schildluis

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 22/05/2011 - 22:28
kevofski

schildluis

Een van mijn beukjes is aangetast door schildluizen. Weet iemand een alternatief voor pesticides?

Wat ik eerder hoorde was aanstippen met olijfolie...

zo, 22/05/2011 - 23:57
rubo

Schildluis is (door het schild) moeilijk te bestrijden.
Het makkelijkste en milieuvriendelijkst is ze met de hand verwijderen.

ma, 23/05/2011 - 00:38
Yose-ue

Je kunt ze bestrijden met water,spritus en zeep sop of Merk: Okapi, alle soorten bladluis . De behandeling dient wel na een 3tal weken nog eens herhaald te worden.

Maar is dit wel wat je wil .... weet dat alle zooi ook je substraat in trekt. Hier die is rekening mee te houden en mijn advies is en blijf even eens .... gewoon met de hand verwijderen is het beste

ma, 23/05/2011 - 22:43
Urikawa

Onder het schild draagt de schildluis duizenden embryos mee. Met de hand verwijderen betekend het verspreiden van deze embryos over de gehele plant.Iets om verder over na te denken.

di, 24/05/2011 - 01:01
Yose-ue

Nog nooit problemen mee gehad ..... tot dus ver

di, 24/05/2011 - 09:36
bonsaiateljee

Je kan best een systeeminsecticide gebruiken, een insecticide dat door de sapstroom opgenomen wordt zodanig dat de luizen het gif opzuigen vanuit se sapstroom.
Gewoon vragen naar het product in een tuincentrum

di, 24/05/2011 - 20:30
rubo

Ook nog nooit problemen mee gehad ..... tot dus ver

Spuiten zal je moeten herhalen. Is dat wat je wilt ?
Gif kan je doen als laatste redmiddel als blijkt dat wegvangen niet helpt.

wo, 25/05/2011 - 01:57
Yose-ue

Schildluis - Schildluizen
Coccoidae

--------------------------------------------------------------------------------
Kleine sapzuigende insecten die als volwassen dier 1 tot 3 mm lang zijn.
(De mannelijke exemplaren blijven het kleinst: +/-1 mm).
Ze zijn zowel op tuinplanten als op kas- en serreplanten terug te vinden.

De volwassen insecten zijn onbeweeglijk en beschermen zichzelf door een bruin, grijs of geelachtig, wasachtig of hoornachtig schild dat gevormd wordt door een stof die het insect zelf afscheidt, en door een wasachtige wol (bij de mannelijke poppen).
De grootte en vorm van dit 'schild' kan variëren.
Bij kleine aantastingen kunnen sommige schildluizen die op de stengels zitten, verward worden met knoppen.
Door de wasachtige poeder worden ze ook vaak verward met wolluizen.

Het verschil tussen dopluizen en schildluizen is dat bij de schildluizen het schild kan verwijderd worden. Bij dopluizen is dit schild de verharde rug.

Ze brengen schade aan doordat ze sap wegzuigen uit de plant.
Hierbij injecteren ze ook een toxische stof in de bladeren, waardoor deze verkleuren, de groei wordt verstoord of vervormingen ontstaan.
Bij grote schade kan de plant uiteindelijk afsterven.
Schildluizen zitten aan de onderkant van de bladeren en op de stengels.
Sommige soorten produceren ook honingdauw waardoor de planten bedekt worden met een kleverige laag. Hierop kan zich roetdauw vormen.
De échte schildluizen (want schildluizen is vaak een verzamelnaam waaronder ook de dopluizen worden genoemd) zoals kommaschildluis, coniferenschildluis... vormen GEEN honingdauw.

De vrouwelijke schildluizen kunnen zo'n 600 eitjes produceren die na 10 dagen verpoppen. De larven lopen vrij rond op de planten op zoek naar voedsel, dan verliezen ze hun poten en blijven op één plaats zitten.
Er kunnen tot zes generaties per jaar worden gevormd.

•Schildluizen zijn door het beschermende schild moeilijk te bestrijden.
Als je chemische middelen wilt gebruiken is het beste moment, dit wanneer de nimfen pas zijn uitgekomen.

## Bij kleine aantastingen kan je de schildluizen bestrijden door ze aan te stippen met een wattenstaafje of een penseel dat in alcohol is gedrenkt. ##

Schildluizen zijn moeilijk te bestrijden. Ten eerste zijn er slechts enkele chemische middelen beschikbaar, die door het schild heen kunnen dringen. Dit zijn breedwerkende pesticiden. Ten tweede is het moeilijk met de huidig toedieningstechnieken de middelen daar te brengen waar de schildluizen zich in het gewas bevinden.

Het is mogelijk schildluizen biologisch te bestrijden met lieveheersbeestjes en sluipwespen, maar ervaringen daarmee zijn beperkt.

AJB ! Dus wie middeltjes wil gebruiken ... gebruikt ze maar wat is nu beter? Ik ben van beroep boom chirurg en hebt middelen ter beschikking die voor de particulier niet voor handen zijn. Gebruik ze voor me zelf NOOIT en never. Ga je middelen gebruiken zal je de gehele boom moeten behandelen en dit is nooit goed. Waarom een gehele boom behandelen als het niet nodig is? Als je elke dag je bonsai goed inspecteerd en degelijk zal je nooit gebruik hoeven maken van middeltjes. Dat zijn lap middelen en gebruik je indien het echt nodig is en je echt niet anders kunt! Ik ben van kinds af op gegroeit in de bonsai wereld. Ben inmiddels 34 jaar en heb nog nooit naar chemie gegrepen voor een Bonsai. Als je goede zorg voorop hebt staan zal je nooit tot zo iets hoeven overgaan. Mensen die het moeten gebruiken zijn in mijn ogen veel en veel te laat met actie ondernemen.

Onderwerp gesloten