Uitgraven eik en beuk

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 07/04/2009 - 15:52
Pandanus

Uitgraven eik en beuk

Hallo,

Ik heb in de tuin een eik en een beuk staan waar ik graag een bonsai van wil maken. Ik denk dat ik hier eigenlijk ongeveer een maand te laat mee ben, maar binnen een paar maanden verhuis ik, dus is het nu of nooit.

De eik heeft tegen de grond een stam van bijna 3cm doorsnede en is +/- 2,5m hoog.Hij heeft beginselen van knoppen, maar nog geen uitlopers.

De beuk heeft tegen de grond een stam van +/- 1cm doorsnede en is +/- 60cm hoog. Hij staat al in het blad.

Hoe kan ik deze twee bomen best uitgraven en planen?

Over de eik heb ik al gelezen: uitgraven, penwortel korter maken en in een grote pot zetten. Als hij in bloei staat, inkorten. Het jaar erna de wortels nog verkleinen en hem in een bonsai-pot zetten en nog terugsnoeien. Klopt dit?

Welk grondmengsel gebruik ik best voor beide bomen? Potgrond met fijn grind? En welke verhouding?

En zal de beuk nog verdikken in een grote pot of kan ik hem best nog ergens in de volle grond zetten?

Ook heb ik wat zaailingen van eik en beuk van twee jaar oud. Vorig jaar heb ik een deel in de volle grond gezet. Best terug in de volle grond steken tot ze de gewenste dikte hebben.

Alvast bedankt voor de reacties.

di, 07/04/2009 - 23:50
Onetreehill

Wat je gelezen hebt over de eik klopt, dit is een goede methode.
De beuk kan na uitgraven nog wat verdikken in een erg ruime pot maar het beste resultaat qua stamgroei zul je toch krijgen in de volle grond.
De zaailingen geldt hetzelfde voor eigenlijk, terug in de volle grond als je een dikkere stam wilt.
Voor zowel de beuk als de (zomer en winter)eik gebruik je een basisgrondmengsel. Dit is 2 delen potgrond en 2 delen grind(evt. jap.split)
en 1 deel leemachtige grond. Dit alles in gelijke verhoudingen.

OTH

wo, 08/04/2009 - 14:03
Pandanus

Bedankt.

Ondertussen heb ik de eik al uitgegraven en in een pot gezet.
Als grondmengsel heb ik +/- 2delen potgrond, +/- 2 delen fijn grind en +/- 1 deel aarde waar de eik in stond gebruikt.

Wat is eigenlijk het nut van de leemachtige grond? Vocht vasthouden? En is dit heel belangrijk of zal mijn mengsel voldoen?

Moet ik wachten met de eik in te korten? Het zou handiger zijn als dit eerder mocht, vermits hij nogal hoog is, en ik denk dat hij dan ook stabieler staat. En is het de bedoeling dat de eik ineens (nu of later) tot de gewenste hoogte wordt gesnoeid? Of de eerste keer een stuk en pas volgend jaar volledig? Wat is, uit ervaring gezien, een mooie hoogte voor deze stam-diameter?

Voor de beuk kan het dus geen kwaad dat deze al bladeren heeft?
En kan er eventueel gewacht worden met deze uit te graven tot september? Of is de overlevingskans dan kleiner?

Ik heb ondertussen nog ergens gelezen dat je de penwortel al kan inkorten wanneer je de zaailingen verplant. Klopt dit of best gewoon laten verder groeien? En voor de iets grotere beuk?

wo, 08/04/2009 - 15:13
Onetreehill

Het grondmengsel dat je aangaf voldoet wel. Leem/klei is voor het vasthouden van vocht. Gebruik het zelf eigenlijk nooit maar in de bonsailiteratuur staat het vermeld bij basisgrondmengsels vandaar. Het is belangrijk dat je met inkorten wacht tot de eik ruim voldoende nieuwe heeft aangemaakt, geldt eveneens voor de beuk.
Tja en wat de evt. ideale hoogte moet worden van de eik ligt er geheel en al aan dat stam, hoogte en de te verwachten kruin in harmonie met elkaar zijn. Denk dat je dat het beste als voorbeeld in ogenschouw kunt nemen.
Of je in 1 of in 2 keer de stam moet inkorten is moeilijk te zeggen, er moeten natuurlijk nieuwe uitlopers ontstaan dus in feite kun je het beste de stam m.i. gelijk op de gewenste hoogte inkorten anders blijf je bezig.
Penwortels kun je direct terugsnoeien, er zullen zich dan geleidelijk aan andere wortels ontwikkelen.

OTH

wo, 08/04/2009 - 16:09
Pandanus

Dus de penwortel heeft geen functie i.v.m. verdikken van de stam in volle grond?

wo, 08/04/2009 - 22:10
Onetreehill

Heb zelf steeds de penwortel verwijderd en heb niet gemerkt dat het echt invloed heeft gehad op de ontwikkeling van de stamdikte. Nieuw onrwikkelde wortels zullen dan toch de functie overnemen. Daarom is het belangrijk niet te snel te willen en de boom tijd te geven te herstellen van de ingreep.

OTH

do, 09/04/2009 - 12:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Ik heb toevallig net een eik verplant (volle grond), in 3e week maart.
Hij is ong 10jr oud, eerst enkele jaartjes in ruime pot om de zaailing te laten aansterken, nu gaat hij zijn 5e jaar in, in volle grond.

vanaf de zaailing heb ik wel de penwortel volledig weggesnoeid...en in het begin elk jaar verpot, nu om de 2 jr. Gevolg: heeft een vrij spectaculaire wortelvoet in opbouw...overal al potlood tot pinkdikke gestelwortels rondom (5tal), dat belooft.

Bij het verpplanten dit jaar heb ik nogal wat overige wortels moeten wegsnoeien die in de weg zouden gaan zitten op de duur. Ik vermoed dat bijna de helft van de kluit is weggesnoeid en daartussen zaten enkele dikkere wortels.

Dat is allemaal géén probleem, zolang de andere wortels ok zijn, en voldoende haarwortels hebben. Alleen mag je dat zeker niet in de late herfst en vroeger winter doen bij een eik (ze slaan er heel veel voedsel in op om de winter door te komen, meer dan andere bomen!).

De knoppen zijn nu al volop aan het zwellen, heb tegelijk in het loof en kruin hier en daar wat bijgesnoeid. Eigenlijk moet ik in deze fase nog wat minder aandacht hebben voor fijnere takken, maar ik let er toch al op. Daardoor is de diktegroei wel iets minder, maar begin toch ook aardig te worden (eveneens 3 à 4cm doormeter bij wortelhals, begin van stam).

Over verplanten van eik las ik vorig jaar een bijzonder verrassend en leerrijk artikel op een bekende bonsaisite (van bekende artiest), alleen weet ik niet meer juist waar.

Daarin werd gezegd: verplanten tijdens juli is mogelijk, zonder veel risico op sterfte en zelfs zonder risico op verlies van takken. De eik groeit gewoon door zelfs zonder dat je merkt dat er iets is gebeurd. Hij haalde meerdere voorbeelden aan, waar zelfs wortelsnoei werd toegepast (dus niet overzetten van de hele kluit). Ik heb het nog niet gedaan, maar ik kan het goed geloven, omdat de eik twee duidelijke groeispurten heeft, eenmaal eind april, en een tweede sint-janslot in vroege zomer. Daardoor produceert de eik op die momenten voldoende energie, zodat hij zelfs de stress van verplanten op dat moment kan doorkomen.

Ik zou het zelf niet durven proberen met een meer waardevolle oudere eiken (10jr is niet oud), maar het lijkt me boeiend om mee te experimenteren met boompjes waar je evt risico kunt veroorloven.

Beuk, geen ervaring mee, maar deze lopen ook wat later uit, dus verplanten tot eind maart kan wellicht wel.

Onderwerp gesloten