hoi hoi. het gaat over cactussen carmeles gigantea , hylocereus megalanthus.aztekium ritten.opuntia macrorhiza.astrophytum couhyilense.astrophytumasteria.lobiviamaximiliana.copiapoa hypogea.heb je hier wat aan ben een nieuwe ling begin pas. woon in suriname daar is het altijd warm. oke alvast bedankt.
Een niet te dikke laag cactusgrond, die gezeefd is en waaraan ook gezeefd rivierzand is toegevoegd,(ongeveer 1/3 deel)gebruiken. Liefst in een platte bak. Daarop het cactuszaad uitstrooien. Eventueel nog wat grover gezeefd rivierzand erover strooien. Niet te veel.Besproeien met water, zodat het goed vochtig is. De bak afdekken met een glasplaat, zodat er gespannen lucht ontstaat. Hierdoor zullen de zaadjes makkelijker kiemen. Vooral onderwarmte is belangrijk, nog geen directe zon. Het mag overdag best 25 a 30 gr. zijn. Warmte en vocht is vooral de eerste week belangrijk. Sommige zaden zullen al na een paar dagen kiemen. Dan ook beginnen met luchten, door de glasplaat iets omhoog te zetten. De grond zoveel sproeien dat hij steeds vochtig blijft. Wel met regenwater. Verpotten als er kleine doorntjes te zien zijn. Dat kan al na 4 weken, wel meer voedzame grond gebruiken. Oppassen voor direct zonlicht, ze kunnen nog gemakkelijk verbranden. Het is geen gemakkelijke klus, maar aldoende leert men. Verschillende zaden hebben deze behandeling helemaal niet nodig. Rebutia, Mammillaria, Gymnocalycium zullen gewoon ontkiemen in de bak waar de moederplant staat. Succes gewenst, Roze-Riet
Ik raad je aan om NIET alles in één bak te zaaien. Als je het systeem niet afdoende kan ontsmetten (inclusief de zaden) loop je zeker de kans dat je ongewild schimmels gaat kweken (voetrot ...=botrytis) en het is voldoende dat er één soort zaden besmet is om je ganse zaaizel naar de bliksem te helpen. Persoonlijk pas ik al jaaaaren de baggie methode toe, nl men steekt individuele potjes met één of twee soorten per potje in een plastic zakje met ziplock sluiting. Indien men voldoende proper werkt kunnen de jonge plantjes in deze omgeving tot 15-16 maandne opgekweekt worden zonder nood tot verplanten, zelfs de heel wispelturige soorten zoals bvb Eulychnia ... er zijn varianten van deze methode en die werken even goed. DE sleutelbewerking is dat men onder GEEN beding de zakjes opent VOORALEER men de plantjes gaat verplanten. Raar maar essentieel waar!
Dit is idd.leuk, heb het ook nog nooit gezien. Ga het zo ook eens proberen. Mijn methode is al van jaren terug en ik heb de laatste jaren niets meer apart gezaaid. Wel veel zaailingen onder de plantjes, waar die zaadbolletjes aanzitten, maar dat gaat wel heel gemakkelijk zonder dat je er iets voor moet doen.
Deze zaaimethode is zo oud als de straat ;-) Ik gebruik ze al meer dan 30 jaar ... wie op Facebook in de cactusvrienden zit zal zien hoe wereldverbreid de methode wel is!
Over welke cactuszaadjes heb je het?
Graag iets meer info voor we je vraag kunnen beantwoorden.
hoi hoi.
het gaat over cactussen carmeles gigantea ,
hylocereus megalanthus.aztekium ritten.opuntia macrorhiza.astrophytum couhyilense.astrophytumasteria.lobiviamaximiliana.copiapoa hypogea.heb je hier wat aan ben een nieuwe ling begin pas.
woon in suriname daar is het altijd warm.
oke alvast bedankt.
Normaal gesproken zal er na een week of 2 al wel een hoop op zijn gekomen.
Gr
Ruud
Een niet te dikke laag cactusgrond, die gezeefd is en waaraan ook gezeefd rivierzand is toegevoegd,(ongeveer 1/3 deel)gebruiken. Liefst in een platte bak. Daarop het cactuszaad uitstrooien. Eventueel nog wat grover gezeefd rivierzand erover strooien. Niet te veel.Besproeien met water, zodat het goed vochtig is. De bak afdekken met een glasplaat, zodat er gespannen lucht ontstaat. Hierdoor zullen de zaadjes makkelijker kiemen. Vooral onderwarmte is belangrijk, nog geen directe zon. Het mag overdag best 25 a 30 gr. zijn.
Warmte en vocht is vooral de eerste week belangrijk. Sommige zaden zullen al na een paar dagen kiemen. Dan ook beginnen met luchten, door de glasplaat iets omhoog te zetten. De grond zoveel sproeien dat hij steeds vochtig blijft. Wel met regenwater. Verpotten als er kleine doorntjes te zien zijn. Dat kan al na 4 weken, wel meer voedzame grond gebruiken. Oppassen voor direct zonlicht, ze kunnen nog gemakkelijk verbranden.
Het is geen gemakkelijke klus, maar aldoende leert men.
Verschillende zaden hebben deze behandeling helemaal niet nodig. Rebutia, Mammillaria, Gymnocalycium zullen gewoon ontkiemen in de bak waar de moederplant staat.
Succes gewenst, Roze-Riet
Ik raad je aan om NIET alles in één bak te zaaien. Als je het systeem niet
afdoende kan ontsmetten (inclusief de zaden) loop je zeker de kans dat je
ongewild schimmels gaat kweken (voetrot ...=botrytis) en het is voldoende
dat er één soort zaden besmet is om je ganse zaaizel naar de bliksem te
helpen. Persoonlijk pas ik al jaaaaren de baggie methode toe, nl men
steekt individuele potjes met één of twee soorten per potje in een plastic
zakje met ziplock sluiting. Indien men voldoende proper werkt kunnen de
jonge plantjes in deze omgeving tot 15-16 maandne opgekweekt worden zonder
nood tot verplanten, zelfs de heel wispelturige soorten zoals bvb Eulychnia
... er zijn varianten van deze methode en die werken even goed.
DE sleutelbewerking is dat men onder GEEN beding de zakjes opent VOORALEER
men de plantjes gaat verplanten. Raar maar essentieel waar!
een overzicht
Leuke techniek!
Ruud
Dit is idd.leuk, heb het ook nog nooit gezien. Ga het zo ook eens proberen. Mijn methode is al van jaren terug en ik heb de laatste jaren niets meer apart gezaaid. Wel veel zaailingen onder de plantjes, waar die zaadbolletjes aanzitten, maar dat gaat wel heel gemakkelijk zonder dat je er iets voor moet doen.
oke ik ga het proberen alvast bedankt allemaal.
groetjes peter.
Deze zaaimethode is zo oud als de straat ;-) Ik gebruik ze al meer dan 30
jaar ... wie op Facebook in de cactusvrienden zit zal zien hoe
wereldverbreid de methode wel is!