welk insect is dit?

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 17/12/2008 - 15:35
Tisdoor

welk insect is dit?

Ik kom regelmatig dit insect tegen in huis, (Frankrijk) en ik zou graag weten wat het is, iemand een idee? het is ongeveer 1 cm. groot.

welk insect is dit?
wo, 17/12/2008 - 19:15
Annis

Het is in ieder geval een wants. Maar welke?

wo, 17/12/2008 - 20:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je hier geen antwoord krijgt probeer het dan op het wantsenforum van waarneming.nl: https://tinyurl.com/y23tj7lw

Ruud

wo, 17/12/2008 - 22:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

In Thieme's insectengids kom ik deze wants tegen als Rhyparochromus pini (6,5-8,5 mm). Komt voor in naaldbossen en op heiden. Overwintering als imago (volwassen insect). Verspreiding Europa en Azië. Behoort tot de familie der Lygaeidae of Ridderwantsen. (Komt waarschijnlijk niet in Nederland voor anders wordt dat doorgaans wel vermeld).

Zo beschouwd is het slechts een wintergast die geen kwaad in de zin heeft!

wo, 17/12/2008 - 22:43
Tisdoor

Bedankt voor de tips, ik had nog nooit van een wants gehoord, welke soort het precies is maakt me niet zoveel uit (maar ben wel even gaan kijken) Leuk om te zien hoeveel soorten er zijn. Er zijn er hier in de buurt sowieso heel veel, in het frans heten ze punaises, maar ik had eigenlijk alleen de groene stinkwants en de berkenwants op het lijstje 'punaises' staan. Weer wat geleerd!

wo, 17/12/2008 - 22:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij vluchtige vergelijking lijkt hij daar iets op. Als je wat nauwkeuriger kijkt klopt er echter niet veel van, b.v. de totaal andere tekening achter de kop, anders liggende vleugels, doorlopen van tekening op rug, missen van vlek op achterschild etc. Vergelijk je de foto van deze soort op internet met bovenstaand exemplaar en er zijn nog mee grote verschillen.

Ruud

do, 18/12/2008 - 00:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien dat deze wants er in de winter wat fletser uitziet, maar toch.. zie deze link https://tinyurl.com/y3wkoogq.
Ik ben geen insectenkenner, maar om nu te stellen dat het om verschillende soorten handelt? Alhoewel, er blijkt nog een ander soort te zijn R. vulgaris, zie verder bij deze link. In detailvergelijking lijkt dit een betere kandidaat. Oordeel zelf maar.

do, 18/12/2008 - 09:39
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bij insecten determinatie moet je uiterst streng zijn. Zo zijn er in Nl/Be alleen al zo'n 1000 soorten wantsen. Bij wantsen moet je bovendien beginnen bij de vindplaats. Er zijn maar weinig wantsen die zo'n duidelijke vorm of kleurenpatroon hebben dat ze alleen daarop herkenbaar zijn. In dit geval noem je een wants die er een beetje opl ijkt maar op heide voorkomt. De genoemde lokatie is echter binnenshuis. Dat kan dus niet kloppen. De R. vulgaris daarentegen doet dat wel en zou alleen daarom al een veel betere kandidaat zijn. Er zijn echter nog veel meer
Boekjes als die van Thieme zijn erg leuk maar besef dat er nog geen 1% van de hier voorkomende insecten in staan! Laat staan als je het zoekgebied ook maar iets uitbreid.

Ruud

do, 18/12/2008 - 10:03
Tisdoor

Merci allebei, ik heb even de foto's naast elkaar geopend en het lijkt mij toch wel echt de vulgaris. Ik woon aan de rand van het bos, midden in de natuur en wantsen zullen het toch ook wel 's koud krijgen? Dit is eigenlijk de enige soort die wel s binnen is (ook in de zomer) al die andere met schildjes enzo zie ik alleen maar buiten in de tuin.
https://tinyurl.com/y57psdob misschien is dit nog een interessante link voor jullie, nogmaals dank.

do, 18/12/2008 - 19:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat van die enorme soortenrijkdom neem het graag van je aan, Ruud. Ik ben geen insectenkenner, verre van dat. Taxonomen zijn echter ook voortdurend aan het kibbelen over soorten. Heb je net de soortnaam Albizia lophanta onthouden, blijkt die plant alweer Paraserianthes lophanta te heten.
Van mijn college plantensystematiek herinner ik me dat er bij taxonomen onderscheid werd gemaakt tussen 'splitters' en 'lumpers'. Kleine fenotypische verschillen waren voor de eerstgenoemde groep al aanleiding om van verschillende soorten te spreken. Sinds de DNA analyse zijn intrede heeft gedaan in de taxonomie, is het fenotype als onderscheidend principe niet meer alleenzaligmakend.
We zijn in ieder geval met deze discussie een stuk opgeschoten, al blijft de kans aanwezig dat het toch nog een andere soort betreft of misschien zelfs wel een nieuwe.

Het was me een genoegen.

Draco

do, 18/12/2008 - 22:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mij ook,

Ruud

Onderwerp gesloten