Waarom krijg ik juist nu geen vogels in de tuin?
#1
di, 12/01/2010 - 12:55
Waarom krijg ik juist nu geen vogels in de tuin?
Hallo,
Al jaren heb ik het 'probleem'dat ik in de winter geen vogels in mijn tuin heb. In het voorjaar en de herfst zijn er genoeg, maar juist nu het zo koud is, is er geen één vogel te bekennen. Ik heb een voedersilo staan (mussen komen er voornamelijk op af)met strooivoer, pindasilo,zwarte zonnebloempitten, en een voedertafel. Overdekte voederhuisjes heb ik ook al geprobeerd, maar daar kwam in het verleden helemáál niets op af.
Het enige dat ik me kan bedenken is dat er in de winter te weinig beschutting is in de tuin, nu alles kaal is.
De voederpaal staat ca 1,5 van een coniferenhaag af, 6 meter van een vuurdoornschutting, en verder heb ik een klein perkje waar 3 hortensia's in staan, en wat uitgebloeide vaste planten. Groenblijvende planten plaatsen is geen optie, aangezien ik in dat miniperkje van mij nauwelijks ruimte heb, zekker niet als ik wat plek wil behouden voor bloeiende planten.
Wie heeft de gouden tip om mijn tuintje wat vogelvriendelijker te krijgen (ander type voedersysteem, ander voer misschien?)
Alvast bedankt
Wendy
Wat ik zie bij jou is weinig beschutting maar daar komt het niet door een bak voer op de grond daar eten ze niet van dat is niet veilig. de voersilo is voor vogels misschien niet goed te zien.
Zelf heb ik kippen en met voorjaar en zomer heb ik hier honderdenmussen groot en klein, duiven en andere extra vogels in mijn tuin. Ik denk dat er hier genoeg plekjes zijn om te broeden en met de warmte kost het minder energie om te vliegen. nu met de kou moeten ze oppassen met energie te verspillen misschien wonen ze gewoon ergens anders omdat er daar toch meerbeschutting is tegen kou.
Hier komen ze nog wel af op pinda's en vetbollen.
Een boompje vlak bij de voerplek wil volgens mij wel helpen. Ik merk dat vogels graag een tussenlanding maken alvorens bij het voer neer te strijken.
Ze kunnen dan eerst 'de kat uit de boom kijken'.
Misschien helpt het als je de voederpaal dicht tegen de coniferenhaag aanzet. Vogels moeten bij gevaar meteen de beschutting in kunnen. Aan het voer ligt het niet.
Dag Wendy,
- voer is inderdaad perfect (zolang de pinda's maar ongezouten zijn :-)
- voedersilo's zijn interessant (proper, want de vogels morsen minder dan op een plank, het voedsel wordt niet nat (wat vooral voor pinda's belangrijk is), ...), maar ze trekken ook minder vogels aan dan een gewone plank (net zoals voederplanken met een dakje boven (zoals je zelf al aangaf)). Veel vogels hebben namelijk schrik van dit soort constructies of zijn gewoonweg niet acrobatisch genoeg (dus krijg je op een dergelijke silo vooral 'relaxte' vogels zoals mussen of handige kool- en pimpelmezen). Het beste is nog altijd een doodgewone plank (zoals de plank die daar op de grond staat, maar dan met een paal onder)
- het is belangrijk vroeg genoeg te beginnen voederen (dus niet enkel als het sneeuwt) (maar misschien doe je dat al, kan ik niet helemaal afleiden uit je eerste post)
- zoals Mosmanneke al zei : verzet de voedersilo eens (bijvoorbeeld achteraan naast dat groene deksel (zie ik daar een mezenbol hangen ?), of rechts in de buurt van het dak met klimop). Veel vogels hebben schrik om daar zo in het midden, in een open ruimte te gaan zitten eten
- de plank op de grond is een goed idee : veel vogels eten van nature liever op de grond (vinkachtigen bijvoorbeeld), al mag je het voer ook gewoon op de grond strooien (uiteraard wel vuiler en natter), enkel oppassen voor ratten en dergelijke, dus niet te veel voer op de plank leggen
- er werd vroeger door sommigen nogal neergekeken op huismussen (het 'onkruid' onder de vogels), maar dat er mussen afkomen op je voedsel is alleen maar positief, ik ken mensen die daar enkel kunnen van dromen :-)
Een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat er in periodes met sneeuw meer mensen aan onze 'gevederde vriendjes' denken en er dus in meer tuinen voedsel te vinden is, waardoor 'jouw' vogels wat verspreid zijn geraakt in de buurt. Maar de aanhouder wint ;-)
Bovendien is onze huismus onlangs toegevoegd aan de Rode lijst van Nederland. Dat houdt in dat het niet goed gaat met de mussen in Nederland en dat ze alle hulp kunnengebruiken. Niet alleen door bijvoeren, maar ook door huisvesting aan te bieden. Onze nieuwe huizen maken het voor mussen vrijwel onmogelijk om te nestelen onder de dakpannen, daar waar ze van oudsher graag onder broeden.
Hallo Allemaal,
Bedankt voor jullie reacties.
Windop: heb jij er ervaring mee dat vogels sneller naar een plank op een paal gaan dan naar een plank op de grond? Ik overweeg nl om er één aan te schaffen...
Ik denk idd dat het eraan ligt dat er meer mensen voederen nu. De standplaats van de silo is in het voorjaar en najaar ook geen probleem (de vogels vluchten altijd de vuurdoornstruik in, en die staat er nu ook groen bij). Bovendien kan ik ze nu goed zien, iets verderop is het zicht op de vogels al minder.
Ik ben overigens erg blij met die paar mussen die nog wel komen hoor! Ik weet dat ze op de rode lijst staan ;-). Bovendien heb ik nog een trouwe merel op de plank, en af en toe komt er een koolmees een zonnebloempit weghalen.
Nog meer reacties zijn altijd welkom!
- Het zijn eigenlijk vooral andere soorten vogels die een voederplank op een paal (of in een boom) verkiezen boven eten op de grond. Kool- en pimpelmezen zul je bijvoorbeeld maar weinig op de grond zien, terwijl vinkachtigen en duivensoorten juist liever
Vogelvoertip: Koop een pot goedkope pindakaas (Quino) , meng daar havermout, fijngestampte pinda's, zaden, enz. doorheen. Zorg wel dat het spul smeuig blijft. Smeer dat tussen de boomschors of andere openingen in de stam. Openingen in een muur of schutting. Plekjes genoeg waar dat kan. En let dan eens op de vogels! Merels maken de gekste bokkesprongen om bij die lekkernij te komen, maar alle vogels zijn er gek op.
@mosmanneke wel oppassen met van alles op boomstammen smeren.
in de schors van een boom zitten lenticellen waardoor de schors ademt.
als je deze afsluit kunnen delen van de stam/tak afsterven.
groet Dirk.
Niet overdrijven Dirk. Van die paar plekjes met pindakaas zal die boom heus niet doodgaan. Ik doe dat al jaren en de bomen worden nog steeds groot en sterk. Zoals je dat mag verwachten van pindakaas!
Dus eigenlijk ben je een Mosman!
Heggenmusjes zijn maar klein dus het is toch mosmanneke.Bovendien eet ik te weinig pindakaas.
Hallo Mosmanneke,
Ik ga die tip van de pindakaas opvolgen hoor!
Ik zag dat mijn buurvrouw een vogelhuisje heeft staan, op precies dezelfde plek (ook weinig beschutting), en háár vetbollen zijn wel opgegeten (GRRRR!). Ik laat je het resultaat wel weten.
Groetjes,
WEndy
Leuk Wendy.
Het ziet hier zwart van de vogels in de tuin,de vetbollen en wildzaad zijn niet aan te slepen.Heb al zeker vijf verschillende mezen soorten gezien.
Zo komen ze de winter wel door.
5 soorten mezen?
Koolmees ,Pimpelmees,Zwarte mees,Matkopmees,wat is de vijfde?
Zwartkopmees, kuifmees, Staartmees ....
Zwartkopmees bestaat niet bij mijn weten.
Glanskop ontbreekt nog hierboven
Turtleboy, noem die 5 mezen eens!
Ik heb de volgende mezen gespot:koolmees,pimpelmees,kuifmees,staartmees en de matkop mees.De laatste had ik zelf nog nooit gezien.
Ik heb zelfs een keer in mijn leven een buidelmees gezien.Die had een nest bij de plas Ekkersweijer bij Eindhoven.
Zwartkopmees bestaat wel degelijk....(Parus palustris)
Parus palustris = Glanskop
Al is het ook in de vogelwereld soms moeilijk te volgen : Parus palustris heet nu Poecile palustris
Ik dacht al dat de naam Zwartkopmees mij toch vaag iets zei. Heb een tijdje moeten zoeken, maar het blijkt de oude naam te zijn van Matkop en Glanskop, uit de tijd toen men die 2 nog als 1 en dezelfde soort beschouwde.
Zie bijvoorbeeld https://tinyurl.com/y6ac6wno (quote) : 'Tot ruim een eeuw geleden werden de matkop en de glanskop nog beschouwd als dezelfde soort, de zwartkopmees.'
Dat gezegd zijnde : @ Turtleboy, ben je zeker dat het Matkop was ? Het onderscheid tussen Matkop en Glanskop is namelijk allesbehalve eenvoudig (het is niet toevallig dat ze vroeger onder 1 naam gekend stonden :-). Ik vraag het ook maar gewoon omdat Glanskop vaker voorkomt in tuinen en op voedertafels dan Matkop.
Tsja, ik had verkeerd gegoogled op de latijnse naam. Zwartkopmees = Silvia atricapilla. Matkop = Poecile montanus, Glanskop = Poecile palustris. volgens SOVON wel degelijk verschillende soorten.
Oei, nu wordt het wel heel erg ingewikkeld :-)
Sylvia atricapilla is de wetenschappelijke naam voor Zwartkop, uit de familie van de zangers (geen mezensoort), een trekvogel die nu in het zuiden zit (behalve een klein aantal overwinteraars).
De Staartmees is ook geen familie van de mezen.
groet Dirk.
:-)
Kan iedereen nog volgen ?
Wanneer zijn de namen Parus montanus voor Matkop en Parus palustris voor Glanskop gewijzigd in Poecile? Bij mijn weten dragen ze nog steeds de naam Parus. Staartmezen vormen inderdaad een aparte familie, maar zijn wel nauw verwant aan de mezen.
In de vogelgidsen die ik hier heb liggen staat inderdaad nog gewoon Parus, maar op de meer betrouwbare en actuele internetsites wordt steeds de naam Poecile gebruikt, zie bijvoorbeeld :
https://tinyurl.com/yyly9nk6
https://tinyurl.com/y49g98w3
Wikipedia (https://tinyurl.com/y3w6os5f) meldt : 'Glanskop (Poecile palustris voorheen Parus palustris)'
En de Engelstalige Wikipedia (https://tinyurl.com/qnvab) : 'Recently, the large Parus group has been gradually split into several genera' en 'The Marsh Tit was once placed in the genus Parus but has now been moved to the genus Poecile'
Dat is duidelijk Windop, bedankt.
Graag gedaan. Ik was trouwens ook niet op de hoogte van die naamswijziging hoor, ik praat namelijk geen Latijn in het dagelijkse leven :-)
Voor het maken van bijvoorbeeld vogelinventarisaties zijn de wetenschappelijke namen een vereiste.
Hallo allemaal,
Ik had nog een update beloofd wat betrefd de pindakaas-tip. Nou, de vogels zijn er gek op! Het is me eindelijk gelukt om een (beetje onscherpe) foto te maken.Inmiddels zitten er een stuk of tien mussen in mijn tuin, een paar vinken, twee roodborstjes een 3 merels. Eén van die merels is al druk bezig met het bouwen van een nest, want hij trekt de kokosmat die ik in een hanging basket heb zitten kompleet aan flarden.
Wat ook leuk is dat ik nu voer vlak voor de tuindeur heb liggen zodat ik goed zicht heb op de vogels.
Ik heb nog wel één vraag: ik heb ergens gelezen dat je vogels geen producten mag geven waar zout in zit, en in pindakaas zit dus wel wat zout. Kan dit geen kwaad?
Groetjes,
Wendy
Zie je wel dat de aanhouder wint ! :-)
Is veel leuker met wat drukte en leven in de tuin, hè ?
Ik denk niet dat het zout in de pindakaas kwaad kan hoor Wendy. Als ze er wat meer dorst door krijgen vinden ze overal wel iets te drinken.