shari / doodhout

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 11/09/2009 - 16:39
dea

shari / doodhout

beste Bonsai liefhebbers,

Ik heb gisteren een heel mooi stuk dood hout gevonden in een bos.
het is een afgebroken, gebogen tak met fraaie vormen.
ik wilde deze tak graag als shari gebruiken voor één van mijn junipers.
Echter heb ik nog nooit een shari gebruikt, wel jins gemaakt e.d. maar ik wilde dus ook eens met Shari experimenteren.
(ik weet dat shari ook wordt gebruikt om de stam van een boom kaal te maken, maar ik heb het hier dus over een boom aan een APART LOS stuk door hout te bevestigen).

Nu is mijn vraag:
het gevonden stuk hout is een beetje broos, wat vochtig en er huizen ook wat insecten in/op. Wat is een goede en snelle manier om deze afgebroken tak geschikt te maken voor Shari. Dus hou krijg ik hem snel hard, minder broos en droog.
Heb wel op een Amerikaanse site gelezen dat ze het eerst een maand of twee in een soort van conserveringsmiddel laten weken, maar wat dat spul precies is, staat er niet bij vermeld. (wel weet ik dat men kalkzwavel hier doorgaans voor gebruikt, maar ik zou niet weten waar je dit kunt halen; en om alles met een jinvloeistof te behandelen wordt ook enorm duur, aangezien het een vrij groot stuk hout is).

Hopelijk weet één van de experts als Yves, OTH, Greenconnection of iemand anders hier mij een goed antwoord te geven.

Vriendelijke groet,

DEA

Ik heb helaas nog geen foto van het stuk hout, is mijn inziens ook niet noodzakelijk om een goed antwoord te krijgen. Maar anders kan ik na het weekend wel een foto plaasten.[

vr, 11/09/2009 - 17:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

helaas realistisch zijn, dit stuk hout is niet geschikt wegens de staat van het hout dat je beschrijft. Kortom het is eigenlijk te ver in staat van rottingsproces en het is niet de bedoeling dat je het moet doorweken met chemicaliën en bleekmiddelen om het alsnog te kunnen gebruiken. Niet doen dus

tip: zoek altijd ook hout van dezelfde boomsoort... komt het meest geloofwaardig over

tip2: dit is een uiterst moeilijk iets, en het is zeldzaam dat de uiteindelijke creatie geloofwaardig en goed passend overkomt. Het is verleidelijk te denken dat dit toch prachtige creaties zal leiden maar 9,9 op 10 keer loopt het fout en heb je ook je eigen boompje een stuk om zeep geholpen.

Je kan proberen, maar reken niet op een daverend succes

wat je wel kan, is stukken hout verwerken in de stambasis, of liggend op de grond zodat het lijkt dat het ooit een dubbelstam was, of dat hij een heel groot wortelstelsel had

vr, 11/09/2009 - 18:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

nog vergeten:

het traditionele jin-bleekmiddel dat je kunt krijgen bij de bonsaishops vind ik alleen geloofwaardig als het bij dennen en sparren wordt gebruikt (zie bijv. de dennen in de bergen in de vrije natuur), maar gebruik dit bij loofbomen en je zit vaak meer met een schilderij dan met iets dat er nog werkelijk als een natuurlijke boom uitziet.

Ik wil niet dat mijn boompjes eruitzien alsof er een emmer eau de javel is tegengegooid.

Walter Pall heeft om die reden recentelijk een nieuw bleekmiddel uitgebracht, wordt voorlopig nog beperkt geproduceerd. Je leest het ergens op zijn blog (zoeken via google 'walter pall')

vr, 11/09/2009 - 18:46
dea

Hoi Yves,

dank je voor je antwoord.
Ik was er idd al achter dat dit zeer moeilijk is om te doen, helemaal als je het wel realistisch wilt laten overkomen.

Mijn bedoeling was idd om het stuk hout te verwerken in de stambasis, of liggend op de grond zodat het lijkt dat het ooit een dubbelstam was, of dat hij een heel groot wortelstelsel had.
Dus mijn zoektocht gaat nog even door.

Is het ook handig/mogelijk om het hout te impregneren?
ik zat aan iets te denken als een lijnolie of beits o.i.d. ?

grt,

vr, 11/09/2009 - 21:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo dea,

impregneren is vaak met een sterk chemisch middel
beits al helemaal, en zeker niet goed voor de bodem (insijpeling van die giffen). En als je het al doet, moet je dat een paar weken laten drogen, zodat er geen chemische dampen meer vrijkomen (bij bijv sterke zon die erop zit), maar zowiezo lijkt verontreiniging van uw bodem mogelijk met zoiets.

ik raad aan dat je alleen een beter stuk dood hout zoekt, daar het oppervlakkige hout/schors/rot van afschraapt, en dan een evt behandeling met antirot of verdund jinmiddel (op basis van kalkzwavel).

soms is behandeling nauwelijks nodig, kijk naar stukken hout die zo lang blootgesteld zijn aan zon dat ze wel 'versteend' lijken te zijn of zo uitgedroogd dat er nauwelijks rot is.

ik heb zo eens een stuk meegenomen vanuit zuid-frankrijk provence, ligt hier al een jaar buiten en rot niet

za, 12/09/2009 - 21:32
Onetreehill

Dea,

Yves heeft al duidelijk gemaakt welke nadelen er aan kleven. Komt nog bij dat je nooit weet wat zich binnen in dat hout nog meer ophoudt en evt. schadelijk kan zijn voor de bonsai. Temeer omdat het stuk hout ook al broos en vochtig is weet je het vaak wel met de staat ervan binnenin. Een nieuw stuk hout zoeken is dus een optie.
Even nog terzijde, bij mij in de buurt op de heide zie ik vaak de mooiste jin en shari bij de hele oude jeneverbessen. Fantastische creaties gemaakt door Moeder Natuur. Denk er in gedachten een mooie schaal bij en je hebt een geweldig mooie bonsai.

OTH

ma, 14/09/2009 - 13:17
dea

Hoi Yves en OTH, (overige lezers ook uiteraard)

Dank je voor jullie reacties,
jullie hadden idd gelijk. heb me er maar bij neer gelegd, dat dit stuk hout dat ik gevonden had toch niet geschikt blijkt te zijn, en me teveel werk gaat kosten om dit als mooie shari te gebruiken.
Ik blijf dus nog maar even goed zoeken.

OTH, waar ongeveer in de buurt woon je dan met die mooie jins en shari?
Moet daar ook maar eens rondneuzen dacht ik zo.

grt,

ma, 14/09/2009 - 22:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

hallo Dea,

OTH spreekt over de heide, en over jeneverbessen.

naar mijn weten is de kalmthoutse heide en omgeving, nog de enige resterende vindplaats in vlaanderen waar jeneverbessen in de natuur voorkomen.

het natuurlijke verspreidingsgebied v/d jeneverbes in vlaanderen beperkt zich ook tot daar.

En het is absoluut verboden daar jeneverbessen uit het wild te gaan halen
tis maar dat je het weet ;)

yves

di, 15/09/2009 - 02:39
Onetreehill

Hallo,

De heide waar ik het over had ligt in de provincie Drenthe bij het plaatsje Gasselte. In dit beschermde natuurgebied zijn nog hele oude jeneverbessen te vinden. Maar in Drenthe zijn meer heidevelden waar de jeneverbes nog voorkomt. Ook hier is het ten strengste verboden om ook maar iets mee te nemen uit die natuurgebieden.

OTH

di, 15/09/2009 - 13:18
dea

ja, dat weet ik en zou ik ook nooit doen, om zomaar iets uit de (beschermde) natuur mee te nemen.
Ik vroeg me alleen af waar die heide precies is, om daar enkel een kijkje en misschien wat foto's te nemen van de natuurlijke shari en jins om inspiratie op te doen. Uiteraard zal ik niet daar een jeneverbes vandaan halen. Die kan ik wel uit een tuincentrum halen en zelf bewerken of bij familie/vrienden die ze in hun tuin hebben staan een stekje van nemen of marcotteren.

Maar dank voor jullie liefde voor onze moeder natuur en jullie bezorgdheid dat mensen niet zomaar overal bomen / planten vandaan stelen.

Onderwerp gesloten