Verzorging Japanse Esdoorn
#1
zo, 06/03/2011 - 11:57
Verzorging Japanse Esdoorn
Ik heb een Japanse Esdoorn die ik probeer te maken als een bonsai.
Maar wat is de juiste verzorging?
Alvast Bedankt!
Bart
Ik heb een Japanse Esdoorn die ik probeer te maken als een bonsai.
Maar wat is de juiste verzorging?
Alvast Bedankt!
Bart
Meet de diameter van de stam. Hak de stam af op een hoogte van 3 keer de diameter van de stam.
Is het diameter veel te weinig, wacht een paar jaar.
Dan weer in volle grond zetten.
Persoonlijk ga ik altijd uit van een minimale duimdikte van een stam.
@subotai:Je bedoeld omtrek hoop ik.
Je laat het zeer simpel lijken man... het is meer dan enkel de stam in korten. Goeie raad, ga eens naar de bibliotheek en lees wat boeken voor je begint.
EN let op met die formules...bomen zijn geen exacte
Bonsai is inzicht hebben en geen meetkundige poespas. Voor een bepaalde stijl kun je eventueel zo iets toepassen. Maar Een bonsai weerspiegeld voor een groot deel wild groei. Bomen in de vrije natuurlijk groeien ook niet aan de hand van meetkunde.
Kijken en een vooruit ziende blik dat is belang. Een stam afzagen dat is geen kunst dat kan iedereen. Planning en een duidelijk beeld vormen desnoods neem je er papier en pen bij. Voor sommige kan NATARA misschien een uitkomst zijn. Zo kun je een mooie kijk krijgen en een mooi vooruit zicht
Bart schreef:
Ik heb een Japanse Esdoorn die ik probeer te maken als een bonsai.
Maar wat is de juiste verzorging?
Beetje weinig informatie om concreet een antwoord te kunnen geven. Gaat het hierbij om een japanse esdoorn die reeds in een schaal staat, kortom pre-bonsai. Staat de boom in een tuin en wil je die later als bonsai presenteren?
De grootste fout die in de verzorging van een Esdoorn gemaakt wordt die in een schaal staat is dat de boom in het voorjaar te veel water krijgt. Hierdoor wordt de lengte van de nieuwe scheuten onnodig lang dat later uitsluitend door snoei te corrigeren valt.
quote yose-ue:
Bomen in de vrije natuurlijk groeien ook niet aan de
hand van meetkunde.
Bij mijn weten groeit alles in de natuur, wij mensen inclusief volgens de Phi ratio (gulden snede), en dat is weldegelijk een meetkunde.
Deze Phi ratio zorgt juist voor evenwicht en optimale groei en dat is precies wat we willen nabootsen met bonsai.
Door zomaar lukraak wat her en der te snoeien, brengen wij mensen juist een wanorde in deze perfecte en harmonieuze groeiwijze.
Vandaar dat de Japanners en Chinezen dergelijke regels in het leven hebben geroepen, zodat onze Bonsai een natuurlijk beeld weergeven.