Welke soort, en snoeitips
#1
di, 08/09/2009 - 00:04
Welke soort, en snoeitips
Hoi hoi allemaal,
Sinds enkele jaren ben ik gecharmeerd van bonsai als ik ze zie bij mensen of in het tuincentrum. Vandaag heb ik eindelijk de knoop doorgehakt en zo een leuk klein boompje gekocht.
Graag zou ik willen weten welke soort dit is, zodat ik dit mooi boompje de zorg kan bieden die zij benodigd.
zoals je ook kunt zien heeft die een hoop uitschieters die ik graag wil gaan snoeien, maar liever zou ik eerst weten welke soort het is i.v.m dat ik misschien iets verkeerds doe.
Zie de topic:
Welke bonsai is dit + tips
Succes,
Martin
en nog maar een foto
thnx, ff kijken. niet gedacht dat ik echt zo erg snel een antwoord zou hebben op mijn vraag, echt super.
Kan iemand ook misschien inschatten hoe jong/oud dit boompje is, en of kan je dat ergens aan zien?
Dit soort boompjes worden en masse in de volle grond geteeld, alvorens men ze oppot en zijn 3-4 jaar oud.
Weet iemand waar ik goede informatie, liefst met plaatjes/foto's kan vinden. Ik ben dus een totaly bonsai noob. maar aangezien mijn boompje nodig aan een snoeibeurt toe is wil ik dit graag doen. (ben al een aantal uurtjes aan het googlen en aan het lezen.
Ook goeie info over het indraaien/vormen van de takken, en ook welke takken er nog gevormd kunnen worden en welke niet meer gevormd kunnen worden. ( ik wil haar niet beschadigen namelijk )
Ik vindt het wel zo iets leuks dat ik graag met dit boompje wil oefenen alvorens ik een zaailing koop of zaadjes. Mijn doel op lange termijn is dus om zelf te zaaien en te kijken hoe ik het boompje geheel zelf kan vormen naar smaak. Dat dit de nodige jaren in beslag gaat nemen ben ik mij ook van bewust.
Enkele sites:
https://tinyurl.com/y5ngzakl
https://tinyurl.com/y6lc4jyz
https://tinyurl.com/y43bar9h
(eventuele spatie's verwijderen)
Geweldige linkjes, echt super. bedankt
Kijk hieronder in de lijst eens naar deze topic:Alles over (beginner-) binnenbonsai. Hier heb ik het e.e.a. geschreven.
Groetjes,
Jacqui-frl
P.S.: website:http://members.chello.nl/s.luttikhuizen/alles%20over%20INDOOR%20bon sai.htm
of: https://tinyurl.com/y3hf7nl3, daarna aanklikken bonsai in nederland en hierna bonsaitechnieken .
Vandaag bij bonsai-tony.nl geweest, waar ik mijn bonsai veelvoudig zag staan in allerlei prijsklasse's. Mijn bonsai is geen japanse beuk Fagus sylvatica maar een chinese iep.
Verder ben ik sinds vandaag eigenaar van een Carmona van 80 cm hoog. Dit na een bezoek aan het tuincentrum geleen. ( die gaan stoppen met bonsai)
Deze bonsai heb ik zeer voordelig kunnen krijgen, echter 1 nadeel. hij/zij heeft last van wolluis. echter de bestrijdings middelen hievoor kreeg ik ook gratis mee. inclusief tangenset met een 5 tal tangen en harkje.
het 2de nadeel is, deze plant is verkeerd omgepot, hij ligt te hoog waardoor de bovensta laag grond zo groot als de vorige pot een beetje droog is.
ik zal zo de foto maken,
Weet iemand in welke tijd deze verpot mag worden ?
en nog een foto van de wolluis,
Iemand hier ervaring mee, want ik heb wel een bestrijdings middel meegekregen. maar dit is toch een vorm van gif, en daar wil ik mijn bonsai liever niet aan blootstellen. Is er iemand met ervaring in de bestrijding met plantaardige frituurolie. Het zou zo moeten zijn dat de wolluis dan stikt. Iemand dit al eens uitgeprobeerd ?
hallo,
vooreerst, je boompje is GEEN japanse iep, maar een chinese iep (ofwel ulmus parvifolia met de latijnse naam).
Typ in op google 'bonsai ulmus parvifolia' en een wereld zal opengaan ;)
wat de bestrijding van wolluis betreft kun je kiezen, ofwel behandelen met een of andere insecticide ofwel allemaal manueel wegvangen. Dat laatste is doenbaar als het geen erge plaag is.
Als je geen bayer-vergif wil (of vergelijkbare chemische bestrijdingsmiddelen), probeer dan een biologische insecticide! Deze zijn vlot verkrijgbaar als je navraagt bij een tuincentrum/bloemenzaak.
Je kunt als je wil ook zelf je insecticide maken, met afgelend brandnetel-water... een soort thee die je van brandnetels maakt zeg maar. Dat is perfecte insecticide
groeten
Ik had ook eerst chinese iep staan in mijn vorig bericht, echter begon ik te twijfelen of die nu chinese of japanse had verteld :P
ik heb voor de Carmona ( hier ben ik overigens niet zeker van ) een doosje meegekregen van bayer, en op de voorkant groot LUIZEN Hardnekkige.
Maar mijn gedachtegang zelf was dat een plantaardig alternatief veel beter is als een of ander chemisch goedje.
het is zeker milieuvriendelijker...
en als het even kan gebruik ik ook steeds zulke middelen
er is natuurlijk een oorzaak van al onze milieuverontreinigingen nietwaar, en daar hoort verontreiniging door gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen ook bij
Wat ik dus heb gedaan tegen de wolluis. (Of het werkt is een tweede)
Eerst heb ik met een pincet geprobeerd alle wolluis te pakken te krijgen, echter was het zoveel. echt onbezonnen werk. na 1,5 uur heb ik dat dan ook opgegeven. plakkerige beestjes met die witte zooi.
Wat ik toen heb gedaan is de bonsai onder de douche afgespoeld met een matige lauwe waterstraal. toen weer even buiten op balkon laten uitlekken.
Na deze behandeling was er 80% wolluis verdwenen. Ik heb de plant daarna goed nagelopen met een plantenspuit met ook alleen maar lauw water. Dit om de plekken waar ik nog iets wits zag geheel schoon te spuiten.
Ik moet zeggen dat ik geen wolluis meer zie nu. Zou het verstandig zijn om toch dat bayer luizenspul te gebruiken. of zou ik beter deze methode een aantal keer herhalen mochten ze terugkomen.
Iemand ervaring met die wolluis ?
Ook heb ik nog een soort van duizenpoot kunnen vangen, nu heb ik daar al van gelezen dat die niet echt schade aan je plant berokkenen aangezien dit prooijagers zijn en kleine beestjes eten.
hallo,
ik zou helemaal niet meer bespuiten met dat bayer-gif...
het is nu ook einde groeiseizoen en volgens mij gaan die wolluizen nu niet zo snel meer terugkomen.
van zodra je iets zou merken kun je ze gewoon weer wegnemen of 'wegspuiten' zoals je deed
goed opgelost trouwens...
Hallo Quads,
Je bent geinteresserd in bonsai, prima! Je stelt je vragen hier op het forum, ook prima maar waarom nou niet eerst wat lectuur aanschaffen over bonsai. Door zelfstudie kom je uiteindelijk veel verder in de bonsaihobby.
En op sommige bonsaiboeken zul je echt altijd terugvallen als je vragen hebt. Dat is wat ik elke beginner aanraadt. Nu even over je bomen. Yves heeft je al duidelijkheid verschaft v.w.b. bestrijdingsmiddelen en idd is biologische bestrijding beter dan chemische middelen maar soms moet je wel. Voor hardnekkige wol en dopluis gebruik ik toch een middeltje van bayer voor mijn Japanse esdoorns. Wat die boom van jou betreft, hou het goed in de gaten en zie je toch nog wolluis, meteen behandelen. Het kan echt een hardnekkig probleem worden en de wolluis veroorzaakt meer schade aan je boompjes dan een chemisch bestrijdingsmiddel. Het tuincentrum waar je die wolluisboom hebt gekocht moet zich diep schamen dat ze zoiets verkopen met zo'n aantasting van ongedierte!
OTH
ja, ik ga morgen gelijk kijken voor een goed boek. Kijken of ze deze ergens in een boekenshop hebben.
Harry Tomlinson: Bonsai ISBN109021539888 ISBN139789021539881
Ik wacht het idd beter even af, en indien ik ze weer zie behandel ik gelijk met bayer.
Dat ze het boompje in deze conditie eigenlijk niet zouden moeten verkopen ben ik volledig met je eens. Maar toen ik zo aan het praten was met de verkoper en die me gewoon 125 van de prijs af deden wilde ik de gok wagen. Het is een mooi gevormd boompje vind ik met een mooie stam. Hij mag van mij wel wat voller, en hoop dat ik daar volgend jaar al enige verbetering in zie.
Ik hoop er in elk geval na de goeie inspanningen nog lang plezier aan te beleven.
Hij ziet er nu al ietwat beter uit, het mos is zelfs weer een beetje groen van kleur!