Crassula ovata en onbekend soort cactus
#1
za, 08/08/2009 - 20:08
Crassula ovata en onbekend soort cactus
Ik heb een tijdje geleden een bericht geplaats over mijn crassula ovata, die er nogal zielig uitzag door gebrek aan zonlicht en dus was gaan hangen.
Ik heb wat blaadjes in nieuwe potgrond gestoken en al snel kon ik een nieuwe start maken met jonge crassula ovata's, maar na een aantal maanden is mijn nieuwe stekje WEER gaan hangen terwijl ik ze nu genoeg zonlicht heb gegeven. de blaadjes staan dicht op elkaar (dus geen lange uitgeschoten, te kort aan zonlicht, stengel met het blad ver uit elkaar)dus ik dacht het gaat goed, maar nu heeft 1 stekje een hoogte van 10 cm en is weer gaan hangen. Kan ik hier nog iets aan doen snel? (verplaatsen, knippen etc..) of is het weer een zielige crassula ovata? :(
Verder heb ik vorig jaar een kleine cactus gekocht voor de lol omdat het plantje er zo mini uitzag en vraag me af wat voor soort het is, ik heb geen foto wel een foto van google waar hij sterk op lijkt, hij lijkt op de foto op de cactus in het midden, en heeft 8 van die ribbels. Nou weet ik dat een cactus snel te lang en dun wordt door te weinig zonlicht en hij is nu al wat dunner aan de onderkant (net als de cactus op de foto) en hoop dat iemand wat tips heeft om te zorgen dat hij niet om zal vallen/gaan hangen.
Mijn planten hebben dus behoorlijk de neiging om te hangen.. zucht.. :)
Vraag 1. Mogelijk heb je je Crassula toch te nat gehouden. Heb je wel wat zand gemengd door de potgrond, voor de afwatering?
Vraag 2. Ondoenlijk op deze manier een cactus op naam te zetten.
Ik heb wel wat zand erdoorheen gedaan, maar dan heb ik de crassula toch te veel water gegeven denk ik. De afwatering is verder prima, maar mijn hoofd dacht: veel zonlicht dus veel water anders droogt hij uit. Nogal stom als ik er zo over nadenk. Ik ga opnieuw beginnen met de kleinere stekjes en de grote slappe stek verwijder ik. Vanaf nu veel minder water.
Voor de andere vraag moet ik inderdaad een foto maken. Ik ga dit morgen doen.
alvast bedankt!
De potgrond van Crassula ovata mag tussendoor gerust helemaal opdrogen. Het is mij zelfs al eens gebeurd dat de onderste bladeren verschrompelden. De plant een lekker dompelbadje gegeven en de bladeren trokken weer bij. Nou wil ik niet zeggen dat je het iedere keer zover moet laten komen, maar de potgrond zelf mag best droog worden, ook in het midden.
In deze tijd van het jaar dompel ik de plant, laat dan de grond weer helemaal opdrogen, dompel ik etc. Het gaat dan wel om volwassen, goed doorwortelde planten, in relatief kleine potten, dus de potgrond is na het dompelen ook weer snel opgedroogd.
Stekjes houd ik totdat ik groei zie licht vochtig. Ik gebruik kleine potjes voor ze, bv 5 cm. Zo gauw de groei flink heeft ingezet gaan ze mee in het regiem dompelen en opdrogen.
In de winter staan ze graag koeler en moet ze je aan de droge kant houden, net niet laten verschrompelen. Bij mij worden ze dan echt niet meer gedompeld, krijgen hooguit een paar 'druppels' per maand ;-)
Hopelijk heb je er de volgende keer meer succes mee. Als je de verzorging eenmaal te pakken hebt zijn het makkelijke en snel groeiende planten.
Gr. Sjaak.
PS als ik zeg dat mijn Crassula's snel opdrogen na een dompelbad, bedoel ik dat ze na twee dagen nog vochtig zijn en 5-7 dagen later al weer kurkdroog, om je een idee te geven.
PS2 als je de neiging hebt om vetplanten te overwateren, gebruik dan eens potten van terra cotta. Hierin droogt de potgrond veel sneller op.
Dankjewel allemaal voor de reacties, ik heb mijn crassula ovata dus minder water gegeven.
Ik heb een foto van de zielige slap-gaan-hangende crassula en een andere crassula ovata van me die het behoorlijk doet, het is een klein stokkie maar hij hangt gelukkig niet slap!
En van de kleine onbekende cactus heb ik ook maar een foto gemaakt + nog een grotere cactus die mijn moeder thuisbracht van haar werk. Ze heeft de cactus buiten staan maar ze zegt dat hij eigenlijk binnen hoort te staan. Ik wil de cactus graag adopteren en er goed voor zorgen maar weet er weinig over.
de stevigere crassula ovata
de kleine onbekende cactus
de grote cactus
en een detail van de grote cactus
Die laatste cactus is geen cactus (want blaadjes) maar een Euphorbia, mogelijk E. trigona.
Ruud
De 'stevigere crassula ovata' lijkt mij nogal hoog opgeschoten te zijn. Er zijn een aantal eenvoudige verbeteringen mogelijk :
- terracottapotten zijn beter dan plastic potten (terracotta laat de grond vlugger uitdrogen)
- zet de potten niet in een buitenpot (met 2 potten in mekaar is er namelijk minder luchtcirculatie en blijft de aarde langer nat)
- (meer) zand en eventueel wat grind door de potaarde mengen (1/3 tot zelfs 1/2)
- gebruik kleinere potten of zet meerdere stekjes in 1 pot (dan is er minder 'overbodige' grond)