Rode verkleuring
#1
wo, 23/06/2004 - 10:27
Rode verkleuring
Goeiedag iedereen,ik heb weer een vraagje:enkele zaailingen van mijn Astrophytums zijn een beetje rood verkleurd.Zou het kunnen dat dat iets te maken heeft met anthocyaan,want ik heb vorige week enkele (iets grotere)zaailingen voor het raam geplaatst(zuiden)en het is een paar dagen vrij zonnig geweest.(verbranding)Maar ik ben niet zeker of het daar iets mee te maken heeft.Daarom deze vraag.Ik hoop alleen dat het geen ziekte is.
Bij sommige is het door de zon, andere zaailingen vertonen het steeds. Zelfs binnen één soort zijn er variaties. Bij Astrophytum myriostigma heeft de ene varieteit groene zaailingen en de andere rode. Had ik gelezen op een website over Astrophytum en dus de test gedaan en enkele van die varieteiten gekocht als zaad en het blijkt dus te kloppen.
Dat rood is denk ik inderdaad anthocyaan.
Pieter
FYI .. voor zover ik weet maakt de groep van de cactaceae geen anthocyaan aan maar wel betalaine of betacyanine .. kwestie van wat haren te klieven :-)
Betacyanine is het rode pigment bij de rode bieten, en behoord tot de familie van de anthocyanen. Betalaine komt inderdaad in cactussen voor. Betalaine is ook niet hetzelfde als anthocyaan. Maar of nu geen enkele cactus anthocyaan aanmaakt ?, dat is toch een vraag die ik liever open laat...
wel .. voor wat het waard is : een amerikaanse professor die cactusonderzoek doet heeft mij indertijd gecorrigeerd toen ik eens zei dat het anthocyaan was :-) .. en 'k geen redenen om aan zijn kennis te twijfelen :-)
Ik weet dat cactussen geen anthocyanines kunnen aanmaken, maar als anthocyaan nu tot de anthocyanines behoort heb ik geen idee van.
Pieter
Nu we het toch over roodverkleuringen hebben... Ik heb ooit gelezen dat de plant blauw en rood licht absorbeert. Het blauwe licht dient vnl als groeilicht en het rode gedeelte dient vnl. voor de bloeiinductie (samen met verrood) en voor de wortelvorming. Een plant neemt geen groen licht op, en dat is de reden dat een plant een groene kleur heeft.(de plant weerkaatst dus deze stralingen)
Nu is mijn vraag: Hoe kan een volledig rood gewas (vb rode sla) eigenlijk wortels vormen? Deze plant weerkaatst toch het rode licht?
Goede vraag:-)
Dit is hoe ik het zou verklaren.
Het chlorophyl absorbeert de voor de fotosynthese vereiste golflengtes (rood + blauw) en 'straalt' dus groen uit.
Andere pigmenten zorgen dan voor de absorbtie van de rode en verrode frequenties.
Dus op dat moment is er al door 2 pigmenten rood geabsorbeerd.
En dan zal er in jouw rode sla nog een ander type pigment zijn (kleurpigment) dat rood van kleur is.
De aanwezigheid van dat derde pigment doet toch niets af aan de werking van die twee vorige?
Die pigmenten zijn nu ook niet zo sterk dat ze alle licht opnemen hoor. Anders zou het bijvoorbeeld onmogelijk zijn dat in kropsla bijvoorbeeld de bladeren van twee lagen diep nog een groene kleur hebben...
Ik hoop dat dit een beetje kan verklaren wat je je afvroeg?
Groetjes,
Pieter
ik ga mee met Pieter zijn uitleg .. trouwens het is niet omdat de rode kleur de overhand heeft dat het chlorophyll niet meer zou werken. De plant zou dan geen fotosynthese meer doen. En trouwens in het geval van cactussen is de roodverkleuring, in een normaal geval, een beschermingsmechanisme tegen te veel licht, hoe dat dan juist in zijn werk gaat weet ik ook niet maar misschien is het gewoon een filter die dan groene golflengten doorlaat en misschien is chlorophyll gewoon minder gevoelig voor groen ? maar elke andere hypothese zal ook wel goed zijn zeker ? :-)
Bedankt voor de uitleg. De hypothese van Pieter lijkt me in ieder geval wetenschappelijk mogelijk.
Misschien nog een leuk weetje over anyhocyanen: in een zuur midden hebben deze een rode kleur en in een basisch midden slaat de kleur naar blauw om. Rode wijn is rijk aan anthocyanen, wanneer je na het tandenpoetsen de tandpasta in een restje wijn doet dan wordt het geheel meer basisch en dan krijg je blauwe wijn. (ik heb het zelf nog niet uitgeprobeert maar ik zal het vanavond eens testen...)