Ulmus bladverlies

4 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 02/01/2009 - 15:33
semster

Ulmus bladverlies

Ik heb sinds zomer dit jaar een ulmusje gekocht bij een tuincentrum. Hij stond mooi in het blad. Ik had hem buiten staan achter bij mij op het balkon. In de zomer gaf ik dagelijks water. Ongeveer in de maand november ben ik minder water gaan geven. Ik las overal dat dat de bedoeling was. Ik las ook dat het de bedoeling was dat de ulmusinfo-icon zijn blad verliest. Dit was bij de mijne echter niet zo. Tot 2 weken geleden. Toen gingen er wat blaadjes verdorren maar ook niet allemaal tegelijk. Het leek naar mijn inzicht eerder dat dit kwam omdat het boompje iets te weinig water heeft gehad. Ik ben toen gelijk met wat grotere regelmaat water gaan geven. Niet dagelijks, zoals in de zomer. Maar ongeveer om de 2 a 3 dagen. 24 december 2008 (dus ongeveer een week geleden). Heb ik mijn boompje binnen gezet. Dit met het oog op de vorst en de, in mijn ogen, zwakke staat van het boompje. Hij staat nu in de vensterbank. Hier krijgt hij veel licht. Hij staat echter wel in een ruimte waar het meestal 20 graden is. Nu bekijk ik mijn boompje vanochtend weer en ik zie dat er knopjes worden gevormd. Mijn gedachte was gelijk; doordat ik het boompje van buiten naar binnen heb geplaatst denkt het boompje dat het voorjaar is en gaat hij daarom knopjes ontwikkelen.

- klopt het dat mijn boompje in de herfst geen blad heeft verloren?
- is het wel goed dat mijn boompjes nu nieuwe knopjes ontwikkeld?
- wat kan ik nu het beste met mijn boompje doen?

vr, 02/01/2009 - 18:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ulmusinfo-icon parviflora (?) is wintergroen, hetgeen betekend dat het nieuwe blad doorgaans al gevormd wordt, voordat het oude is afgevallen. Vrieskou of een sterke temperatuurverandering kunnen echter bladval veroorzaken, maar ook door een snoeibeurt raakt de plant veel blad kwijt. Het voortijdige bladverlies in combinatie met de lichte plaats en aangename temperatuur stimuleert in dit geval de ontwikkeling van nieuw blad. Eventueel kan er nu nog wat vormsnoei worden toegepast als dat nodig is (twijgjes inkorten). Verder is het een kwestie van de waterbehoefte volgen en als de lucht erg droog is, bijvoorbeeld vanwege CV verwarming, is dagelijks nevelen met een plantenspuit aan te bevelen. Verder mag de plant nu wel af en toe (1 à 2 per veertien dagen) vloeibare kamerplanten of bonsaimest worden toegediend.
In mei als het vorstrisico is geweken, de plant weer lekker buiten plaatsen, maar oppassen voor verbranding door het iepje de eerste weken uit de felle zon te houden.

vr, 02/01/2009 - 19:35
semster

Hartstikke bedankt voor je reactie. Hieruit concludeer ik dus dat mijn iepje gewoon een korte periode te weinig (lees geen) water heeft gehad. Ik dacht namelijk dat het boompje in wintertijd in principe geen water behoeft. Omdat de boom dan in winterrust is.

Ik laat hem nu nog lekker even binnen staan. verder hou ik goed in de gaten of het iepje dorst heeft. Ergens dit voorjaar ben ik van plan deze ulmusinfo-icon over te planten. Dan kan hij in fijne kwalitatieve grond verder groeien.

ps. een iepje zou in principe toch wel enigszins vorst moeten kunnen verdragen? zolang de grond waarin hij staat maar niet bevriest?

za, 03/01/2009 - 18:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een paar graden nachtvorst kan geen kwaad, maar de wortelkluit is het meest kwetsbaar. Het is daarom beter niet te veel risico te nemen.

Onderwerp gesloten