Tephrocactus Articulatus var. Oligacanthus
#1
zo, 20/02/2011 - 22:31
Tephrocactus Articulatus var. Oligacanthus
In de jaren 80 kocht ik een cactus , op de foto een stek hiervan. De naam was Tephrocactus Articulatus var. Oligocanthus maar volgens mij is het een Tephrocactus Articulatus..De cactus had een soort lange pinnen die door de jaren van de moederplant zijn gevallen, door gebrek aan zonlicht en verzorgig zijn de nieuwe scheuten steeds kleiner geworden.Mijn vraag: zou het toch een Oligocanthus zijn?
foto
foto
Als je de plant kocht als Tephrocactus articulatus var. oligacanthus, dan blijft de plant zo, ondanks dat ie door verwaarlozing z'n lange stekels verloor.
Er zit een lang verhaal aan vast: ik kocht de cactus van dhr Pieters in Lage Land Groningen, toendertijd DE specialist op cactus gebied in ieder geval in de regio, hij heeft bijv. een cactustuin aangelegd in het Noorderdierenpark te Emmen.Door omstandigheden stopte ik met mijn hobby in 1990. Nu zocht ik op internet naar de cactus en kwam op een site waar de cactus werd genoemd maar er was geen foto op de site. Ik dacht dan zet ik er een foto op! Toen kreeg ik commentaar dat het geen echte Oligocantus is maar een `gewone`Tephrocactus articulatis...Ik was in shock! Echt waar.
Ik kan het me niet voorstellen dus leverde het forum lid een site met foto´s en inderdaad de cactus lijkt op de T. Articulatus, door het nederlandse klimaat en verwaarlozing heeft de cactus geen lange vingernagelachtige pennen van circa 3 tot 5 cm, toen ik de cactus kocht had het wel lange stekels maar niet een bos zoals ik op de fot0s zag,
Nu weet ik het helemaal niet meer, een foutje kan natuurlijk maar het lijkt me zooo onwaarschijnlijk.
Dit is de moederplant met nog 2 kleine pennen in engels spines
Het verhaal ken ik van Davesgarden. Var. oligacanthus betekent dat de plant in 1 eigenschap verschilt. Het verschil zit hier in de bedoorning. Als door verwaarlozing de plant z'n doornen verliest, zijn de eigenschappen niet verloren.
Kweek de plant weer goed op en je zult zien, dat de oorspronkelijke vorm weer terugkeert.
Begin ermee, de planten zo licht mogelijk te zetten; niet donker weggedoken diep in een sierpotje.
Bedankt voor de reaktie Greenconnection! Door alle consternatie ben ik al weer druk bezig met stekken van de succulenten die ik heb, ik heb de hobby weer opgepakt! Ik zal de Tephrocactus goed licht zetten. Ik hoop dat hy/zy weer spines aanmaakt.Ik hoop dat het een Oligacanthus is want de moederplant had welliwaar enkele lange stekels maar niet een bos lange stekels rondom.. ik zal afwachten! Nogmaals bedankt en tot ziens.