Beginnersvragen
#1
do, 13/05/2010 - 14:43
Beginnersvragen
Beste mensen,
Een dezer maanden verkopen mijn ouders het ouderlijk huis en toch wel erg verwilderde tuin. Maar alvorens de nieuwe eigenaars de tuin volledig opkuisen wou ik vlug nog enkele mooie jonge scheuten redden en onderbrengen naar waar ik nu woon. Heb ze allen eind maart in potjes gezet.
Het gaat hem om een stengel van een volgens mij Lambertsnoot hazelaar ‘purpurea’ (zie eerste foto), een scheut van een witte paardekastanje (foto2) en een scheut van een esdoorn met rode schijn (foto3).
Omdat ik heel erg van bomen hou en mijn interesse in bonsai het laatste jaar enorm is toegenomen had ik graag wat tips gehad van kenners..
Het is wel zo dat ik reeds veel heb gelezen over het zaaien, stekken en vormen van bonsai’s maar heb dat dus zelf nog nooit gedaan. Het eerst wat ik een dezer ga doen is enkele startersboeken aanschaffen.
Mijn eerste vraag aan jullie is of ik van die hazelaar een bonsai zou kunnen maken en hoe begin ik eraan voor hij een meter hoog is?
Tweede vraag: Kan ik van die witte paardekastanje een bonsai maken en hoe begin ik daaraan of laat ik hem nog een jaartje groeien? Hij had maar enkele fijne worteltjes toen ik hem in de pot stak. Of is het misschien beter dat ik van die kastanje nog even afblijf en eerst naar het tuincenter ga en me
om te beginnen eerst een jeneverbesplantje koop en daar wat op oefen?
Die esdoorn zou ik graag laten groeien tot een grote boom dus die zou ik gewoon zijn gang laten gaan.
Indien iemand het ziet zitten mij wat tips te verschaffen..
Bij voorbaat dank,
Wim Hertoghe
Beste Wim,
Heb je een tuin? Zo ja, zet ze er in en laat ze alle drie een paar jaar groeien, tot ze op z'n minst een stam hebben van een duimdikte. Koop een leuk heestertje of pre-bonsaimateriaal bij een bonsaicentrum en ga lekker aan het werk tot je het e.e.a. aan techniek onder de knie hebt voor het vormen van een echte bonsai. Een welgemeend succes toegewenst!
Groetjes,
Jacqui-frl
P.s.: Stonden er ook bomen in de tuin van je ouders, die je zou kunnen meenemen of planten als Azalea, Rodondendron etc.?
Beste Jacqui,
Het probleem is dat we ons huis en dus ook de tuin nu nog huren maar we kijken uit om in de buurt van oostkamp iets te kopen. We willen hier nog max. 2 jaar wonen, zal ik ze dan zonder problemen kunnen verhuizen als ik ze voor 2j in de grond zet?
Ja ik heb nog niet heel goed gekeken maar denk dat er zeker nog waardevolle individuen staan in die tuin maar helaas heb ik weer het probleem dat we huren en niet veel ruimte hebben..
Maar om op uw voorgestelde manier van start te gaan ben ik me vandaag wat materiaal gaan halen. Allereerst kon ik het niet laten een kleine bonsai acer mee te brengen. Dit vooral om naar te kijken en zo meer te weten te komen van de ontwikkeling en verdergang van een boompje dat al voor een deel gevormd is.
Maar omdat ik gelezen heb dat een juniperus media goed startmateriaal kan zijn heb ik er zo eentje meegebracht. De stabasis is nu 1,5 cm. (zie foto) Denkt u dat ik hiermee al iet of wat aan de slag kan?
Alvast bedankt voor uw reactie en informatie,
Wim Hertoghe
Beste Wim,
Je kunt zeker de boompjes na 2 jaar weer verhuizen naar je nieuwe tuin, het voordeel is dan tevens, dat ze minder kwetsbaar zijn dan nu. Wat betreft het pre-bonsaimateriaal dat je hebt aangeschaft, zal ik even in mijn persoonlijk archief voor je kijken voor afbeeldingen/voorbeelden e.d. die plaats ik dan wel hieronder.
groetjes,
Jacqui-frl (voorbeeldfoto's kun je bij mij opvragen onder pjdihetnet [dot] nl)
P.s.:
Stap 1: verwijder het loof dat uit de stam komt en laat alle takjes zitten. Verwijder vervolgens ook het loof op de takjes dat het dichtst bij de stam zit. Je kunt nu de stam zien zitten, en dus kun je kijken wat de vorm van de bonsai zou kunnen worden.
Stap 2. Draai de plant eens flink rond en bekijk de stam vanuit alle hoeken. Als het goed is kun je nu een aantal opties voor de mogelijke bonsai zien. Je kunt nu een aantal opties uittekenen. Elke optie met een andere voorkant (van de toekomstige bonsai) en een andere stijl.
Beste jacqui,
Alvast bedankt voor je tips en raad. Heb ondertussen wat lectuur gekocht ook. Ik voer uw stappen morgen uit. Hou je op de hoogte en plaats wel foto van vooruitgang :-)
De wortels mag ik nog niet verkleinen? Hoe lang moet ik daarmee wachten?
Volgende lente of net voor de winter?
Alle tips welkom en ten zeerste geapreciëerd!
grtn
Wim
Beste Wim,
Elke actie die je uitvoert verzwakt je boompje, omdat deze alle kracht nodig heeft om te herstellen. Oftewel, wanneer je snoeit (loof e.d. verwijdert) bedraadt e.d. zou wortelsnoei je boompje alleen maar verzwakken. Slim is het, om hiermee een jaar te wachten incl. verpotten.
Ik heb hele practische foto's in een wordbestandje waarop je perfect kunt zien hoe het resultaat wordt van een soortgelijk boompje. Ik kan je het e.e.a. zo mailen als je wilt :-)
groetjes,
Jacqui
Jacqui,
Vandaag heb ik het stammetje van de juniperus vrijgemaakt. Hoop dat ik dat een beetje juist heb gedaan... Volgens mij zitten er nog teveel en te lange takken aan maar durf er momenteel geen meer te verwijderen..Heeft u nog tips? Ik ga hem nu gewoon wat jaren laten groeien en de stam laten verdikken en af en toe wat bijsnoeien. Is dat het beste of kan ik hem al bedraden? ik denk dat de voorkant zal worden zoals je het boompje de foto ziet. Denk ook dat ik ga trachten te bedraden naar de vorm die hij zelf nu toont(meer horizontaal en hangend). Weet alleen nog niet goed welke van de twee meest vertikale takken ik zou gebruiken als hoofdstam(begrijp je wat ik bedoel?)Zoiezo zoek ik verder naar een beter boompje met dikkere stam.
Die practische foto's zijn natuurlijk meer dan welkom!
Mijn email is wimhertoghehotmail [dot] com
ps; in het volgende bericht nog een foto.
Bedankt!
Wim
Nog een closere foto..
allemaal goede voornemens, en voor een prille beginner niet slecht dat je durft proberen, het gaat ook de goeie richting uit al ben je voorlopig nog niet toe aan vormen.
Eén ding wil ik je wel vertellen, maar laat het je niet ontmoedigen om verder met bonsai bezig te zijn: zoals je plant nu in de bloempot is geplant mag je er zeker van zijn dat hij amper zal verdikken op 2 à 3 jaar tijd. Zeker wel een beetje, maar verwacht niet dat je plant 2 keer zo dik zal zijn...
dat zal enkel lukken in volle grondcultuur waar hij een aantal jaar vrijuit mag groeien zodat de stam mee kan verdikken met de gesteltakken en het loof. Het één gaat niet zonder het ander, en dat is de reden waarom vele bonsai met dikke stam meestal zulke zware snoeiwonden hebben. De truc bestaat erin die zoveel mogelijk te beperken of te maskeren (de wonden worden bijna weggebeiteld zodat ze mooi kunnen overgroeien en mee met de stamvorm en stamlijn gaan).
groetjes
Beste Wim,
Ik zie dat je het e.e.a al hebt uitgevoerd. Inmiddels heb ik je het bestandje met foto's en tips toegezonden. Ik kan hier natuurlijk nog extra uitleg gaan geven, maar ik denk dat dit overbodig is. Succes!
Groetjes,
Jacqui
Beste Yves,
Bedankt voor de tips en het compliment :-). Ik laat me zeker niet ontmoedigen. Het is dat soort info dat ik nodig heb. Ik weet dat ik hem het best in de grond zet maar ik denk toch dat ik hem al wat ga vormen. Ja het is niet de beste manier maar ik kan het niet laten :-) Heb van een ander forumlid een mooie stap na stap instructie gekregen van een heel gelijkaardig boompje en dat ga ik eerst eens uitvoeren..
Wel zal ik me nog een juniperus of taxus halen en deze in de volle grond zetten voor enkele jaren om die dan te laten verdikken. Is het niet wat laat in de lente om dat te doen of gaat dat geen probleem zijn of wacht ik beter tot voor de winter?
Nog een gedachtje: Vandaag reed ik van Brugge naar gent langs de E40. Kan het zijn dat op middenbermen gigantasch veel bonsai materiaal staat? Het zijn planten, struiken en boompjes die elk jaar worden afgedaan en zo te zien dikke stammen hebben? wel heel erg moeilijk bereikbaar :-)
BEDANKT!
Wim
Hertogh,
die middenbermen zijn eigendom van het Vlaams Gewest, ik wens u veel succes met het overtreden van de wet, en met uzelf in levensgevaar te brengen
Yves,
Het is niet dat ik daarin ga kruipen hoor.. Was maar een gedachtje.. Ik ben niet zot :-)
mvg
Wim Hertoghe
ik ben zelf ook halfgek, maar ben blij te horen dat het maar een hersenspinsel was :)
Yves,
Het is misschien een moeilijke of rare vraag maar ik zou graag mijn juniperuske proberen in de shakan-stijl te vormen(bedraden). Zou ik als stam de dikste tak(rood) gebruiken of eerder deze daaronder(geel)? Mag ik dan deze die ik niet gebruik afknippen? Ben maar wat aan het proberen hoor. Ik weet dat dit niet het beste materiaal is maar wil het toch proberen.
mvg
Wim
Wim,
De bovenliggende (de rode) lijkt mij het meest geschikt, omdat ie langer is. Wat vindt jij/gij Yves?
Jacqui
Wel ik was oorspronkelijk van hetzelfde gedacht.. Hoewel ik dan de gele zal moeten wegknippen en daarmee die twee onderste kleine takjes kwijt ben en deze vind ik eigenlijk heel mooi..
Ook is de dikste(rode) eigenlijk een vertakking op die gele en als ik de gele eraf haal maak ik weer een bocht bij..
grtz
Maar je zal wel gelijk hebben, ik bekijk de boom nog eens goed deze avond :-) Je leest me nog wel.
GRT
Hertogh, Jacqui,
zeker weten dat je mijn mening wil? hehe.
Ik moest al goed nadenken wat shakan nu weer was. Het zal jullie misschien verwonderen, maar vergeef me dat ik met mijn westerse roots het wat vertik om mij bezig te houden met welk japans woordje er nu samengaat met de nederlandse vertaling. Op zich is dat irrelevant, en eigenlijk heb je dat niet nodig. Bon, tot zover mijn lezing uit het evangelie.
Ja kijk Hertogh, mijn ding ligt bij de inheemse soorten, niet bij de exoten, dus op zich hou ik mij dan ook niet veel bezig daarmee.
Maar als ik nu puur naar de vorm, vertakking en de rijpheid van uw plant kijk, denk ik niet dat ik er iets deftig mee zou kunnen doen in deze fase.
Als je toch aandringt om er nu al iets mee te doen, kun je misschien iets doen wat lijkt op bonsai vormgeven, om je behoefte al wat te sussen ;)
Dan buig ik de hoofdtak (de rode) tot hij bijna barstjes heeft, om hem in cascace te krijgen.
Die shakan stijl toepassen op deze onrijpe plant heeft totaal geen indruk en zal totaal misplaatst zijn.
Het creëren van die extra bocht zoals je zegt, dat is in dit geval veel beter hertogh, dan je stam als een spil laten uitlopen met je geel aangeduide tak.
Enfin, beschouw mijn mening in deze niet als heel serieus want ik zou met deze plant niets beginnen.
Ik denk dat ik deze best in de grond stop en een nieuw boompje zoek...
groeten en tot later :-)
Hertogh,
Bij bonsai is het meestal beter om eerst eens te mediteren voor je beslist om actie te ondernemen. Dat verruimt meestal de geest.
Het is ook een middeltje om je adrenalinerush wat te temperen... want meestal is dat hetgene wat je ertoe aanzet om superenthousiast te worden en vanalles te willen gaan doen, en wordt het verstand wat uitgeschakeld.
Het is goed als je dat gevoel hebt, maar in het begin kun je dat moeilijk doseren omdat je nog niet alle mogelijkheden hebt afgelopen om met bonsai bezig te zijn.
Als mij zo'n gevoel bekruipt, doe ik meestal niets...behalve denken hoe ik mijn doel kan bereiken. Je vind hier ergens wel mijn topic over die hazelaar.
Je moet eerst nadenken over wat je wil, en dan denken hoe je het wil bereiken.
Ik heb 14 euro betaald voor een bescheiden maar toch al aardige hazelaarstruik bij een groot tuincentrum, maar ik weet nu al dat mijn 14 euro gaat opbrengen. Ik geef hem 2 groeisoeizoenen met beperkte onderhoudssnoei, en dan weet ik dat ik ga kunnen beginnen met een pracht van een starplant.
Als beginner moet je de stap durven nemen om eens 'groter' te denken, wees niet bang van op zoek te gaan naar iets meer dan een klein jong jeneverbesje... En bij bladverliezers heb je het voordeel dat je meer evolutie zult zien, gezien ze meer meegaan met de seizoenen, meestal sneller groeien, bladverkleuring, bladval, enz...
Hallo Yves, je hebt overschot van gelijk. Ik heb nu enkele plannen en breng die geleidelijk in uitvoering. Ik weet perfect wat ik wil bereiken
maar probeer nu te doseren. Er waren avonden waarop ik niet in slaap geraakte en daar probeer ik nu rustiger in te zijn.
Ik hou je op de hoogte van verdere ontwikkelingen en zoektochten. Zo vond ik op een terein waar elk jaar jonge lindes worden ingekort enkele goede stammetjes(2O, 30cm) terug die al aardig aan het verdikken zijn en die mooie dikke vertakkingen hebben onderaan en dunner worden naar boven toe. De boompjes hebben ook redelijk kleine bladeren.
Ik mag er een hebben van de eigenaar maar is het niet beter te wachten tot volgende lente om ze uit te halen en te verpotten?
Ik neem eens een foto en zet die op het forum.
mvg
Wim