Carmona vervolg......
#1
do, 14/05/2009 - 17:56
Carmona vervolg......
Beste allemaal,
Ik heb al een tijdje problemen met mijn Carmona bonsai.
Zie: https://tinyurl.com/y2y5ww36
Foto's
De blaadjes krijgen vaak niet de kans om groter te worden, voelen zacht/slap aan en vallen zeer makkelijk af. Ik heb de onderschotel al een tijd niet meer met water gevuld. Om te kijken of het vochtgehalte teveel van het goede was. Het rare is dat de grond na 4/5 weken nog steeds vochtig aanvoeld terwijl ik hem al die tijd dus geen water heb gegeven. Hij is na het verpotten 1x ondergedompeld geweest. ik weet dat de grond dan lang vochtig blijft, maar is dit niet erg lang? Mijn andere bonsai's heb ik intussen al vaker water moeten geven.
Als ik hem nu vloeibare mest geef ben ik bang dat de grond helemaal te nat wordt.
Heeft iemand hier ervaring mee, want ik weet het inmiddels niet echt meer.
mvg,
Nelis..
nog een foto:
en nog een:
Ik heb ervaring met de Carmona, deze was niet altijd positief en om niet om blij van te worden. Tot twee keer toe is bij mij er eentje dood gegaan :-( Ik deed er bijna alles aan om ze te redden, maar vergeefs. Intussen heb ik ruim een jaar een nieuwe Carmona in mijn bezit.
Ik heb hem gelijk na aanschaf verpot in zgn. Bonsaiaarde uit een tuincentrum; heb hem op een plaats gezet met veel zonlicht (groot raam) en NIET boven een verwarmingsradiator; met watergeven voel ik aan de aarde, geef slecht water d.m.v. dompeling wanneer deze droog aanvoelt, af en toe sproei ik (1 x per week). Heeft continue witte bloempjes en krijgt regelmatig nieuwe blaadjes.
Sinds twee dagen staat ie nu samen met alle andere bonsai opgesteld op een stelling in mijn tuin (uit de wind) en hij ziet er prima uit.
Ik hoop dat je er iets aan hebt!
Groetjes,
Jacqui-frl
Zelf hebben we ook een Carmona gehad die een aantal weken na het verpotten ook opeens met bladval begon.De grond bleef ook lang nat na het watergeven.Uiteindelijk heeft hij het niet gehaald.Bij navraag bleek dat je bij de Carmona geen wortelsnoei mocht toepassen en dit was wel gebeurd. Het was ook al een heel grote plant ong.0.75m hoog en toe aan verpotten.
Ann
ok, Ik heb eigenlijk ook wortelsnoei toegepast. Nooit gehoord dat dat bij deze soort niet mocht.
Zal dat dan toch de oorzaak zijn?
Normaal passen we bij het verpotten wortelsnoei toe bij de andere bonsai dus dachten we ook bij de Carmona maar dat bleek dus niet goed te zijn. Hopelijk overleefd hij dit maar hier heeft hij helaas het loodje gelegd.
Ann
Hallo Annis,
Waarom mag je bij een Carmona dan geen wortelsnoei toepassen (en hoe komt het dan dat ze toch in zo'n kleine schaal belanden)? Heb je misschien een bronvermelding?
Het is wel zo dat de ene soort meer moeite heeft met wortelsnoei dan andere, maar uiteindelijk zullen alle bonsai toch wortelsnoei moeten verdragen.
Bij iedere bonsai kan wortelsnoei toegepast worden,ook bij de Carmona. Maar vaak wordt dit verkeerd gedaan en gaat de boom in veel gevallen dood.
Er wordt maar wat van de wortels afgeknipt zonder eerst goed na te gaan wat er verwijderd kan worden en dan komen de problemen vanzelf.
Jaarlijks pas ik wortelsnoei te bij al mijn bonsai en nooit problemen met uitval. Te dikke wortels kunnen gerust gesnoeid worden maar er wel voor zorgen dat er genoeg fijne haarwortels overblijven, dan kan het niet mis gaan. De veelgemaakte fout echter is dat men na de wortelsnoei en het verpotten de bonsai geen rust en tijd geeft om weer aan te sterken!
Gewoon doorgaan met watergeven zoals voorheen, terwijl de wortels nog niet in staat zijn die hoeveelheden water op te nemen met als gevolg een boom die het niet meer aankan en het loodje legt. In veel gevallen wordt er ook niet aan gedacht of de afwatering in de bonsaipot goed is en dan krijg je vanzelf die verschijnselen dat er iets aan de hand is met het boompje.
En vooral de Carmona microphylla die veel als eerste bonsaiboompje wordt gekocht is daar gevoelig voor. Is op zich geen moeilijke soort maar zonder de juiste behandeling v.w.b. wortelsnoei,verpotten,bemesten,standplaats en temperatuur vaak een boomsoort die dan problemen geeft terwijl dat niet nodig is als men weet hoe ermee om te gaan. Vaak lees ik hier op dit forum dat men de bonsai gaat dompelen. Ook weer zoiets vreemds, waarom dompelen?
Is toch echt niet nodig als je dagelijks je bonsaibomen de nodige verzorging geeft en daar hoort ook de dagelijkse controle bij betr. de vochtigheid van de grond en is dompelen overbodig.
OTH