Bonsai
#1
di, 28/04/2009 - 22:53
Bonsai
Beste liefhebbers,
Van mijn schoonouders hebben wij een prachtige bonsai gekregen.
Hij zit deels vast op een rots en heeft lange naaldachtige slierten aan de takken zitten. Helaas gaan de takken nu verkleuren, niet alles maar wel groot aantal. Het gekke is dat er bij sommige takken ook nieuwe uitlopers in zitten.
Wij wonen in de buurt van Zwolle en willen graag advies van een expert.
Groeten,
Chella van der Haar
ziet er mij een junipers rigida uit...of misschien nog een ander soort jeneverbes. Er zijn ook soorten cipressen (cupressus) en schijncipressen (chamaecyparis) die er sterk op lijken. Maar jouw foto doet me toch aan jeneverbes denken, te meer omdat dit een soort is die zeer vaak gebruikt wordt in japan en china, en dus ook overgewaaid komt naar hier.
je hebt jeneverbessen met naalden (prikkende ;-) en met schubben (zachte). De eerste zoals bijv. juniperus rigida, de tweede zoals bijv. de gewone chinese jeneverbes.
Het verkleuren en verdorren van sommige naalden of takjes is vrij algemeen bij jeneverbessen, hoef je normaal niet veel van aan te trekken. Enkel indien het plots gebeurt en er een aanleiding kan gevonden worden (bijv verpotten, snoeien, mestgift) kun je proberen nagaan wat er misloopt. Anders zoals gezegd geen zorgen over maken, want dit gebeurt terloops wel, en vaak zelfs elk jaar, meegaand met bepaalde seizoenen.
Indien er niet plots veel takken gaan verdorren, vergelen of afsterven, zou ik de zorg beperken tot het verwijderen van de verdorde takjes.
Pas wel op, indien er aan de takjes nog nieuwe groei tevoorschijn komt, laat je ze zitten (voor zover ze gewenst zijn). De nieuwe groei zal normaal uitgroeien, en de oude naaldjes zullen uiteindelijk helemaal verdrogen en afvallen (kan wel lang duren voordat de naalden loslaten).
Dus als u een foto nam omwille van dit ene of slechts enkele verdorde takjes, hoeft u zich geen zorgen te maken. Beperk u gerust tot het basis onderhoud. Alleen als er dus een aanleiding kan gevonden worden (is er recentelijk iets gebeurd met de bonsai), moet je verder nagaan.
Misschien heb je de boom een compleet andere standplaats gegeven dan hij voordien had (bij je familie of in de winkel). Normaalgezien mag die juniperus rigida wel volle zon hebben, maar uiteraard kun je al zelf bedenken dat een hele zomer lang voluit zonder bescherming in de brandende zomerzon, niet ideaal is.
plaats eens een foto van de hele boom indien mogelijk.
Andere oorzaken zouden ook kunnen zijn:
- al veel te lang in hetzelfde grondmengsel? zeker om de paar jaar (2 à 3jr) verpotten, bij echt oudere exemplaren kan dat tot 4 à 5jr zelfs
- te weinig voedingsstoffen in de grond (indien al lang dezelfde grond), en ook nooit meststof gekregen.
Nog iets anders, er zijn bepaalde ziektes waar jeneverbessen en schijncipressen last van kunnen hebben, zoals 'roest'. Aan de foto te zien denk ik niet dat dit het geval is hoor.
De boom staat al sinds oktober 2008 op dezelfde plek en heeft het eigenlijk altijd goed gedaan. We hebben hem nog nooit verpot en verplaats en hij heeft sinds 2 weken terug voor het eerst voeding gehad van Pokon voor Bonsai.
Over de gehele boom zitten meerdere plekken (die verkleuren) ook de takken die uitlopers hebben hebben verkleuringen. De takken voelen momenteel erg droog aan en er zijn er nu paar afgebroken. De naalden zijn stekelig.
Ik zal alsnog een foto proberen toe te voegen.
Dit is Araucaria heterophylla als bonsai gekneveld. Zie https://tinyurl.com/yydhnufe
Dat geloof ik best, ik heb er echt (helaas) weinig verstand van maar zou het heel jammer vinden als ik nu de verkeerde handelingen tref waardoor hij niet meer te redden is.
hallo,
is idd GEEN juniperus.
Misschien iets ter zijde, infeite is dit geen bonsai te noemen, ziet er mij ofwel een eigen soort creatie uit, of een plantje dat vanuit een grootschalige commerciële kwekerij als bonsai verkocht wordt.
Is niet de bedoeling om respectloos over te komen, maar om als bonsai aanzien te kunnen worden is het wel nodig dat er meer gebeurt dan gewoon in een bonsaipot planten. De look van de plant benadert eigenlijk geen bonsai. Het stammetje is dun en niet taps, de vertakking is er eigenlijk (nog) niet, er zit geen specifieke vorm in, geen maturiteit enz. Ook als dit boompje op deze manier 50 jaar oud wordt zal het helaas nog geen bonsai zijn.
Een goed idee is om een een basisboek aan te schaffen, zodat je er evt nog iets van kunt maken. Sterk aan te raden, want indien je aan dit boompje jarenlang verzorging schenkt, en nadien nog steeds geen echt bonsairesultaat hebt, zou wat jammer zijn en ontgoochelend.
Basisboek is aangeschaft en ik merk dat ik bij de soorten ook weinig herkenning kan vinden. Verzorging is nu even lastig, misschien is het een idee om bij te mesten en even buiten te laten staan.
We gaan voor herstel van deze toch mooie niet Bonsaiboom :) maar moet wel eerlijk zeggen dat het experimenteren gaat worden dus.
hallo,
nog even goed gekeken en nog eens gecheckt, volgens mij is de kans toch ook groot dat het een japanse cipres is, maar daar zijn tientallen tot honderden cultivars en variëteiten van, dat het moeilijk is te zeggen welke.
google gerust op 'japanse cipres' en je vindt wel afbeeldingen van deze 'spar'achtigen met takken en naalden die er zeer sterk op gelijken.
Toch een echte Araucaria heterophylla, gezien de stam en de kransen van takken.
hallo greenconnection,
kan bijna niet als je goed kijkt naar de naalden op de foto.
araucaria is eerder zacht en loopt uit met donzige groene topjes
is hier absoluut niet het geval.
Ik denk ook dat een Araucaria het dichtst bij de waarheid komt.
Een beetje kenner ziet meteen dat het geen jeneverbes is en de plant heeft ook niet de typische groei eigenschappen voor een cryptomeria.
Een langzaam gegroeide Araucaria kan behoorlijk stekelige naalden hebben. Elke keer als ik de plant watergeef, verbaas ik me daar over.
Je moet de foto maar eens kantelen!
Als je de link volgt van Draco, dan zul je de waarheid zien.
Zie: https://tinyurl.com/y64j7jsu
Araucaria heterophylla kan gesnoeid worden door de apicale loot (de top) als deze groeit in te korten. Er worden dan onder het snoeivlak nieuwe ogen gevormd, waarvan er een of meer tot een nieuwe top uitgroeien. Deze methode wordt ook gebruikt om de plant te vermeerderen. Bij een inmiddels verdwenen kwekerij in België stonden 60 jaar oude planten in de volle grond onder glas. Door veelvuldig oogsten van de toppen voor vermeerdering, waren deze planten slechts 80 cm hoog en hadden een rijkvertakte kroon. Het type bonsai-achtige Araucaria met blauwe naalden dat in een aantal TC 's wordt aangeboden, voelt harder aan dan de gewone kamerden, maar misschien is dat, omdat ze buiten zijn gekweekt.
Groet,
Draco
Hallo Draco,
Kunt u mij vertellen hoe ik zo'n top van een araucaria heterophylla het best kan stekken?
De top afknippen en dan in potgrond?
De mijne zier eruit zoals u ze beschrijft van die Belgische kwekerij maar heeft wel blauw-achtige naalden.
Aan de bovenkant steken er drie recht omhoog groeiende toppen uit, bij een daarvan zijn aan de binnenkant 2 zijscheuten verwijderd zodat deze naar buiten gaat hangen. Mij is verteld dat deze dan naar de grond zullen groeien. Ik betwijfel dat een beetje omdat deze stam behoorlijk sterk is. Bij 2 is er niet aan geknipt en het leek me leuk deze te stekken maar ik heb wat advies nodig. Ben ik hiervoor bij u aan het juiste adres?
Alvast bedankt.