Waar zijn de meesjes gebleven?
#1
do, 17/05/2012 - 17:32
Waar zijn de meesjes gebleven?
In onze vogelvriendelijke buurt hoorde ik altijd volop kool- en pimpelmeesjes en ze nestelden in de tuin. Merels zongen 's morgens vroeg en 's avonds tot de zonder onderging. Je zag ook regelmatig groenlingen, roodborstjes en winterkoninkjes.
De laatste jaren is het aantal eksters en vooral kauwen enorm toegenomen. Eksters nestelen in hoge bomen en speuren alle tuinen af naar eitjes. Ik heb verschillende schalen gevonden van mereleitjes. Kauwen zitten met vele honderden bij elkaar.
Je hoort nauwelijks merels meer zingen en de typische geluiden van de mezen hoor ik helemaal niet meer.
Is dit aleen bij ons zo of zijn er meer mensen die dit merken?
Eksters en kauwtjes zijn volgens de Flora- en Faunawet beschermd. Eigenlijk zouden de kleine vogeltjes méér bescherming moeten hebben dat de eierdieven!
Bij mij gonst het nochtans van leven..jonge pimpelmeesjes in het mezenkastje en ouders druk in de
weer..Groenlingen bungelen in de krentenboompjes (=snoephoekje) en merels en Vlaamse Gaai
zingen hun serenade in de treurwilg van de buren... Aangenaam gezelschap dus als je bezig bent in
de tuin..
Misschien is het probleem bij jou maar eenmalig,...hoop ik voor jou!
Er lijkt me hier geen sprake van een eenduidig verband. Hier stikt het letterlijk van de eksters, maar dat lijkt de populaties kleine vogels niet nadelig te beïnvloeden. Er broeden in de tuin momenteel 3 soorten mezen, koolmees, pimpelmees en staartmees. De eerste twee hebben een nestkastje bemachtigd en de staartmezen hebben zelf een kunstig gevlochten nest gemaakt in de dichte kruin van een den. Nestkasten bieden bescherming tegen eventuele eierrovers, maar ook dichte hagen en zoals hier in de groenstrook hulststruiken. Ik maak me meer zorgen over de talrijke katten die hier rondstruinen.
O ja, 'buitenkatten' hebben we in de straat ook verschillende. Die twee van
de buren brengen zelfs konijntjes mee naar huis. Ze zullen ongetwijfeld ook
veel vogeltjes pakken. Helaas...
Dat geloof ik nu een niet zie.. alsof de katten ALLE vogels zouden hebben verorberd..
Alle vogels zijn beschermd in de Flora- en faunawet. Eksters en kraaiachtigen krijgen vaak de zwarte piet toegespeeld. Natuurlijk eten ze jonge vogeltjes en eieren. Maar een eekhoorn, die men altijd met zoveel liefde toejuicht, is minstens zo erg. Erg, ach, het is de natuur. En van deze vogels zie je het nou eenmaal recht voor je neus gebeuren omdat eksters zich zo dicht bij mensen wagen. Maar wat van reigers die talloze jonge eendjes, mollen, vogels, vissen en amfibieen, zelfs reptielen naar binnen werken? En onze roofvogels dan die niets dan levens spul eten, soms aas? om ons heen is het oorlog zonder dat je het in de gaten hebt. Maar deze oorlog heet natuur en is broodnodig. Zonder eksters en kraaiachtigen zouden we overspoeld worden door de mezen bij wijze van spreken. Dan verdwijnen weer alle insecten en zo ontstaan allerlei problemen. Met alle respect, de vraag uit dit topic is erg eenzijdig en getuigd van gebrek aan kennis. Maar dat kun je niemand kwalijk nemen. Het zou al mooi zijn als men beseft dat de natuur gewoon moeilijk te begrijpen is, maar beter in elkaar zit dan wij mensen helaas kunnen bevatten.
Goed gezegd Dennis..
Het is zoals je zegt.. de natuur zijn gang laten gaan... en mijn kat moet toch ook eten.. ;-)
..... volgende opmerking wordt, denk ik : katten zijn geen natuur......
Dit schreef Dennis
Met alle respect, de vraag uit dit topic is erg eenzijdig en
getuigd van gebrek aan kennis.
Hij heeft me ook al een gebrek aan kennis verweten. Is dat een gewoonte?
Heb jij alle kennis in pacht?
En veel respect voor anderen zie ik daar niet in.
sophora
@ Prik... prikt..?... :)
Oeps.. Dennis... nu jij weer..
@ Sophoras : heb je het nu tegen mij? dit is maar een constatering, ik noem geen namen.
Prik, ik zou niet durven.
sophora
Neen, alle wijsheid heb ik helaas niet in pacht. Maar van dit onderwerp weet ik iets meer dan de schrijver van dit onderwerp. Ik hoop ook dat hij of zij mijn schrijven positief opvat en zich wellicht wat bewuster wordt van de natuur om ons heen en hoever we daar eigenlijk vanaf staan.
Ik noem geen namen, maar sommige mensen zien alles als kritiek en zijn niet in staat hetgeen wordt aangerijkt te begrijpen of te willen realiseren dat ze er zelf ook beter van worden. Of om te realiseren dat ze over een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld bomen, net iets minder afweten dan een ander. Leren doen we van elkaar toch? En laat mijn kennis nou wat breder zijn dan gemiddeld over onderwerpen als natuur en bomen, die deel ik graag, net zo graag als ik de kennis van andere specialisten hier op het forum overneem om wijzer van te worden.
Dus vraagsteller, wees bewust van het feit dat ik het goed bedoel, maar dat dat met teksten soms wat anders overkomt. De vraagsteller heeft nog niet gereageerd, maar sommige anderen hebben blijkbaar wat minder kwaliteiten om zich in te leven in anderen.
ik verdien er geen ree-X- aan het antwoorden van vragen, dus ik doe dit gewoon voor mijn lol. Ik hoop dat die lol nog een poosje blijft....
Tuurlijk wel Dennis, ik kan je zowiezo niet missen hoor!
Tjonge jonge, wat zijn sommige mensen toch heet gebakerd op deze site. Bij de orchideeën is het ook al feest. Daar reageerde ik met een oproep tot respect en begrip voor elkaar (blijkt echter dat het niet helpt en de hakken blijven daar in het zand staan).
Prik had het idee om een klaagbank op de babbelbox te zetten om zo de topics schoon te houden en ik was daar geen voorstander van omdat dat juist geklaag e.d. in de hand zou werken (zij het op een geïsoleerde plek) en in de hoop dat iedereen zijn of haar verstand ging gebruiken maar ik begin de moed te verliezen en het idee steeds meer als een noodzakelijk kwaad te zien.
Toch nog een poging: ga er van uit dat de ander het goed bedoeld ! ! !
Het is een vervelend menselijk trekje om alleen de lieve dingetjes in de natuur te willen zien maar dit is maar schijn in werkelijkheid leveren planten en dieren een strijd op leven en dood om te kunnen overleven en de een z'n brood is de ander z'n dood is hier niet meer dan normaal.
Trouwens het grootste gevaar komt nog altijd van de homo sapiens zelf!
Lieve mensen.. ik hoop dat jullie dit niet uit de hand laten lopen hè.. Ik heb in het verleden al HEEL
VEEL goede raad van jullie gekregen.. ik hoop dat 't zo blijft... Ik KAN NIET zonder...! Je kan hier
zoveel leren!
Tjah het is de natuur zeker en net als met de natuur is er bij de mensen ook zoiets typisch: onbegrip en onverdraagzaamheid.
Je zou voor minder van de natuur gaan houden als je de mens tegen/met elkaar bezig ziet en hoort ....
Ontopic: Wat betreft katten en natuur, in onze wijk vertoeven zoveel katten dat ik mijn tel al lang kwijt ben. Als ik dan hoor van de buurvrouw dat haar kat op 2 weken tijd al 3 keer met een (halfdood) mezenjong thuis komt dat stelt mij dat droevig.
Eksters en kaaien pakken ze om te overleven, katten doen het om te spelen en dáár kan ik niet tegen.
Maar langs de andere kant wat Dennis zegt is dan ook weer waar. Dankzij de nestkasten die opgehangen worden is de kans al vele malen verkleind dat er eieren en/of jongen worden geroofd uit het nest.
Hier in onze tuin zijn de mezenjongen relatief veilig, mijn boxer houdt onze tuin mooi katvrij en naar kleine vogeltjes kijkt ze al helemaal niet om.
Lang leve onze trouwe viervoeter :)