Juniperus squamata bluestar
#1
wo, 09/02/2011 - 17:24
Juniperus squamata bluestar
Iemand ervaring met een juniperus squamata meyeri die dood is? Ik heb laatst
een aantal takken geknipt en de de binnenkant van die takken zagen er niet
levendig uit. Ik kon ze niet breken en de naalden zijn nog gewoon
blauw/groen?!
Ik dacht dat ik ooit eens gelezen had dat het wel maanden kon duren voordat
je echt ziet dat zo'n boom dood is.
Deze compact groeiende coniferen hebben vaak aan de binnenzijde dode takken, door lichtgebrek. Dat hoeft niet te betekenen dat de plant dood is of gaat.
wat bedoel je eigenlijk met 'ik kon ze niet breken'?
bedoel je dat de takjes nog heel buigzaam waren?
meestal is dat een goed teken ;-)
natuurlijk, alle hout waar hars in zit (sparren, dennen, jeneverbessen ook) is redelijk buigzaam, ook als er niet teveel leven of kracht meer in de plant zit. Helemaal verhard en verdroogd zijn ze idd pas als ze morsdood zijn :).
En het klopt dat een plant zoals jeneverbes dood kan zijn, en er nog een tijd groen uitziet. Doe de test, leg één van die geknipte takken gewoon buiten voor een paar weken. In de zomer zou het een ander verhaal zijn en zou datzelfde takje iets minder lang groen blijven ;-), maar in vergelijking met een loofboom is het idd helemaal anders, die zijn na 1 dag al verdord en na enkele dagen verkleurd moest je dat doen.
@Greenconnection wat ik bedoeld met de binnenkant van de takken is écht de
binnenkant van de tak die ik afgeknipt had, niet de takken die dichter bij de
boom groeien en overschaduwd worden door de langere takken.
@Yves71277 met
Ik heb toevallig soortgelijke bonsai in mijn bezit, ooit zelf gestijld en deze is nu zo'n 25 jaar oud, dus je kunt wel stellen dat ik er redelijk ervaring mee heb. Het komt wel voor dat takken kunnen afsterven bij deze soort, maar dat wil niet persé zeggen dat de boom dood is of dood gaat. Dergelijke takken zou je misschien in een later stadium tot yin kunnen maken. Knippen doe ik deze soort nooit, ik nijp uitsluitend, omdat er anders lelijke bruine uiteinden ontstaan die de boom niet sieren. Bovendien moet je oppassen met het snoeien van dikkere takken, de wonden helen moeilijk en geven lelijke lidtekens.
Je schrijft dat de naalden nog gewoon blauw/groen zijn; bijna zeker is de boom dan niet dood, tenzij je deze mettertijd kunt verpulveren of dat ze bruin gaan worden.