Vlekjes op cactus

19 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 28/02/2005 - 15:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Vlekjes op cactus

Hallo,

ik heb 2 week geleden een cactus van iemand gekregen. Deze cactus is 55 jaar oud.

Nu zie ik op de cactus verschillende witte vlekken ontstaan, het groen trekt gewoon weg. Nu weet ik eerlijk gezegd niet of dat al zo was, of pas sinds hij bij mij staat... Het valt me ook op dat op andere plaatsen allemaal grote bruine vlekken zitten. Het lijkt wel kurk soms. Moet ik me zorgen maken, kan ik er iets aan doen?

Een foto zegt meer dan woorden, dus:
www.wickedwind.com/fotos/gevlektecactus.jpg

Wie o wie weet wat er aan de hand is?

Groetjes

Francis

ma, 28/02/2005 - 16:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wel Francis dat ziet er niet goed uit .. ik durf mij hier niet uitspreken over wat hier aan de hand is maar ik gok dat de bruine vlekken een gevolg zijn van de lichtgekleurde .. Die bleke vlekken, dat lijkt mij verdacht veel op een virusinfectie maar hopelijk heb ik het mis ! (want daar is weinig tegen te doen .. !)
(PS .. lijkt er ook op dat de plant wat meer licht zou mogen krijgen .. als hij terug in optimale conditie geraakt dan toch :-))

mvg
Willy

ma, 28/02/2005 - 16:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor je antwoord Willy.

Dat klinkt niet zo geweldig nee... de algemene konditie van de plant vond ik zelf niet zo geweldig. Hij was met name slap en voelde wat zompig aan. Maar heb wel de indruk dat het nu wat beter wordt. Naar mijn idee voelt hij iets harder aan en is wat minder wiebelig. Maar dat kan ook allemaal best verbeelding zijn natuurlijk. We hebben hem overigens nu 3 weken.

Hij heeft daar altijd in de huiskamer gestaan en was ook redelijk vochtig toen we hem kwamen ophalen. De mevrouw merkte terloops op dat de plant die week nog geen water had gehad....

Nu staat hij bij mij in de serre, waar hij een veelvoud aan licht krijgt.
Kan het zijn dat het snachts te koud is voor de plant, ca 9gr, dat is hij natuurlijk niet gewend? Kun hij daar lichte plekken van krijgen?
Ik weet wel dat cactussen van te koude standplaats kunnen verkleuren (roze) en dat ze ook kleine bruine blaartjes kunnen krijgen. Dat trekt toch allemaal weer bij als het warmer wordt?

Inmiddels met bezorgde groet,

Francis

ma, 28/02/2005 - 16:49
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb ook wel een gehoord dat cactussen bruine plekken kunnen krijgen van verkeerde waterkwaliteit? Hoe zit dat dan?

ma, 28/02/2005 - 21:51
Anoniem (anoniem geplaatst)

Francis .. het is natuurlijk moeilijk om op afstand goede raad te geven maar .. aangezien de plant in niet te beste konditie lijkt en hij pas een verhuis van "klimaat" moet doorstaan zou ik 'm toch uit de grond halen en zien of het wortelsysteem niet te veel schade heeft ondervonden .. als hij redelijk nat/vochtig stond en nu plots van de huiskamer naar 9C ging is dat een behoorlijke schok ...
.. en met het weer zoals het er nu uitziet hebben we zeker niet veel armslag he ..

veel geluk!

mvg
Willy

ma, 28/02/2005 - 21:52
Anoniem (anoniem geplaatst)

ps .. de waterkwaliteit zal wel niet veel invloed hebben of 't zou al een erg verontreinigd water moeten zijn ..

mvg
Willy

di, 01/03/2005 - 11:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Oke, ik heb dus bovenal veel geluk nodig.... door zijn grilligheid en respectabele leeftijd is hij zeker de moeite waard!

Tja wat is wijsheid?
Zal ik hem binnen in de huiskamer zetten tot hij weer wat bijtrekt, en dan in het warmere voorjaar weer naar de serre terug verhuizen? Of moet ik mijn kansen maar nemen in de serre.... daar is het wel veel lichter....

En belangrijkste... stel dat het wortelsysteem wel schade heeft opgelopen... wat dan te doen? Bovendien, is het voor de plant niet nog een xtra opdoffer als ik hum nu uit de pot trek en dus ook weer opnieuw moet oppotten? Met al het risico op mogelijke beschadiging van de worteltjes.

Wat denk jij Willy?

Groetjes

Francis

di, 01/03/2005 - 22:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Francis .. ik durf er mij echt niet over uitspreken ... ik zou de plant zeker niet te koud zetten, zeker niet als er nog een kans is dat de grond nog (zeer?) vochtig is .. Ik zou ook eens voorzichtig trachten te voelen of de plant aan de basis niet "sponsachtig" aanvoelt. Indien dat zo is dan is het zeer goed mogelijk dat er binnenin een begin van rot zit maar je kan er natuurlijk nooit op wedden.
Soms is de enige mogelijkheid om nog iets van de plant te redden onverbiddelijk het mes te hanteren en de goede takken er af te snijden en die als stekken te behandelen. 't Blijft helaas een gok omdat het uitzicht van de oude plant geschonden blijft en je op voorhand niet kunt weten of de centrale vaatbundels van de plant al dan niet aangetast zijn door rot. Helaas gebeurt het al te dikwijls dat het rot zich reeds helemaal door de centrale vaatbundels verspreid heeft voor men het aan de buitenkant van de plant ziet ... Dikwijls versnijdt men dan zo'n plant tot "salami" schijfjes in de hoop van toch nog een zuiver stukje weefsel te vinden ...

veel geluk ermee !

mvg
Willy

wo, 02/03/2005 - 00:13
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tja Willy...., ik weet het eigenlijk ook niet. De plant is aan de basis keihard. Bovenin is hij wat zachter. De witte plekken zijn absoluut zeker van de week ontstaan na de daling van de temperatuur (snachts) in de serre (foto's nagekeken). Een paar witte plekken worden nu langzaam bruin. Eigenlijk alle jonge scheuten zij nu lichtgroen met witte vlekken aan het worden.
Ik heb hem al drie weken geen water gegeven, plus de week die de mevrouw geen water had gegeven maakt 4 weken. Mijn gevoel zegt dat ik terug moet naar zijn oude gewoonten. Ik heb de plant nu lekker warm in de vensterbank staan, en hij heeft een klein scheutje water gehad. Ik weet dat het beide niet goed is, maar met de "normale" behandeling (waarbij mijn andere cactussen en Euphorbiainfo-icon zich prima voelen) gaat het duidelijk mis met deze mooi cactus. Het is eeuwig zonde.

Ik hoop dat hij nu bij gaat trekken want ik denk echt dat het van de kou komt. Dat is tie helemaal niet gewend. En anders... tja dan moet het mes er misschien in, maar liever niet.

Hoopvolle groet,

Francis

wo, 02/03/2005 - 00:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Francis .. uit wat je schrijft moeten we maar hopen dat het enkel koudevlekken zullen zijn ... hopelijk krijgen we vlug wat beter weer !

mvg
Willy

wo, 02/03/2005 - 11:20
Anoniem (anoniem geplaatst)

Misschien heeft het iets met zonlicht te maken? Als die cactus tot voor kort in een huiskamer stond - warm, maar misschien ook wel donker - en nu in een serre (veel licht, en koud). Vorige winter erfde ik ook een cactus (die altijd in een donker hoekje stond). Om hem om zijn gemak te laten wennen aan licht besloot ik hem in de huiskamer te houden, maar wel voor het raam te zetten. Twee zonnige dagen hebben de hele top verbrand... en dat in de winter... Blijkbaar had die jongen echt nog nooit rechtstreeks zonlicht gekregen de laatste jaren...
Hopelijk komt de jouwe erbovenop.

Ben.

do, 03/03/2005 - 15:29
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedankt voor het medeleven en de reacties.

Inderdaad heeft het naar mijn gevoel veel met de kou te maken. Hij staat nu 2 dagen op de vensterbank. De jongen scheuten worden volgens mij weer iets groener, het wit trekt weg. Hier en daar zitten er wel erg donkere plekken (3 stuks). Deze zijn wel hard en ik geloof niet dat die nog wegtrekken, maar blijvend beschadigt zijn.

Ik hou jullie op de hoogte als er duidelijk wat verbetering te zien is (of niet)!

ma, 07/03/2005 - 18:56
Anoniem (anoniem geplaatst)

Nou vandaag toch maar de kogel door de kerk.... de scheuten die eerst wit waren, zijn inmiddels zwart geworden. De bruine en zwarte gedeelten werden steeds groter. Dus ik ben vandaag aan het amputeren geslagen. Van de mooie cactus is nu slechts 1 stam met 3 scheuten over. Afin het lijkt nu wel erg grillig maar het is evenzogoed enorm zonde. Ik hoop dat ik niet te lang heb gewacht en dat de cactus binnenkort weer fit is.

Van een paar scheuten waar nog niet zoveel aan verpest was heb ik wat stekjes gemaakt. Met wat mazzel blijft dat mooi...

ma, 07/03/2005 - 22:30
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ai ai Francis .. 't is dus toch kwalijk uitgedraaid .. goede moed met de "overschot maar hou er maar een, beter twee ogen op want dikwijls is de minste soms onzichtbare achtergebleven infectie voldoende om later terug dood en verderf te zaaien ..

goede moed !

mvg
Willy

di, 08/03/2005 - 22:34
Anoniem (anoniem geplaatst)

Goede moed houden... ik probeer het wel hoor Willy.

Het is blijkbaar een Cereus peruvianus (ofwel Cereus repandus).

Ik heb wel zoveel scheuten verwijdert, alles waar ik maar de minste verdenking van had. Ik heb ook niet bezuinigd... als er op de top van een scheut een zwart plekje zat, heb ik de hele scheut weggehaald. Rigoureus, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden (meende ik al uit jouw woorden begrepen te hebben).

De scheuten waar ik over twijfelde heb ik apart gelegd om te drogen (of delen ervan) en te stekken, de rest is weg. Vandaag zag ik al dat 1 van de delen, waarvan ik hopte dat ze bruikbaar was, toch ook is aangetast. Die is ook in de biobak verdwenen.

ik heb goede hoop dat ik twee mooie scheuten nog kan gebruiken. Misschien groeit er dan toch nog wat moois uit deze tragedie.

Ik heb die scheuten nu te drogen gelegd. Daarna zet ik ze in een potje met gruis, zodat ze wortel kunnen schieten (--->>>hoe lang en moet ik ze onderwijl ook water geven?

di, 08/03/2005 - 22:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

Francis .. je mag de scheuten zeker laten indrogen tot het begin van het groeiseizoen, dat kan zeker geen kwaad .. ik zou ze wel rechtop zetten en niet plat leggen ander krijg je misschien al wortelaanzet langs de areolen ..
Als de rot aantasting goed weggesneden werd (wat je nooit op voorhand kan zien/weten) dan zal je de stekken zeker op de wortel krijgen .. Een C peruvianus moet dat probleemloos kunnen

mvg
Willy

vr, 18/03/2005 - 01:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Helaas, helaas.

Met groot verdriet zag ik vanavond dat de hele top van de overgebleven plant zwart is geworden. Ik heb de laatste 4 scheuten van de stam gehaald... en nu maar hopen dat die te redden zijn. Van de andere scheuten worden er ook al een paar zwart, dus blijkbaar ben ik er echt ttoch te laat bij geweest!

Hoop allemaal met mij mee dat me een paar scheuten bespaard blijven!

Verdrietige groet

Francis

vr, 18/03/2005 - 10:25
Anoniem (anoniem geplaatst)

ja daar was ik eigenlijk al bang voor .. de regel is dat je steeds ALLE aangetast weefsel moet wegsnijden op er helemaal geen spoor meer is van enige verkleuring .. dat is een mooie theorie maar voor mij heeft het bijna nooit gewerkt .. meestal was het zoiets als schijfjes salami snijden tot je enkel nog met het eindje koord zit (meestal de top van de plant) .. en men vergeet natuurlijk dat die rottingsoorzaken microscopisch klein zijn en zich via de sapstroom overal heen bewegen ...
men moet natuurlijk optimist blijven maar voor mij is het vaststellen van "rot" meestal verbonden met "een vogel voor de kat" .. helaas

mvg
Willy

wo, 30/03/2005 - 00:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

En eens te meer blijkt je gelijk.

Zo weer een update: een van de scheuten is ook wijlen. De andere zijn goed en drogen mooi in. Hopelijk dat ze bespaard blijven, zoals het nu lijkt.

Groetjes

Francis

Onderwerp gesloten