voeding en doelstelling

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 06/09/2009 - 22:28
jerrywilma

voeding en doelstelling

Hallo,

heeft iemand een overzicht of matrixje welke stof of meststof nu waar invloed op heeft en voor welke soort boom (loof of naald). Dus wat beinvloed de blad-, tak-, wortelgroei etcetra, ik lees veel verschillende tekesten maar kan nu niet direct een samengevat overzichtje vinden. Alvast bedankt voor enige tips. Jerry

ma, 07/09/2009 - 11:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

koop hiervoor best een boek, dit kost idd iets maar als je werkelijk meer gedegen info wil en verder wilt met de hobby, dan is dat nodig. Veel beter dan her en der op internet achter oplossingen te zoeken want vaak lees je 5 verschillende dingen op 5 verschillende fora. Een goed overzicht kun je bij een boek altijd behouden...

of vraag/zoek info bij boomkwekerijen en dergelijke, omdat zij hun planten en bomen vaak al voorkweken/optelen in containers.

Een boek waar beperkt maar genoeg info in staat is 'bonsai van inheemse bomen' van Werner M. Busch

Als je de basis van N-P-K al kent, ben je al goed op weg.
Later leer je dan maar wat bij over mineralen en sporenelementen als toevoeging op de basis bemesting

di, 08/09/2009 - 17:35
dea

in grote lijnen:

N (Stikstof)= Zorgt voor de algemene groei.
P (Fosfor) = Bevordert de ontwikkeling van knoppen en vruchten.
K (Kalium) = Belangrijk voor het winterhard maken van je bonsai.

Zoals je kunt zien is N belangrijk voor de groei, en K juist voor het stoppen van de groei om te zorgen dat je bomen de winter overleven. Duidelijk zal zijn dat tijdens de lente en de zomer mest moet worden gekozen met een hoge N-waarde. Tijdens de late zomer en herfst moet een mest met een relatief hoge K-waarde worden gebruikt.

Normaal gesproken mag er worden bemest vanaf april tot en met oktober, dit verschilt echter per boomsoort. Vaste mest mag maximaal twee keer per maand worden toegepast, vloeibare mest mag één maal per week worden gebruikt. Het beste is om vaste mest te gebruiken voor de grond, vloeibare mest kan dan worden gebruikt voor de bladbemesting.

In de vroege lente en zomer moet er worden gekozen voor een mest met een hoge N-waarde, zodat de groei wordt gestimuleerd. Kies een meststof met een NPK-waarde van maximaal 15-10-5 (N-P-K). Voor bonsai is het verstandig niet met een te hoge verhouding te mesten.
Bomen die al helemaal gevormd zijn moeten juist niet te hard groeien, gebruik hier een NPK-waarde van maximaal 5-10-5.
In de late zomer en herfst moet de groei worden gestopt zodat de boom zijn energie kan steken in het vormen van reserves om de winter te overleven (dit heet afharden), bovendien moeten de knoppen gezond zijn zodat ze in de lente weer uitlopen. Kies een meststof met een lage N-waarde en een hoge K-waarde, bijvoorbeeld: 5-5-15

Bladbemesting, de naam zegt het al, is het bemesten van de bladeren. Door vloeibare mest op te lossen in water (gebruik maximaal de helft van de aanbevolen hoeveelheid mest voor kamerplanten) en dit te benevelen op de bladeren ontlast je het wortelstelsel. Door het toepassen van bladbemesting worden de bladeren wel groter, gebruik het dus niet bij bomen die al geheel gevormd zijn!

di, 08/09/2009 - 18:33
jerrywilma

hartstikke bedankt voor all info, daar kan ik weer wat mee. Ik zal het opslaan in de Bonsai sector van mijn geheugen.

wo, 09/09/2009 - 00:20
Onetreehill

Hallo Dea,

Dat is nou eens een goed advies betreffende de bemesting van bonsai. Moet voor een ieder duidelijk zijn als ik dit zo lees. Ik wil nog wel even vermelden dat vloeibare mest sneller door de boom via de wortels wordt opgenomen dan de vaste meststoffen. Ik zou de beginner in bonsai aanraden om vloeibare mest te gebruiken daar dit toch gemakkelijker is in gebruik.

OTH

Onderwerp gesloten