Gewonde cactus
#1
do, 03/12/2015 - 09:53
Gewonde cactus
Hallo,
Als cactus liefhebber heb ik gister eindelijk een flinke cactus van 1,80 aangeschaft. Het is misschien niet de allermooiste, maar ik was op slag verliefd op deze prikkelbare vriend.
Het was nog een flinke klus om het gevaarte te vervoeren en op zijn nieuwe stek te plaatsen. Tijdens het vervoeren zijn er tot mijn spijt een aantal takken geknakt / gebroken.
Nu weet ik niet of het vervoeren van zo'n cactus veel vraagt van de plant zelf en of ik hem eerst een rustperiode moet gunnen om goed te overleven. Zijn er dingen waar ik rekening mee moet houden na het vervoeren van de cactus? En natuurlijk mijn grootste zorg: wat doe ik met de afgebroken / geknakte takken? Deze hangen er nu nog een beetje zielig bij.
Groeten, Jurgen
Ps. Hieronder zelf gereageerd op mijn vraag om nog 2 fotos te plaatsen ter verheldering.
Hier een foto waarop de afgebroken takken te zien zijn. Deze zitten nog met een draadje vast aan de cactus.
Bovenin de cactus zijn de twee langste takken geknakt. Deze zijn niet afgebroken, maar rechtop staan kunnen ze niet meer.
Een leuke plant, maar geen cactus. Dit is een Euphorbia
, een lid van de wolfsmelkfamilie, met giftig melksap. Waarschijnlijk Euphorbia trigona.
De gebroken/geknakte leden kun je afsnijden en na een paar weken drogen, oppotten. Ze wortelen gemakkelijk in potgrond met zand gemengd.
Hi,
Bedankt voor je reactie! Zodra een plant stekels heeft, noem ik het al snel een cactus. Wat in dit geval dus niet zo blijkt te zijn! :) Heeft deze plant dan ook een andere wijze van bewatering nodig?
Het feit dat de melksappen giftig zijn had ik al enigzins doen vermoeden. Echter bij het knakken van de leden is er melksap vrijgekomen en op mijn handen terecht gekomen. Heb ik nu mijn doodvonnis getekend? :)
Nogmaals bedankt voor je reactie!
Niet alles wat prikt valt onder de cactussen. Over de giftigheid: als je je handen na aanraking met het melksap wast, is er geen probleem. Wel als het sap in je ogen terecht komt of in de mond. Het kan irritatie opwekken. Watergeven: een 'echte' cactus heeft een strenge rusttijd nodig, dus geen water in de lichtarme periode. Deze Euphorbia
mag ook in de winter wel wat water, maar wel minder dan in de zomer.
Bedankt! Nu leeft deze Euphorbia
zeker nog lang en gelukkig hier. ;-)
Succes, en ook met de stekken!