? Vandaag zag ik een groter en vliegend (volwassen) exemplaar met dezelfde groene kleur.
Groet,
Draco
lijkt mij op een boomsprinkhaan
Gelet op de rugtekening en bruine pootdelen is het vermoedelijk toch een sabelsprinkhaan. Waar blijven de kenners onder ons?
Dit is, denk ik, de Zuidelijke Boomsprinkhaan. Stond toevallig net een artikel over in Natura. De eerste exemplaren zijn in 1993 bij Vlaardingen ontdekt. Hij hoort thuis in het Middellandse Zeegebied. Ze liften mee onder auto's wat waarschijnlijk de reden is dat je ze hier vaak aantreft in stedelijk gebied. Door de opwarming kan hij ook gemakkelijker stand houden. Ze sjirpen niet, knabbelen niet aan uw planten, maar gaan op zoek naar zachte insecten zoals bladluizen en insectenlarven. Ze vliegen niet, springen een aardig eindje weg en horen bij de sabelsprinkhanen. Alleen de vrouwtje hebben, hoe gek het ook klinkt, een sabel aan het achterlijf. In feite is dat een legboor.
Hoi Draco,
Zoek hier eens: https://tinyurl.com/y5goayeb
Ruud
Bedankt Ruud. Op basis van deze link zou ik dit beestje als een struiksprinkhaan willen classificeren. De afgelopen dagen heb ik er nog een paar waargenomen op uiteenlopende plaatsen in de tuin. Of was het misschien dezelfde? Het verhaal van meeliftende sprinkhanen klinkt aardig, maar is minder voordehandliggend.
Groet,
Draco
Stond de Sprinkhaan vol met zwarte puntjes?
Inderdaad was hij/zij zwartbespikkeld. Op de originele foto is dat zeer goed waarneembaar. Bedankt voor dit relevante detail, waardoor de kans op de correcte naamgeving struiksprinkhaan aanzienlijk lijkt te zijn toegenomen, toch?
Groet,
Draco
Ja
Ook mij lijkt dit een struiksprinkhaan (Leptophyes punctatissima).
Harry