Cereus peruvianus monstrosis

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 06/01/2006 - 19:26
El Brujo

Cereus peruvianus monstrosis

Hoi, dit plantje vertoont al een ruime tijd rotplekjes (ik denk toch dat het rotplekjes zijn). Ik dacht in het begin: ze verdwijnen van zelf wel weer omdat er callusweefsel ontstond, maar er komen er steeds nieuwe bij. De plant lijkt er geen last van te hebben, maar ik wel :)
Zou dit rot zijn of kan het te wijten zijn aan iets anders,
--> voedingstekorten?
--> gebrek aan licht?
-->...?

Help me please!
Als ik nu nog uit kan vinden hoe ik een fotootje kan posten...

vr, 06/01/2006 - 19:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Aha ontdekt dat je eerst moest inloggen :)
Hopelijk kan er iemand helpen,
en een mogelijke remedie?
Als je goed kijkt zie je de lichtgroene verkleuringen tussen de stekels, het zijn er ondertussen al veel meer geworden. Het zijn als het ware weggevreten plekjes alsof een dwerg er in heeft staan lepelen.
Ik ben trouwens niet zeker of de naam juist is van deze plant.

Cereus peruvianus monstrosis
vr, 06/01/2006 - 20:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nagaan of uw plant toevallig geen vakantieverblijf geworden is voor
-slakken (slakjes) typische "schraaptong" schade
-pissebedden (zoals in uwe kelder :-))

die veroorzaken vraatplekken (plekjes) zoals je beschrijft

mvg
Willy

vr, 06/01/2006 - 23:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dankje Willy, kzal het eens gaan bezien
Zitten die slakjes in de aarde of op de plant? Nuja kzal het straks zelf wel ontdekken.
Ik wist niet dat pissebedden zo'n smeerlapjes waren
sorry voor men taalgebruik :)

za, 07/01/2006 - 10:58
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi Willy,

Je hebt maar weer eens bewezen dat je veel van het onderwerp weet. Ik heb inderdaad pissebedden gevonden in de aarde. Nu weet ik ook waarom ze er in zitten en niet in mijn andere potten. Toen ik begon met de hobby dacht ik dat het goed was om cocosnootschullen te gebruiken in mijn aarde. Deze houden goed het vocht vast, waar die pissebedden dus verzot op zijn. Heb dus nog drie cactussen gevonden die in zo'n mengsel staan. Zal die eens moeten vervangen dus. Ben ik direct van die pissebedden af ook...

Heel erg bedankt Willy, je hebt me een hoop zorgen lichter gemaakt

za, 07/01/2006 - 15:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

graag gedaan :-) 't beste is dat je meteen een oorzaak hebt waar je tegen kan strijden !
Ik weer principieel alles wat "scherfachtig" is uit mijn potgronden omdat het meestal als schuilplaats gaat dienen voor vraatzuchtige beesten (en bvb slakkenkorrels in schaaltjes op de serrevloer is alleszins geen luxe!)
Om je cactusgrond goed te draineren moet je eens een groot tuincentrum binnenlopen. tegenwoordig hebben ze daar een ganse reeks voorverpakte "steensoorten" die in vijvers en bonsai etc gebruikt worden. Daar is zeker wat grof spul bij dat je in de cactusgrond kan mengen. en BTW cocosvezel (cocopeat oid) is zeker een goed bijvoegsel voor cactuspotgrond, maar met mate !
En de oude manier om pissebedden weg te vangen is een halve aardappel uithollen en omgekeerd op de grond leggen, meestal kruipen ze daar onder :-), chemische bestrijdingsmiddelen ken ik niet maar die zijn ook minder (niet?) aangewezen omdat als je de oorzaak verwijderd, de pissebedden ook meteen verhuizen :-)

mvg
Willy

za, 07/01/2006 - 20:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Gelijk heb je! Ik ben ook niet zo voor chemische bestrijding, enkel als het echt moet. Bijvoorbeeld met die bladluizenplaag dit jaar heb ik toch wel moeten kiezen voor een chemisch product om mijn boontjes en sierplanten te beschermen :)
Ik ben overlaatst eens naar een steenhandelaar geweest, die had daar een hele hoop grind liggen en grof zand, en voor 1euro was ik twee emmers grind rijker :p Heb ze wel nog eens gespoeld met water, ik vermoed dat er veel zout tussenzat ofzo. (altijd veilig spelen hé )
kokosnoot gebruik ik nu niet meer, zal dat eens gebruiken om tussen mijn buitenplanten te strooien. Ipv die kokosnoot gebruik ik nu vermiculiet, veel hygienischer en houdt net zo goed water vast (alhoewel dat eigenlijk niet zo hoeft voor cactussen...)
Ik vind vermiculiet ook heel goed om stekjes te laten bewortelen, cactus of andere planten. --> potje vullen met vermiculiet, klein geutje water naar gelang het type plant, et voila, worteltjes na verloop van tijd. Met aarde durven men stekjes wel eens rotten.
Sorry voor het lange verslag maar had eens zin om goed door te typen... :)

Groetjes en nogmaals bedankt voor de hulp!

Onderwerp gesloten