Soort boom en verzorging

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 12/04/2010 - 23:26
versteegh

Soort boom en verzorging

Ik heb bij een tuin centrum/ kweker een boom gekocht, een soort pre-bonsai. De boom heeft een erg kleine kluit en vertoont al wat dorre takken. desalniettemin heb ik de boom in een pot gezet en hoop nu dat deze iets bij komt en bij trekt.

Volgens mij is het een langzaam groeiende naald boom en is deze boom dus al redelijk oud. De boom heeft erg kleine dikke naalden, beetje apenboom achtig , maar dan veel kleiner, 1 naald is ongeveer 5 mm lang en is blauw, groen kleurig.

Om de boom goed te verzorgen wil ik graag weten welke soort deze is. Ik kon de soort niet vinden om internet. De tweede vraag is hoe verzorg ik de boom optimaal.
Grondsoort
Veel, weinig water
Veel, geen zon
Voeding ...ect.

Hieronder de foto's van de boom en graag zie ik de reacties tegemoet.
Alvast bedankt,

Stephen

Soort boom en verzorging
ma, 12/04/2010 - 23:27
versteegh

Even een detail foto van de naalden. Bijna cactus-achtig

Soort boom en verzorging
di, 13/04/2010 - 00:03
midas

Misschien Juniperusinfo-icon squamata?

Gr., Marcel

di, 13/04/2010 - 11:48
dea

is inderdaad een Juniperusinfo-icon squamata.

google hierop en je krijgt genoeg informatie.

korte antwoorden op je vragen:
- goed drainerende grond, moet niet teveel water vast houden
- weinig water, tussen gietbeurten in mag ie best wat droger staan.
- veel zon (maar nu even niet, aangezien je hem pas hebt opgepot en wellicht ook wortelsnoei hebt toegepast, dus nu halfschaduw, over een week of 4 weer in de volle zon)
- voeding tijdens groeiseizoen hoog nitraat gehalte, eind zomer laag nitraatgehalte en wat meer kalium. gebruik een organische meststof (geen chemische !)

Succes !

Trouwens, deze boom heeft echt een hele grote potentie om een mooie bonsai te worden, maar zo aan de 1e foto te zien, nog wel een lange weg te gaan.

di, 13/04/2010 - 12:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

juniperusinfo-icon squamata zou idd kunnen

groeit idd ook niet zo snel als menig loofboom, maar een heel trage groeier is het ook niet, het loof kan ook aardig uit vorm groeien op één groeiseizoen bij gezonde struiken/bomen.

redelijk 'oud' valt te bezien volgens mij, ik denk dat je hem zeker niet ouder dan een jaar of 8 à 10 moet schatten. Ik schat het stammetje op ong. 3cm? en onderaan bij de wortelvoet iets dikker? Dan zit je wel snor met die leeftijd denk ik.

een juniperus doet het goed op goed doorlatende grond, niet te nat (iets minder vochtig dan de gewoonlijke middenmoot).

veel zon mag geen probleem zijn, maar zoals met alle bonsai is daar toch altijd goed op te letten, ze staan immers in kleine potten en zijn veel vatbaarder voor uitdroging, zonnebrand... Dus als jouw boompje nog moet herstellen, herpakken, had ik hem eerst in een grotere kuip/pot gezet en deze zomer zeker opletten voor volop zomerzon.
volgens mij wacht je best een seizoen af met speciale ingrepen, mest, zon, tot hij terug gezond genoeg is. Dat zie je aan de groei en de kleur. Het enige wat ik zou doen is evt takkenselectie.

Wat ik zou doen is in het volgende groeiseizoen drastisch inkorten, op stam, en een goede tak de taak van de resterende stam over te laten nemen, en opnieuw opbouwen. Zoals hij nu staat, een lange spijl van dezelfde dikte mag je verwachten dat je nooit een veel dikkere stam zal krijgen (te snel in te kleine pot).

di, 13/04/2010 - 12:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

een andere, wellicht betere oplossing voor deze, is een literati van maken, eerst ietsje inkorten, dan beweging in de stam krijgen door klemmen te plaatsen of indien doenbaar nog met dikke draad, en zo krijg je uit deze plant volgens mij de beste keuze in dit geval. Anders moet je tewerkgaan zoals in mn vorig berichtje beschreven.

di, 13/04/2010 - 12:53
Anoniem (anoniem geplaatst)

een andere, wellicht betere oplossing voor deze, is een literati van maken, eerst ietsje inkorten, dan beweging in de stam krijgen door klemmen te plaatsen of indien doenbaar nog met dikke draad, en zo krijg je uit deze plant volgens mij de beste keuze in dit geval. Anders moet je tewerkgaan zoals in mn vorig berichtje beschreven.

di, 13/04/2010 - 13:47
dea

helemaal eens met Yves,

vooral die tak linksonder zou ik verwijderen, past niet goed in het beeld,
en zoals Yves al zei, aangezien hij ook mijns inziens te snel in een pot staat, kun je er nu beter een literati van maken (google ff als je niet weet wat dat is).

Beter had je hem eerst in een grote pot/container gezet, of in de volle grond, zodat ie eerst nog een aantal jaren kon uitlopen en aandikken, maar nu staat ie al in een pot, dus zou ik hem een tijdje met rust laten.
Zodra hij weer wat op kracht is gekomen, enkel goed bemesten en watergeven en dan volgend jaar of over 2 jaar pas aan de vormgeving beginnen.

di, 13/04/2010 - 21:06
versteegh

wow bedankt voor alle goede tips en dat binnen 24 uur. Lekker actief forum

Ik ben niet echt een kenner betreft bonsai's echter heb ik wel aardig groene vingers en heb nu toch zo'n 20 bonsai bomen, van het goedkope soort zeg maar. Maar goed als ik wat zie bij een tuinder waar eventueel een bonsai van te maken is, vind ik dat zeker een leuke uitdaging.

De boom is nu 125 cm hoog en ongeveer 4,5 cm dik. Een Literati, lange stam met wat zijtakken bovenin, lijkt me de geschikte vorm voor de toekomst

Nog een vraag over bemesting. Ik heb voor mijn andere bomen Biogold mest, kan ik deze ook toepassen voor deze boom?

Het wordt echte even afwachten of de boom gaat overleven. Toen de tuinder hem eruit schepte had de boom nauwelijks wortels. Ik heb ook geen wortels verwijderd. Als de boom de winter doorkomt kunnen we eens gaan bedenken welke takken ik ga verwijderen.

De boom staat nu bij de schuur, een beetje beschut voor de wind en geniet van de zon tot ongeveer 1 uur, hierna staat deze in de schaduw. De grond waar de boom nu in staat is een mix van rivier zand, alkadema en onbemest potgrond.

Ik hoor graag of ik over een paar weken wat biogold kan geven om de boom te laten groeien, of deze juist niet toe te passen.
(Ik heb ook nog buxusinfo-icon mest liggen, is dat misschien beter voor een naaldboom?)

wo, 14/04/2010 - 11:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

wel, als de boom bijna geen wortels had, had je er beter aan gedaan om tegelijk een goede snoeibeurt door te voeren...

het kan de reden zijn waarom meerdere takken zo dor en bleek staan, en er nauwelijks groei is... dus hoe minder takken hij nu moet voeden hoe beter, als hij echt bijna geen wortels had wel te verstaan.

Nu draait hij overtoeren volgens mij en daarom zie je dat hij er niet zo gezond bij staat.

biogold is goed, een typische bonsaimeststof met vrij lage NPK waardes, dus zeker safe . Had hij gezond gestaan, had hij goed gesnoeid geweest, had hij gezonde wortels gehad ging ik hem dit jaar stevig bemesten met een straffere meststof net om het 1e en 2e jaar eens flink te laten herpakken en een overvloed van nieuwe groei te stimuleren. Daarna wat kalmer aan doen met mest, en dan staat hij perfect gezond genoeg om de vormings ingrepen aan te kunnen

met straffe meststof bedoel ik bijv gewoon ook roze korrel (je hebt er soorten in, de heel straffe en de iets minder straffe), opgelost in gietwater (regenwater). Daar mag je natuurlijk niet mee overdrijven (niet om de 2 weken natuurlijk zoiets).

wo, 14/04/2010 - 21:06
versteegh

Beste Yves,

Bedankt voor je uitgebreid antwoord, echter komen er ook weer vragen bij mij naar boven.

Denk je dat het goed is om nu wat takken te verwijderen, zodat er minder gevoed hoeft te worden? Of kan ik dat beter niet doen, want daarmee belast ik de boom nog meer.

Ik hoor het graag van je,

Stephen

do, 15/04/2010 - 14:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

'snoeien die handel' ;-)
als je je daarvoor al zeker genoeg voelt en weet wat je doet.
de plant zelf zal er weinig last van hebben als je goed snoeit.
als je geen bonsaitangen hebt, een goeie scherpe snoeischaar en laat een stompje staan (enkele cm), dan kun je later nog zien of je er jin van maakt of niet. Ik zou wel wat vermijden om heel veel snoeiplekken te maken tot op de stam (met de bonsaitangen) omdat die dan misschien op dit moment weer wat drastisch zijn. Hier en daar kan het misschien wel, zeker als het kleinere takken zijn.

Ik zou niet meer dan 1/3 tot de helft wegsnoeien. Het klinkt drastisch maar het kan, en het is nog geen volop seizoen voor de juniperusinfo-icon dus heel veel 'bloeden' zal hij nu wellicht ook nog niet doen.

voor je begint, laat misschien de optie open om de hoofdstam weg te snoeien en verder te doen met de kleine zijstam, er zijn misschien mogelijkheden. het klinkt misschien ook gek, maar zo wordt het wel heel vaak gedaan, en met de stomp die overblijft maak je dood hout, je plant hem dan in een andere hoek en zorgt dat je met de kleine stam een nieuwe boom maakt. Hij is alvast kleiner en de tapsheid van de stam lijkt geloofwaardiger gezien de hoofdstam nu toch lang en smal is, tenzij voor litaretie (al zou ik hem ook dan inkorten) ;-)

Maar overweeg dat goed !

do, 15/04/2010 - 20:43
versteegh

Zo vanmiddag bezig geweest met de snoei.

Soort boom en verzorging
vr, 16/04/2010 - 11:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb uw foto eens gebruikt (vergeef het mij) om een 'virtual' te maken en te tonen wat ik ermee zou doen.

ik heb NIETS toegevoegd, alleen overtollige wegge'snoeid'.
Daarna de stam een knik gegeven (daar zijn manieren voor), en de hellingshoek veranderd waarmee hij in de pot staat.
ook een kleinere pot nodig.

Hopelijk zie je nu wat ik bedoelde.
ik toon het in 2 fotos

Soort boom en verzorging
vr, 16/04/2010 - 11:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

de uiteindelijke vorm

Soort boom en verzorging
di, 20/04/2010 - 01:52
versteegh

phoe Yves, je laat niet veel van het boompje heel.

Ik zat eigenlijk te denken om de resterende takken te bedraden zo dat deze meer hangende vorm krijgen. Goed eerst nu maar kijken of de boom de winter door kamt en dan maar bedraden lijkt me.

Bedankt allemaal voor de tips

di, 20/04/2010 - 15:05
Jacqui-frl

Beste Stephen,
Als je goed kijkt, zie je dat Yves naar een bepaalde bonsaivorm streeft, vandaar zijn reactie. Daarbij is bij de huidige vorm, de dunne stam niet in verhouding met de lange takken. :-)

do, 22/04/2010 - 11:06
Anoniem (anoniem geplaatst)

Versteegh,

zo nu en dan eens een 'phoe' hoort erbij, zonder phoe of dergelijke kreet kom ik er nooit toe om een plant te vormen, is deel van de fantastische ervaring om met bonsai bezig te zijn

en wat ik overhou van je plant heet een literati, niet meer, niet min.

tis te zien wat je wil met je plant, wil je een schoon geknipte tuinplant, of wil je bonsai?

groetjes

Onderwerp gesloten