Vijver / Zwemvijver
#1
wo, 16/11/2022 - 15:09
Vijver / Zwemvijver
Beste
Ik hoop dat iemand mij kan adviseren. Ik lees veel tegenstrijdige zaken op internet, vandaar mijn vraag. 3 jaar geleden kocht ik een huis met een vijver, helder water. Ongeveer 42.000 L. In de vorm van een acht. Er zitten ook vissen in. Met een filterton van 4m diameter en 1,2 m diepte gevuld met lava. In het linker gedeelte wordt wel eens gezwommen (het grootste deel van de '8'). Vorig jaar, na een onweer, werd het water groen, geen draadalg. Ik dacht, omdat ik de historiek van de vijver niet ken maar wel op aanraden van de tuinman die vóór mij de tuin onderhield, de filter eens volledig leeg te maken en te reinigen. Zo gezegd zo gedaan. Een huzaren-werk! De bodem van het filtervat zat vol stinkend slijk. Het water wordt onderaan in de filter ingepompt en loopt er bovenaan weer uit. Bacteriën ingedaan en wachten maar. Het water bleef groen. Sterker nog, het werd meer en meer fluo-groen. Dan lees je artikels over UV-lampen, substraat... enz... De meningen zijn zeer uiteenlopend. Ik dacht de vijver half leeg te pompen en vers water toe te voegen.
Wat raadt u mij aan???
Alvast dank voor uw reactie
Groetjes
Siggy
Als je een filter goed schoonmaakt duurt het vaak vele weken voordat het bacterieleven in het filter weer voldoende op peil is om het water weer te zuiveren. Een uv- lamp is een symptoom bestrijder, geen wondermiddel. Het dood wel de algen.
Water wegpompen en aanvullen met leidingwater is de laatste noodoplossing.
Bij onweer gebeurt het wel vaker dat er problemen komen, maar een goed werkend filter en wat geduld lost dat weer op.
Laat ergens je water testen en let dan vooral op de kH.
Dank je voor de reactie. We hebben de filter schoongemaakt eind juli/begin augustus. Ik had ook zo het idee dat een UV-lamp meer een pleister op de wonde is maar niet heelt. En uiteindelijk weer een hoop energie verbruikt. Wij zijn niet aangesloten op leidingwater. Het water wordt opgepompt -300 m onder de grond. Ik heb ook enkele regenputten. Waarmee ik met het huidig weer redelijk snel een waterwissel zou kunnen doen.
Het opgepompte water is zeer zacht. Eigenlijk zo goed als dood. Geen kalk, weinig mineralen, eigenlijk weinig van alles. Nu, wij hebben in huis ook een aquarium (270x80x85cm). Malawi-vissen. In principe zou mijn water ook veel te zacht zijn voor deze vissen. Maar niets is minder waar. Ik doe waterwissels met mijn putwater (niet regenwater) Tegenstrijdig van wat ik lees op internet. Maar, ik ga hout vasthouden, ik heb geen sterfte. 1 maal per maand voeg ik vloeibare bacteriën toe. Al de waarden zijn perfect. Ook met de druppel-testen heb ik de waarden van de vijver gemeten. KH, PH ... in orde. Nitriet, nitraat... in orde. Ik begrijp niet. Je zegt: 'Een uv- lamp is een symptoom bestrijder, geen wondermiddel. Het dood wel de algen.' Dit begrijp ik niet goed: als het de algen doodt dan zou het toch een goede bestrijder zijn? Als ik een doorzichtige fles water vul met vijverwater en het 24 u laat staan, blijft de troebelheid identiek. Stel dat het vuil zou zijn, zou het naar de bodem zakken. Niet dus... conclusie volgens mij: algen. Zou een uv-lamp dan toch kunnen helpen als deze de algen doodt? Symptoom bestrijder versus algen-doder? Het is ook wel zo dat de filter vóór het reinigen een overdaad aan planten bezat. Velen zijn uitgehaald en gesneuveld tijdens de werken. Ik heb er wel veel oude en nieuwe terug-geplant. Maar kwamen rap in winter-modus. Dus misschien de lente afwachten? Wat denk je?
Vijverliefhebber in nood...
Ik denk zuurstofplanten extra in de lente.
Het is net als in de tuin, waar geen planten staan , groeit onkruid.
Als je hoofdpijn hebt door stress is een aspirientje geen oplossing van het probleem. Je bent wel even je hoofdpijn kwijt. Dat is wat ik bedoel met die uv-lamp.
Voor de vijver moet de kH trouwens 10 of meer zijn, voor tropische aquaria juist veel lager.