slapende knopen

19 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 07/08/2009 - 15:13
Gillez

slapende knopen

hallo,
ik heb een linde als bonsai en hij doet het redelijk goed op 1 ding na.
er hangen niet echt veel bladeren aan de takken maar ik zie toch
zoveel knopen die nog niet open zijn hoe kan ik die open laten gaan?

mvg gilles

vr, 07/08/2009 - 18:05
Anoniem (anoniem geplaatst)

moeilijk om zeggen hoe dit komt als er geen foto is of geen uitleg over leeftijd, stadium van ontwikkeling, hoe je hem onderhoud, of hij in vollegrond of pot staat, standplaats, enz.

vergeet ook niet dat niet alle bomen van nature meerdere groeispurten per jaar hebben. Linde maakt normaal maar 1 scheut, in tegenstelling tot bijv. zomereik die een tweede scheut maakt in juni/juli, het zogenaamde sintjanslot.

Mijn indruk is dat linde als bonsai nogal veel minder fors groeit/ontwikkelt. Ik heb er ook één en die is ook vrij 'zwak'. Heeft wel al 2jr last van een bepaalde schimmel die ik maar niet kan identificeren en kwijtraken.

Nu, een erg goed idee om de knoppen nu nog proberen te doen ontwaken is het niet. Als hij het door een goede verzorging van nature uit niet doet, heeft het weinig zin om iets te proberen forceren want ALS hij toch nog een scheut zou maken zou het zeker geen sterke scheut worden, en zit je met veel kans op afsterven bij een flinke winter.

Afwachten tot volgend jaar zeker?
En als dat nog niets uitmaakt, eens kijken hoe het zit met je bemesting en in welke grond hij staat, en welke standplaats

PS: heb ergens gelezen dat je best nooit bladsnoei toepast op linde... dus als je daaraan dacht, 2 keer over nadenken

vr, 07/08/2009 - 18:36
Gillez

mijn linde heeft als stamdikte doorsnede van 4,5cm
hij staat nu in een bonsai schaal en staat in de morgend zon
maar hij is beschut tegen de felle middagzon.

bladsnoei heb ik al eens toegepast op mijn linde omdat de
bladeren verbrand waren door de middag zon en hij reageerde
er redelijk goed op, de bonsai maakte na een week of 3 weer
nieuwe blaadjes aan

slapende knopen
vr, 07/08/2009 - 19:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb juist de ervaring dat een linde het uitstekend doet in een container. Ik gebruik wel een diepere aziatische pot van circa 15 bij 25 cm (diameter) . Dit jaar heeft de plant 30 - 50 cm schot gemaakt en het bladerdek is nu zo dicht dat van de stam en zijtakken niets te zien is. Doorgaans snoei ik de eerste scheuten flink terug, maar daarvan is het dit jaar niet gekomen. Dat wordt najaar. Ik ben wel benieuwd of de grote hoeveelheid blad zorgt voor extra diktegroei.

groet,

Draco

vr, 07/08/2009 - 21:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gillez, Draco,

Leuk dat jullie lindes het toch vrij goed doen, en toch ook tegen bladsnoei kunnen blijkbaar. Ikzelf heb het bij mijn linde nu ook gedaan, maar omwille van het door schimmel aangetaste blad (en boom). Bij mij is het een laatste redmiddel want ik koester er niet veel hoop meer voor, is al 2e jaar op rij zwak door de schimmel (zie één van de onderwerpen in de lijst trouwens).

veel succes nog met de lindes

vr, 07/08/2009 - 22:06
Gillez

ik ga volgend jaar mijn linde eens proberen in
een container, hopelijk heeft hij meer bladgroei.
welk grondmengsel zou ik het best gebruiken?

Gilles

vr, 07/08/2009 - 22:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

voor mijn linde gebruik ik nu 50% akadama, 25% potgrond en 25% leem (zitten hier in de zuivere leemstreek). 50% kleikorrels en 25% leem lijkt misschien veel, maar lindes houden wel van vruchtbare leemgrond. En de akadama neem je in de iets hardere soort zodat de aarde niet te snel inklinkt.

da's mijn mengsel, maar het kan gerust ook anders, zelfs zonder akadama, bijv. 50% potgrond (goede met bijv. lavagruis in verwerkt), 25% fijn grind, 25% leem.

vr, 07/08/2009 - 22:26
Gillez

is turf ook goed of is het niet goed voor de boom?

vr, 07/08/2009 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

turf is naar mijn mening niet nodig...

en niet alle boomsoorten hebben dat graag.

in een goede potgrond zit al vanalles vermengd.

vr, 07/08/2009 - 23:04
Gillez

oke bedankt Yves en Draco!

za, 08/08/2009 - 21:43
Onetreehill

Gillez,

Ik denk dat het voor dit boompje echt een verbetering zou zijn als het gedurende 2 groeiseizoenen in een ruime pot wordt gezet in goede grond.
Een basisgrondmengsel zal voldoen maar je kunt het boompje ook in gewone potgrond zetten of in cocopeat en gedurende die tijd regelmatig bemesten. Vaak worden dergelijke starters te snel in een (vaak te kleine) bonsaipot gezet. Beter is om zo'n starter ruim voldoende tijd te geven om een goed wortelgestel te ontwikkelen. Je ziet dan direct dat er meer knopen tot ontwikkeling komen en uiteindelijk dus meer blad. Nu ontbreekt het dit boompje nog aan een kleine bladkruin en die zou toch eigenlijk wel al enigermate aanwezig moeten zijn.

OTH

zo, 09/08/2009 - 19:53
Gillez

OTH,
kan ik hem nu al in een ruimer pot zetten of zou ik beter wachten tot de volgende lente? is koeienmest in korrel goed of gebruik ik beter gewone bonsai mest?

gilles

zo, 09/08/2009 - 22:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gillez,

vergeet niet dat koemestkorrels infeite geen goede BEMESTER zijn... het voordeel van die gedroogde koe'mest'korrels is in hoofdzaak dat ze bodemverbeteraars zijn (structuur), waardoor de luchtigheid van de grond verbetert en dus ook op dat vlak kan bijdragen tot een goede gezonde groei.

Als je dit zou gebruiken als meststof voor de boom, dan zul je niet de resultaten halen die je misschien wel wil.

Dus wat koemestkorrels door de grond mengen kan zeker, maar tegelijk bemesten met een echte meststof.

groeten

ma, 10/08/2009 - 12:33
Gillez

heb je ook een antwoord op mijn eerste vraag:
kan ik hem nu al verpotten of zou ik beter wachten tot de lente?

Gilles

ma, 10/08/2009 - 21:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

hoe bedoel je nu al verpotten?

natuurlijk is het nu géén moment om een bladverliezende inheemse boom te gaan verpotten.

als je bedoelt, gewoon uit de pot lichten en hem integraal overzetten in een andere zonder de grond en wortels te verstoren, ja dan zal hij er geen hinder van ondervinden, maar wat is het nut daarvan.

de bedoeling is dat je hem gaat verplanten en tegelijk de wortels wat selecteert zodat je hem een goede start geeft qua wortelaanzet, en niet verderdoet met wortels die misschien verkeerd aan het groeien zijn en later flink in de weg zullen zitten.

verplant hem volgend jaar ong medio maart...op een vorstvrije dag.

ma, 10/08/2009 - 23:42
Gillez

oke,
ik wacht tot de lente en dan verpot ik mijn bonsai
Dank!
Gilles

za, 15/08/2009 - 16:44
Onetreehill

Hallo mensen,

Nog even terugkomend op de bemesting. Ik gebruik als vaste meststof bloedmeel N, beendermeel P en vinassekali K. Alle 3 in korrelvorm en makkelijk te doseren al naar gelang de behoefte die de bonsai heeft v.w.b. het jaargetijde. Kan door de bovenlaag van de grond gemengd worden of er gewoon opstrooien. Ik gebruik het in de zgn. mestkorfjes.
Koemest is idd bodemverbeterend zoals eerder werd opgemerkt doch ook bemesting. Echter is het altijd oppassen met de toepassing hiervan daar tere wortels vaak verbranden door de gedroogde koemest als die onderin de pot wordt gemengd in de grond. Vandaar dat gedroogde koemest heel weinig wordt gebruikt bij bonsai, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

OTH

zo, 16/08/2009 - 23:00
Anoniem (anoniem geplaatst)

OTH, en andere,

vond dit via internet over die koemestkorrels in granulaat:
Koemestkorrel (granulaat):

makkelijk strooibaar
lang werkende meststof
organische stof ca. 60%
vochtgehalte 6-10%
NPK-gehalte ca. 2,5-2-4%

bron:
https://tinyurl.com/y5bqns9b
aan het NPK gehalte te zien is dit dus een zeer zwakke bemester, nog de helft zwakker dan de gewone vloeibare bonsaimeststoffen.

Je sprak over 'verbranden' van de wortels, da's dus eigenaardig tenzij je plant rechtstreeks op een onverdunde laag korrels?

ma, 17/08/2009 - 18:45
Onetreehill

Hallo Yves,

Men is soms geneigd om te veel koemestkorrels door de potgrond te mengen. Voor volwassen boompjes zal niet niet direct een groot probleem worden maar jonger spul met nog tere worteltjes kunnen er schade van ondervinden.
Zelf heb ik nog nooit gedroogde koemest onderin de pot gemengd voor bonsai, gebruik altijd de bemesting die ik eerder noemde en altijd bovenin de pot.Wel echter is het mij overkomen heel wat jaren geleden bij fuchsiainfo-icon's. En destijds zijn er bij mij door onwetendheid meer dan eens jonge zaailingen en stekken kapot gegaan door de koemest. Worteltjes verschrompelden en het plantje ging dood en bij navraag bij een fuchsiakweker kreeg ik als antwoord dat ze verbrand waren, vandaar mijn opmerking in die richting.

OTH

Onderwerp gesloten