lid cactus
#1
di, 24/08/2004 - 00:25
lid cactus
Hallo,
ik heb al meer dan 20 jaar een lidcactus in mijn bezit die van mijn oma geweest is, dus ik heb geen idee hoe oud de plant is.
In mijn vorige huis bloeide de cactus altijd volop,stond op een kast onder een dakraam,erg licht dus.
De plant staat nu 4 jaar in mijn huidige huis, en heeft niet meer gebloeid.
Al de jaren dat ik de plant heb staat deze in dezelfde aarde, en ik heb nooit het lef gehad om de plant te verpotten.
Nu zie ik de plant minder worden,dacht eerst aan teveel water,maar ook minder water was geen oplossing.
De plant staat nu in de woonkamer waar het minstens 22 graden is.
Wat moet ik doen om deze plant te behouden, want ik ben er erg aan gehecht.
Hopend op een goede tip, Fer
Beste Fer,
Ik verzorg al jaren bejaarde lidcactusplanten. Er is er ook een die dit jaar 97 is geworden. Om te beginnen, niet in paniek raken want mij is het ook wel eens overkomen. In jouw geval zou ik aanbevelen om de potgrond te vernieuwen. Dat je het niet aandurft begrijp ik heel goed. Je hebt respect voor de leeftijd van je plant en je wilt niet dat je plant door vermeende onkunde omkomt.
Het lijkt een moeilijke klus het is wel een grote klus want zo'n plant is teer. Je zult takken aan de groeipunten per ongeluk afbreken. Dat is niet erg want aan de stompen meestal het verhoute deel zal het snel weer aangroeien.
Je bent net op tijd ook voor die beslissing want het bloeiseizoen begint al half november (vaak). Je plant heeft voldoende tijd om te herstellen. Eigenlijk herpakken want het wortelgestel zul je niet echt vernielen. Je zult je verbazen aan de kleine kluit in verhouding met wat er boven de grond groeit. Als je plant eenmaal de nieuwe grond heeft gevoeld zal het heel snel de reserves willen aanvullen. Je zult letterlijk de wortels boven de grond zien uitschieten. En kort daarna zie je overal groene punten zien. Straks komen daar de bloemen aan.
Hoe te beginnen? Probeer het met iemand samen te doen. Misschien kun je het in de tuin uitvoeren want het geeft rommel en je hebt de ruimte nodig.
Kijk eerst eens goed naar de stam. Waar komt het boven de grond? Plak daar losjes een plakbandje omheen. Zo moet de plant weer terugkeren in het nieuwe medium. Met z'n tweeen klop je de plant los uit de pot. De ene houdt de stam vast de ander duwt de pot naar beneden. Waarschijnlijk heb je een stenen pot. De maat is meestal prima. Je hoeft geen grotere pot te nemen want als je alle grond hebt losgeklopt uit de kluit zul je zien dat de kluit ruim past in de huidige pot. De pot ga je boenen met water zonder zeep! Buitenkant de kalkaanslag eraf en de binnenkant boen je het schoon. Gebruik veel water om alle resten en de rode stof van de pot weg te spoelen.
Als het schoon is spoel je het nog met warm water even na zodat de pot straks niet te koud is.
Als alle aarde is losgeklopt zul je een wortelkluit zien die een beetje bruiniggeel is. Denk nu niet dat het zieke wortels zijn. Het is verkleuring door de turf. Probeer het zo intact mogelijk te laten. De plant kan nu niet meer rechtop staan. Laat het voorzichtig leunen tegen een muurtje of iets dergerlijks. Er zullen zeker leden afbreken. Helemaal niet erg.
Nu de grondsoort. Ik heb goede ervaring met een luchtig mengsel. Potgrond heb je in vele soorten. Het ene merk heeft een samenstelling met veel turf en het andere merk is zwarte compostaarde. Ze noemen het allebei bemeste potgrond. Meestal is het compostgrond wat niet goed verteerd is. Bij te veel water geven in het begin zul je dat kleine mugje tegenkomen en soms paddestoeltjes. Vervelend als je dat overkomt uitgerekend bij jouw plant. Erg is het niet. De grond is niet ziek je zult het droger moeten houden dan gebruikelijk. De grond zal verder verteren en je plant zal daar ook werk van maken door snel alle mineralen op te nemen.
ik kies voor 2derde turfgrond en 1derde zwarte aarde daardoorheen meng ik een wit mineraaltje perliet. perliet maakt de grond luchtig en bij te droge momenten zal het water teruggeven. schlumbergera's zijn epyfitische cactussen uit het tropisch regenwoud. daar staan ze bijna in water maar door de hoogte en de warmte drogen ze ook heel snel op. daarom mag het water niet blijven staan in de pot.
als je met je handen een grondbal maakt moet die bal uitelkaar vallen. dan is de verhouding prima.
vul de schone pot voor 2derde met dat nieuwe mengsel want vaak is de kluit eerder breed dan hoog. nu wordt het lastig. de een houdt de plant vast de ander voegt de aarde langs de rand toe. aandrukken en bijvullen net zo lang tot de kluit op hoogte is gebracht. voor deze keer geef je de plant met een gieter ruim lauw water. als je regenwater hebt is dat perfect. doe er wat warm water door om het op temperatuur te brengen. maak het maar lekker nat. je spoelt op die manier schone aarde tussen het fijne wortelgestel.
weer iets aandrukken om de stam te fixeren. bepaal zelf of er nog grond toegevoegd moet worden aan de rand. maar zorg wel voor een geultje om te zorgen dat gietwater niet van de pot afloopt.
als je het goed hebt gedaan staat de stam op een soort heuveltje. de laagste overhangende verhoutte takken zullen net leunen op de rand van je pot.
daar staat je plant. voor zeker 2 seizoenen ben je er weer vanaf.
kletsnat voor deze keer. maak de pot aan de buitenkant niet schoon. als de pot droog is kun je de resten grond zo wegboenen.
zet je plant op haar definitieve plek en laat het helemaal uitdrogen. vanaf dan geef je minimaal water zoals je dat gewend bent. na 3 weken ga je het verschil zien.
wat rest zijn verdroogde leden die vanzelf uitgevallen zijn en afgebroken punten. maak daar stekje van!
Zoek de stekjes uit op 2 leden. De buitenste twee. Draaiend en een beetje trekken haal je ze netjes los tussen het 3e en 2e lid. Als je het goed gedaaan hebt, zit er een nerfpuntje aan. Laat het zeker een week drogen. Poot de stek in een turfmengsel met scherp zand vermengd. Het 2e lid met de helft in de grond zetten. Beetje nat maken en droog laten worden. Laat ze maar naar water zoeken. Vanaf dan is het wachten op de eerste groeipunt. Heel soms met een beetje geluk, komt eind november daar ook een bloem aan.
Welke kleur bloeit je plant? Wil je een stekje uitwisselen?
Bedankt voor de zeer uitgebreide tip over de cactus,ik ga er Zaterdag gelijk aan beginnen, en heb er het volste vertrouwen in!
De plant bloeit licht rose, en uiteraard wil ik wel een stek opsturen.
Je kan me mailen op ferryniceplanet [dot] nl
Met vriendelijke groeten
Fer