Naam Bonsai en info.
#1
za, 11/06/2011 - 23:09
Naam Bonsai en info.
Hallo mensen,
heb voor mijn Japanse kamer een bonsai gekocht bij de Ranzijn.
Het kaartje gaf geen soort aan dus heeft iemand een idee?
Tevens wat info:
kan ik uitschieters gewoon wegknippen?
hoeveel water per week en hoe moet ik dat verpotten zien: gewoon uit de pot, 1/3e eraf halen en dan terug zetten met nieuw aarde?
thanx
blad
Dit is een Chinese Iep, Kleinbladige Iep of te wel een Ulmus parvifolia. Mogelijke een Catlin .... maar dat kan ik zo niet zeggen. Ulmus is in elk geval zeker :P . Waar je op moet lette is op je Bonsai een gladde of een kurk-achtige schors heeft. Veel mensen zeggen namelijk dat een ulmus buitens huis moet staan en -10 vorst kan hebben. Ik kan je zeggen dat een Ulmus met een gladde schors minder goed tegen vorst ken. Let wel ik zeg niet dat hij niet tegen vorst ken ... maar minder goed.
Water geven is moelijk en moet je leren met de tijd. Aangezien het er erg droog uit ziet zou ik hem en dompelbad geven. Als je dit hebt gedaan gewoon elke dag met een vinger voelen. Zolang de grond vochtig aan voeld is water niet nodig. Je kan ook de truc met de sate prikker doen. Steek een sate prikker in de schaal. Laat hem zitten voor een 5 min en haal de sate prikker er uit. Ziet de prikker er vochtig uit is er nog water genoeg aanwezig. Ziet hij er droog uit dan water geven ... en euh zorg dat er water op de schaal ligt.
Verpotten ? Haal de Bonsai uit de schaal ... je ziet van zelf wel of het echt nodig is. Vanaf de foto te zien is en kan het mogelijk zijn maar is moeilijk in te schatten. Of kijk aan de onderzijde bij de afwatering gaten, dan zie je meestal of het noodzakelijk is.
Voor meer info kun je Google gebruiken :p
Succes
Regelmatig snoeien is noodzakelijk om de gewenste vorm en dichtheid te behouden. De uitgegroeide scheuten afknippen tot iets binnen het profiel van het bladerdek, zodanig dat er 1 à 2 zijknoppen resteren. Ik snoei mijn exemplaar 2 x per seizoen, omstreeks begin mei en eind augustus. Dit betreft een buitenplant. Aanvankelijk staat het boompje er dan wat kaal bij, maar al snel komen de slapende bladogen tot ontwikkeling