projectjes met inheemse soorten voor dit jaar
#1
wo, 31/03/2010 - 16:58
projectjes met inheemse soorten voor dit jaar
hallo
met de lente volop aan het opkomen is het voor mij dit jaar uitkijken naar nieuwe projectjes, die ik ga opstarten met vorig jaar aangekochte en uitgeplant klein plantgoed van inheemse soorten:
- prunus padus (inheemse vogelkers)
- alnus glutinosa (zwarte els)
- ulmus minor (olm, gladde iep)
- tilia cordata (winterlinde of kleinbladige linde)
Het waren allemaal 2 à 3 jarigen, en allemaal ingekort op stam tot ong 30cm. De dikste was ong 1,5cm net boven de basis. Nu ze terug in vollegrond staan, een inkorting van stam en wortels hebben gehad, wil ik ze nu dit jaar ongestoord laten herschieten, en vanaf volgend jaar pas hier en daar een selectieve snoei, voor de rest moeten ze de eerste 5 jaar vooral aandikken en een paar basistakken gaan maken. Ik kijk vooral uit naar de zwarte els, en de vogelkers.
Verder nog een aantal gelijkaardige projectjes met andere boompjes, een amerikaanse vogelkers (helaas maar ja laten we proberen), een autochtoon (ras en genen zuiver inheems) appelaartje.
En daarnaast mijn eikjes in vollegrond verderdoen.
De boompjes die al in potten staan, ook nog veel werk aan.
Dus, 2010, werk en plezier genoeg.
Wie ook bonsai heeft van inheemse soorten, altijd graag bereid voor praatje
Ik heb ook een eikje staan, die ik liefdevol Ike genoemd heb. ;) Dit wordt zijn tweede jaar, dus voorlopig staat hij nog in de volle grond. Verder zag ik een aantal berk- en esdoorzaailingen opkomen. De esdoorns zullen wel te groot blad hebben om iets mee te kunnen (?), maar met de berkjes ga ik zeker wat proberen. In mijn tuin staat ook een mooie cotoneaster (althans, daar lijkt hij op, maar het zou ook een andere soort kunnen zijn) die al een aantal jaar oud is en een mooie stam ontwikkeld heeft. Die ga ik binnenkort uitgraven en wat snoeien!
Yves, heb je een website met je projecten of iets dergelijks? Heb volgens mij wel een aantal keer foto's voorbij zien komen op het forum hier. Ben wel benieuwd!
Nog flink veel geduld en flink veel werk dus als je eikje nog maar z'n tweede jaar ingaat ;)
Esdoorns, hoeft geen onoverkomelijk probleem te zijn dat deze wat grotere bladeren hebben. Ik ben van het gedacht dat we moeten stoppen met ons hier gewoon te enten op die japanse regeltjes, we zitten hier niet in japan en tis de bedoeling dat wij met onze soorten iets proberen. Als het een gewone esdoorn is (ik heb er ook ene geplant), dus de acer pseudoplatanus dan moet je vooral zorgen dat je een vrij grote boom creëert, om die grotere bladeren te compenseren. Hou er ook rekening mee dat die soort vrij dikke twijgen maakt, en vrij grote knoppen heeft. Ideaal vertakken die ook niet echt. Iets beter is de noorse esdoorn, die hier in onze vlaamsche natuur ook uitzaait en voorkomt, da's de acer platanoides. Die is beter qua bladgrootte, iets fijner van knoppen en twijgen, maar nog altijd vrij groot blad in vergelijking met de traditionele soorten die men voor bonsai gebruikt.
Maar, laat het je zeker niet tegenhouden, integendeel !
Berkjes, doe maar, lukt ook supergoed. Ik heb er nu ene die zijn 3e jaartje ingaat, ik heb hem in februari enorm gesnoeid, kun je het geloven, ik had hem uitgeplant en na zijn tweede groeiseizoen is het stammetje 3cm ;) dat is zo met berken natuurlijk, en bij mij staat hij nog eens in de pure leemgrond, groeikracht teveel dus. Nu is hij terug 20cm hoog, de stam schuin afgesnoeid boven een knop. ik zie nu op dat stammetje minstens 15 knoppen klaarstaan... dat belooft dus.
Cotoneaster is niet zo mijn ding, sorry ;) maar doe er gerust iets mee zou ik zo zeggen.
Nee ik heb geen website, daar ga ik mij niet mee bezighouden. Wat ik thuis heb zijn vele mapjes op mijn pc waarin ik mn foto's zet. Kan zijn dat je al wel wat fotos hebt zien passeren, en om je tevreden te stellen hier nog eentje, van één van de eikjes die nu op gang begint te komen met de vertakking.
Hoi Yves,
Leuk dat je weer even terug bent.
Ik weet dat het jou vnl om inheemse soorten gaat, dus vandaar even een vraagje daarover:
Alle tips die je hierboven hebt genoemd over de Acer, gelden die tips ook voor de veldesdoorn (spaanse aak / acer campestre)?
Heb namelijk afgelopen herfst een veldesdoorn weten te bemachtigen die nu al begint uit te lopen. Hij staat nog in een plastic container, maar wilde hem gaan oppotten.
Ik vraag me ook af als ik nu tegelijkertijd de sterkste knoppen kan nijpen/snoeien, terwijl ik ook ga oppotten + wortelsnoei.
Of kan ik het beter in fasen doen, dus bijv. eerst oppotten, en pas volgend jaar nijpen etc.?
hoop dat je me kunt helpen.
Verder ben ik ook begonnen aan een eenstijlige meidoorn (crataegus monogyna) maar die heeft nog helemaal geen knoppen nu.
Kan dat kloppen? Loopt deze pas later uit?
grt,
DEA
Dea,
tips over esdoorn? heb gewoon kort gezegd waarom wel of waarom 'niet' zo'n esdoorn proberen als bonsai.
veldesdoorn oftewel spaanse aak oftewel acer campestre is ook esdoorn, is inheems hier in vlaanderen, maar is wel goed gekend als bonsaipotentieel ;-) de redenen zijn evident, hij is kleiner en groeit wat meer struikachtig in vergelijking met zijn volwassen broertjes; hij vertakt beter, heeft kortere internodiën, kleinere bladeren... dus ideaal voor bonsai. je kunt er ook kleine bonsai mee vormen. Enige nadeeltje dat hij soms heeft is een nogal stakerige twijgen en soms ook iets dat lijkt op kurklijsten op de takken en twijgen, vooral bij iets jongere exemplaren. Dat zie je in de natuur ook vaak bij veldesdoorn. De mijne hebben dat echter niet.
Dus als bonsai, zeker ideaal. Als je concrete vragen hebt, stel ze.
Meidoorn dan, in het bijzonder de bij ons inheemse éénstijlige meidoorn. Heerlijke soort toch ;-) Naast eik, mijn andere favoriet. Heb er zelf 2 in opbouw. En bij de mijne zijn de knoppen ofwel aan het opengaan ofwel net open en beginnende blaadjes. Dat er bij de jouwe nog niets te zien is, is niet rampzalig, maar toch redelijk ongewoon. Meidoorns in de natuur zijn bij de eerste soorten die uitlopen, vanaf halfweg maart mogelijk, vroege vogels dus, net zoals sleedoorn en sommige wilgen.
Ik zou eens wat nieuwe foto's moeten maken nu ze allemaal aan het uitlopen zijn, of de knoppen opengaan
Dea,
oeps een deel van je bericht gemist, de vragen...
Ik vraag me ook af als ik nu tegelijkertijd de sterkste knoppen kan
nijpen/snoeien, terwijl ik ook ga oppotten + wortelsnoei.
Of kan ik het beter in fasen doen, dus bijv. eerst oppotten, en pas volgend
jaar nijpen etc.?
Wel... ik zou kunnen antwoorden als ik goed zou weten en zien welk materiaal je daar hebt en hoe goed deze geworteld is, enz...
Stel dat het gaat om een containerplant uit tuincentrum opgekweekt voor solitaire aanplant? dus geen haagplantsoen?
ik veronderstel dat er wel een goed wortelstelsel zal zijn..
het is eigenlijk te laat om nu nog op te potten en felle wortelsnoei te doen én tegelijk nog tal van andere ingrepen, maar misschien heb je nog een kans omdat je containerplant volgens mij flink wat haarwortels zal hebben. verpot in dat geval ONMIDDELLIJK, niet meer wachten, en zorg dat je genoeg haarwortels overlaat die de job aankunnen en de openende knoppen genoeg van voedsel en water kunnen voorzien.
Als je ziet dat het allemaal lange wortels zijn die je drastisch moet inkorten tot je quasi niets overhoudt, hou het dan voor volgend jaar.
Je kunt de stam wel nog inkorten, al zou ik dat in 2e fase doen, ongeveer 1 à 2 maand nadat je hem ongestoord hebt laten uitlopen. Dan zit je in juni en da's ideaal om de snoei te doen die jij plant (stam inkorten), omdat de wonde dan best zal genezen en toegroeien. Zulke dingen doe ik NIET in de winter omdat de wond dan niet toegroeit, en ook niet meer achteraf, of slechts matig.
Dat nijpen, is nog niet aan de orde denk ik... vele willen vanalles doen met hun plant, begrijpelijk, maar je mag de plant niet over vermoeien tot hij plots geen zin meer heeft, gebeurt vaak. Dus doe het stap voor stap, zodat hij bij elke stap genoeg energie krijgt en overhoudt om vlot te kunnen reageren. Het is zoals bij ons, laat mij een maand 7 dagen op 7 werken en ik krijg een burn out.
Yves,
dank je voor je snelle en uitgebreide uitleg.
Ik zal dan toch goed mijn meidoorn in de gaten moeten houden, aangezien hij nog helemaal niets vertoont.
Over mn spaanse aak, ik heb inderdaad wat kurkachtige takken erop zitten.
Die zal ik denk ik dan weg moeten snoeien in een later stadium.
Enig idee hoe dit verschijnsel zich voordoet? dan kan ik het wellicht in de toekomst bij andere takken proberen te voorkomen.
ga dit weekend maar meteen oppotten, op aanraden van jou.
Nogmaals dank !
Dea,
de kurkachtige lijsten die soms voorkomen op de takken van (vooral) jongere planten... zijn puur natuur
niets aan te verhelpen, het is zoals willen dat hij op 1 jaar tijd 5cm verdikt van stam ;-)
Leuk trouwens Yves, dat je weer present bent ;-)
Ik heb net een Eik en een Kersenboom afgezaagd, met de hoop dat er Takjes uit gaan groeien. Ze hebben alleen geen bladeren meer, en geen takken. Ik zal binnekort nog een fototje maken en erop zetten, maar denk dat ze dood gaan.
Mvg. Tjeerd
Ga eens een goed bonsaiboek kopen Tj33rd, daar steek je een hoop van op, zodat je dit soort problemen niet weer opnieuw krijgt!
Vindt me moeder niks, Zonde van je geld! zegt ze :p
En vindt het ook redelijk prijzig, op ebay 13 euro met verzendkosten voor ongeveer het goedkoopste boek.
Dus ze gaan idd dood?
Mvg. Tj33rd
Vindt je moeder niks...
mag je dan wel op internet surfen toch?
13 prijzig voor een boek, incl verzendkosten?
rare gedachtengang, vraag wat zakgeld aan je vader ipv je moeder dan.
of ze idd dood gaan zal niemand je kunnen antwoorden tjeerd...
niet te gauw hier overal antwoorden als je eigenlijk nog alles moet leren, zou ik zo zeggen. Er zijn er al enkele die je goede tips gegeven hebben, je moet natuurlijk die raad of tips willen opvolgen.
alé, succes.
Vindt me moeder idd niets, maar mag wel op internet surfen hoor, waarom zou dat niet mogen?
Maar ik vind alsnog 13 euro best prijzig aangezien het tweedehands is, en ik daar meer dan 4 uur voor werk. In 4 uur kan je veel doen hoor!
Ik weet het, ik heb goede tips gekregen, en ben inderdaad misschien een beetje té enthousiast met bonsai en daarom ook reacties posten, maar daar is het ook een Bonsai forum voor, toch?
Mvg. Tjeerd