waarden vijverwater

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 06/05/2019 - 16:19
John67

waarden vijverwater

Zo, me net even heel kort voorgesteld elders op dit forum en heb meteen een vraag:

In mijn oude huis heb ik een vijver gehad die vrijwel zonder werk eraan altijd helder was.

Enkele jaren geleden ben ik verhuisd en heb toen een soortglijke vijver aangelegd en ik heb daar erg veel moeite mee om die helder te krijgen en te houden. Merkwaardige is dat de vijver hetzelfde is gesitueerd vwb de zon. 

Twee weken geleden heb ik een drukfilter gekocht en aangesloten; dat had ik al veel eerder moeten doen; water is nu kraakhelder.

Nu het volgende: ik lees op verschillende sites verfschillende optimale waarden die het vijverwater zou moeten hebben. Het loopt nogal uiteen. Kan iemand me een advies geven? Ik heb geen koi-vijver mar er zitten wel vissen in...

wo, 08/05/2019 - 19:49
René.W

Beste John67,

Op de eerste plaats welkom op het forum.

Sinds mijn 15de heb ik al vijvers, nu al zo'n 35 jaar. Thuiswonende had ik 2 vijvers die ongeveer op 2 meter afstand van elkaar lagen. Met hetzelfde zonlicht. Ik herken het, dat ik bij de een méér moeite moest doen dan bij de ander, om deze helderder te krijgen. Een had erg véél last van draadalgen, de ander totaal niet. Men zou zeggen, dat het aan het visbestand lag. Echter degene die helder was, had 3 grotere vissen ( karpers ) erin, terwijl in de ander zaten o.a kleine goudvissen, sarassa en shubikins.

Wat betreft de waterwaarden :

Zelf hou ik al jaren het volgende aan : Ph tussen 7 en 8 ( deze is vrij variabel. s-ochtends lager dan s'avonds )

Kh = carbonaathardheid tussen 6 en 10

Gh = gezamenlijke hardheid tussen 8 en 12

Ik test ook met regelmaat de waterwaarden, en heb hier altijd goede resultaten mee. Met name de Gh en Kh probeer ik op het maximale te houden.

Véél succes met de vijver.

Groet René,

ma, 13/05/2019 - 09:51
John67

Dank voor de info; het lijkt erop dat ik e.e.a. onder controle heb. De waarden liggen prima binnen de normen en het drukfilter werkt prima; de vijver is kraakhelder!

Volgende vraag: aan de uitloop van het filter komen luchtbelletjes in het water en 1 keer per twee minuten ofzo een grotere "blob". Het lijkt erop dat er ergens in het circuit lucht wordt aangezogen. Mijn verwachting is dat dat vóór het filter gebeurt maar ik kan niet ontdekken waar precies en hoe.

Iemand tips?

ma, 13/05/2019 - 10:53
John67

En nog een vraagje: Net nog even gemeten: de GH waarde van mijn vijverwater ligt toch erg laag: 7 (misschien vorige keer niet goed gemeten). Ik heb GH+ (Maërl) toegevoegd. Het water is nu melkwit. Kan ik het beste mijn pomp met filter aan of uit zetten?

ma, 13/05/2019 - 20:13
René.W

Hoi John67,

Goed gedaan, om GH+ toe te voegen. ( is inderdaad ietwat aan de lage kant ) Het is een normale reactie, dat het water melkwit wordt. Dit zal in de komende dagen weg trekken. Wat ik wel doe, als ik GH+ toevoeg, ( wij hebben enkele waterleliebladeren ) en hierop is Gh gekomen, deze even voorzichtig onderdompelen. Dit kan opzich géén kwaad aan de bladeren, máár heb het zelf liever in het water.

De filter kan gewoon blijven filteren, géén probleem.

Wat betreft de luchtbellen, en de blob : Ik weet niet hoe de indeling in de drukfilter is. Het kan zijn dat er ergens valse lucht getrokken word, als het de filter zelf is moet er waterverlies zijn bij de deksel. ( Bijvoorbeeld pakking die niet goed zit. Tip : Vroeger gebruikte ik vloeibare vaseline op de pakking. Deze blijft op zijn plaats zitten, en deksel is makkelijker te monteren) Ik neem aan dat er géén waterverlies is?

Ik vermoed ook, dat er misschien een klein lekje zit, vanaf de pomp naar drukfilter. Als dit bij ons voorkwam, haalde ik even de filter los, duwde een klein stukje schone slang in de pompslang, en blies hier op. Als je krachtig blaast, en er is een lekje zul je een luchtbel zien verschijnen, bij de aansluiting van de pomp.

Succes,

Groet René

Onderwerp gesloten