Winterslaap?
#1
ma, 08/03/2010 - 18:03
Winterslaap?
Hallo,
Ik vraag me al een hele tijd iets af, ik weet niet of hier iemand de vraag kan beantwoorden, maar ik kan nergens een goede site/ boek vinden waar het wordt uitgelegd:
Wat zorgt ervoor dat dieren in winterslaap gaan?
Is dat een gen? En zoja, wat voor een soort? Of is dat nog onbekend?
Ik hoop dat iemand het hier weet, anders zal ik weer verder zoeken.
Alvast bedankt!
Zou het niet te maken kunnen hebben met temperatuurdaling?
Ja dat denk ik wel, maar dan hebben ze toch een soort iets in hun lijf waardoor ze weten van, 'oow, het is koud, dus nu ga ik heel veel eten en dan ga ik mijn hartslag, temperatuur en ademhaling verlagen.' Ik kan echt nergens vinden hoe dit gebeurd, door welk orgaan ofzo!
https://tinyurl.com/y5ftycvk
Lees in bovenstaande link de derde alinea onder het kopje Schade eens door. Als je verder zoekt op winter dormancy en/of hibernation vind je toch wel vrij veel wetenschappelijke artikelen over het start mechanisme. Een start om veel te eten bij Zwarte beren is er b.v. niet, ze blijven vreten zolang het kan, van het voorjaar tot de herfst. Kortere, koudere dagen in combinatie met meer neerslag geeft het startsein tot verminderde activiteit (fase voor het echte slapen). Zo zijn er bij andere dieren wel andere stratsignalen te vinden. De info die ik vond is inderdaad nogal hapsnap en vormt zeker nog geen sluitend geheel. Kennelijk is het lastig te onderzoeken en is er weinig belangstelling voor. Er wordt veel meer tijd besteed aan het overleven gedurende de winterslaap. Van dat laatste hoopt de medische wetenschap te profiteren dus daar valt mee te scoren om onderzoeksgeld binnen te halen.
Ruud
Dankjewel!
Hier heb ik echt wat aan! Ik zal het allemaal even op mijn gemak doorlezen.
Persoonlijk vind ik het interessanter hoe zo'n beestje in winterslaap komt, wat er allemaal gebeurt tijdens zijn slaap is immers een reactie daarop!
slaap lekker
Dieren reageren op prikkels,als de dagen korter worden en de intensiteit van het licht minder wordt plus de temperatuur gaat dalen weten ze dat het tijd is om zich voor te bereiden op de winterslaap.Mijn schildpadden gaan minder eten en worden slomer,op een gegeven moment stoppen ze met eten en gaan ze op zoek naar een geschikte plaats om zich in te graven.Houd je ze in een licht en verwarmd terrarium dan blijven ze gewoon wakker.Tijdens de winterslaap gaan alle levens functies op een zo laag mogelijk niveau zodat er bijna geen energie wordt gebruikt.Hoe hoger de temperatuur hoe meer energie.Dieren die op een lage temperatuur dit is tussen de +2 en +5 hun winterslaap hebben gehouden wegen bijna even zwaar dan ervoor,scheelt meestal maar enkele grammen.gaat de temperatuur aan het voorjaar weer omhoog worden ze weer wakker.Het is bij mij ook al gebeurt dat tijdens de winter de temperatuur dusdanig hoog was dat er enkele dieren boven de grond kwamen.
Het is dan wel opletten dat ze zich als de koude weer invalt terug ingraven.
Hoop dat het allemaal een beetje duidelijk is.
grt,Bert
Helaas, Bert, zo simpel is het niet. Hoe zou een Cheirogaleus medius op lichtintensiteit moeten reageren? (hij leeft in Madagascar). Of een Zevenslaper (nachtdier)?. En daar ging de vraag over, wat is de schakelaar die het dier verteld te gaan slapen. Het kan goed zijn dat schildpadden licht gebruiken als signaal maar universeel lijkt mij dat niet.
Ruud
Dat van die Cheirogaleus medius is best raar. Als temperatuurer niet toe doet bij het ingaan van een winterslaap, hoe verklaar je dan dat een Syrische dwerghamster een winterslaap gaat houden als de temperatuur lager dan 15 graden is?
Dat licht niks te maken heeft met het houden van een winterslaap, blijkt inderdaad uit de zevenslaper. Ook is er 'licht'onderzoek gedaan met grondeekhoorns (https://tinyurl.com/y5cxno98) waaruit blijkt dat verandering van licht niet zorgt voor de intreding van de winterslaap.
Ik vind winterslaap steeds interessanter worden, waarom is er geen onderzoek gedaan naar hoe het intreedt?
Kan zijn dat het bij die hamster wel een signaal is, het is alleen geen universeel signaal.
Waarom geen onderzoek? Elk wetenschappelijk onderzoek moet betaald worden. De overheid financieerd op basis landsbelang en prestige, het bedrijfsleven op basis mogelijke winst. Niet modieuze onderwerpen maken derhalve weinig kans op financiering.
Ruud
Over wat nu precies de winterslaap reguleert is nog lang niet alles bekend. Een deel van de hersenen (Hypothalamus)vervuld in ieder geval een belangrijke rol. Dat deel produceert hormonen die de stofwisseling van heel het lichaam beïnvloeden. Ook het proces van ontwaken wordt zeer waarschijnlijk door de hypothalamus ingezet. Een stijgende of dalende temperatuur is de belangrijkste uitwendige prikkel die de hypothalamus aan het werk zet. Het dier reageert daar natuurlijk op.
Oke! Dankje!
Het zit echt allemaal ingewikkeld in elkaar!
Ik weet niet of iemand dit nog interesseert, maar ik heb hier nog wat info over winterslaap gevonden: https://tinyurl.com/y2j98m5g
Hierop staat dat de stof Melatonine, dat je aanmaakt je darmen en ogen en waarvan de hoeveelheid wordt geregeld door inderdaad je hypothalamus (SCN), ervoor zorgt dat de stofwisseing vertraagt waardoor de temperatuur verlaagt!
Nog iets:
Ruud, jij zei dat de dwergmaki ook een winterslaap houdt en dat dat raar is omdat het er zo warm is. Maar ik heb de zomer- en wintertemperatuur van Madagaskar opgezocht en het blijkt dat hiertussen een verschil van meer dan 10 graden zit! De Syrische dwerghamster gaat zoals ik al zei slapen bij 10* graden, als je aanneemt dat het zomers in Syrie 's nachts (wanneer de hamster leeft) 23 graden is, is dit ook een temperatuurverschil van 10 graden.
Ik vind dat je hieruit bijna de conclusie mag trekken dat dieren bij een temperatuurdaling van (meer dan) 10 graden gaan winterslapen (als dat woord winterslapen bestaat).
*eerder zei ik 15 graden, sorry
Leuke en interessante info maar helaas kun je zo'n conclusie niet trekken, het zegt namelijk niets over de causualiteit. Zolang die niet is aangetoond sta je met lege handen.
Ruud
Ik zou willen dat ik ook in winterslaap kon komen...ik vond deze winter echt ontzettend lang, koud, grijs en afschuwelijk...
Haha, er zijn mensen geweest in een of ander koud land die echt een soort winterslaap hielden! Ze sliepen bijna de hele dag, ze stonden alleen op om te eten!
Ruud, je hebt trouwens gelijk. Die conclusie van mij klopt niet echt, ik heb verder gezocht en dat aapje ondervindt tijdens zijn winterslaap alsnog een temperatuur van 30 graden!
Beersaar, vertel me waar dat winterslaap-volk leeft, dan emigreer ik komend najaar daarheen...kom ik trouwens wel in het voorjaar weer terug want ik kan mijn tuin niet missen...