Geschikte lectuur
#1
do, 02/07/2009 - 23:30
Geschikte lectuur
Hoi,
Ik wil wat boeken gaan kopen over bonsai, wat zijn goede boeken daarover, ook over het praktiseren(leiden, bemesting, enz.)
Greetz
Hoi,
Ik wil wat boeken gaan kopen over bonsai, wat zijn goede boeken daarover, ook over het praktiseren(leiden, bemesting, enz.)
Greetz
Toevallig vandaag een boekje over bonsai gekocht bij de Boekenvoordeel voor 2,99. Verder vind ik de boeken van Tomlinson wel goed. Wel goed kijken naar de inhoud (en niet puur naar de kaft): ook al lijkt het soms een ander boek, in enkele gevallen zie je toch dezelfde afbeeldingen en tekst terugkomen.
Kruidenventje,
Het boek waar iedere beginner in bonsai wat aan heeft en heel veel uit kan leren is Het Nieuwe Bonsai Handboek van auteur Harry Tomlinson. Eigenlijk de bijbel voor elke bonsaist die alles uit z'n bomen wil halen om tot een optimaal resultaat te komen.
OTH
beter laat dan nooit:
absolute aanrader is volgend boek:
bonsai van inheemse bomen en struiken'
auteur: Werner M. Busch
uitgeverij: Tirion Natuur
isbn 90-5210-232-5
Nu is het zogenoemde 'Het nieuwe Bonsai Handboek' helemaal niet nieuw meer (1995). En is het ook niet meer leverbaar via bol.com. Een nieuwer boek (2008) van dezelfde auteur 'Bonsai' kan ik wel kopen. Maar is het nieuwere boek een opvolger van, of is het een kompleet ander boek.
https://tinyurl.com/y3zktccj
https://tinyurl.com/y5flgees
[edit]De bovenste link zonder spatie tussen 6 en 8 gebruiken. Blijkbaar zet dit forum er zomaar spaties tussen..[/edit]
Oh en Yves, met inheemse bomen bedoelt het boek hopelijk boompjes die hier in Nederland staan?
inheems in nederland zou betekenen: soorten waarvan het natuurlijk verspreidingsgebied oa ook nederland omvat. Een zomereik is bijvoorbeeld inheems in nederland, maar ook in belgie, duitsland, frankrijk...
streekeigen is bijvoorbeeld ook zo een term en niet helemaal hetzelfde als inheems, al meer lokaal. Dezelfde zomereik is bijvoorbeeld inheems, maar bijv. niet streekeigen voor Zuid-Limburg...ik zeg maar iets.
tot slot heb je nog autochtoon. Dat is per definitie inheems en tegelijk gaat het dan om een zomereik waarvan quasi met zekerheid kan aangetoond worden dat deze genetica heeft van de zomereiken die daar van oudsher voorkwamen (teruggrijpend tot na de laatste ijstijd).
Dit gewoon even ter info, omdat die termen inheems, streekeigen en autochtoon vaak tot verwarring leiden
Kan iemand nog een antwoord geven of er een groot verschil zit tussen de boeken 'Het nieuwe Bonsai Handboek' of 'Bonsai' van dezelfde schrijver?
Is dus de nieuwe Bonsai een opvolger, of een kompleet ander boek?
Of het een compleet ander boek is of een opvolger is mij niet bekend.
Maar Het Nieuwe Bonsai Handboek van H.Tomlinson is zo compleet dat daar geen opvolger voor nodig is. Alles wat je moet weten over bonsai vind je daarin. Dus neem ik aan dat het boek waar jij het over hebt een geheel ander boek is qua opzet! Misschien dat er wat nieuwe/andere inzichten in staan en andere foto's. Maar de basistechnieken die je nodig hebt voor bonsai zullen echt niet veranderd zijn. Dus als de oude niet meer te krijgen is zit er niets anders op dan de nieuwe aan te schaffen.
OTH