voeding planten

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 10/06/2009 - 23:10
Anoniem (anoniem geplaatst)

voeding planten

waar kan je voor hobby niveau voeding halen ( zoals n t p mg)

do, 11/06/2009 - 13:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

Bedoel je N P K + sporenelementen ?

Vrijwel alle goede tuincentra hebben nu diverse formules met wisselende verhoudingen NPK en inclusief de sporenelementen, en ik dacht zelfs dat ze nu ook in vaste vorm (oplosbaar poeder) te vinden waren. Persoonlijk geef ik zo goed als geen bijmesting maar dat schijnt de planten absoluut niet te deren kijk maar naar een selectie

https://tinyurl.com/y33g63c6
https://tinyurl.com/y3h6tapn
https://tinyurl.com/y2e6hsew
https://tinyurl.com/yyqkgxrn
https://tinyurl.com/y3pprb9d

do, 11/06/2009 - 20:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

spoor elementen ( mg is een hoofd element (magnesium))hebben planten weinig nodig.

had ergens gelezen dat een plant in de verschillende stadia ( vegatief en generatief) andere percentage voeding nodig hebben.

do, 11/06/2009 - 23:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ja leuk .. met een goede natte vinger kan je die stadia zo voelen en ook de concentratie van wat je aan meststof moet geven en de onderlinge verhoudingen .. men eindigt met laboratoriumtoestanden en men boekt geen beter resultaat dan degene die er gewoon een kluts bijgooit .. :-D

Plantenvoeding wordt onderverdeeld in macro en micro elementen zie
https://tinyurl.com/c9ztkg2

vr, 12/06/2009 - 00:28
RdB

Ach Parodias: nog even en voor elke cactussoort en voor elke periode (zelfs de winter) en er staat wel een ander potje in het schap. 't Lijkt wel een drogisterij of parfumerie met cosmetica of zo. De klant wil bedrogen worden.... en zo maak je van wat bulkzouten een goudmijn!

Ruud

vr, 12/06/2009 - 14:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Let wel .. ik begrijp de vraagsteller zijn onrust :-) Ik dacht ook ooit dat al die ingewikkelde toestanden nodig waren en mij onverwijld naar succes zouden loodsen, mooi niet dus (en ik ben nog wel chemicus van beroep kan je nagaan hoe gek men de mensen krijgen kan) Ik had al op twee vingers kunnen natellen dat al die mooie theorie er maar gekomen is dank zij onderzoek en dat die maar deel uitmaakt van een kompleet geheel wat de plant laat groeien. Op de vindplaatsen krijgen planten enkel maar wat het toeval en de natuur hun toegooit. Toen ik begon door te krijgen dat succulenten opportunisten zijn ttz ze profiteren optimaal van het dagaanbod, ja toen ging het plots vanzelf :-) Dan grijpt men terug naar de essentie van wat de plant verwacht aan optimale leefomstandigheden (aka leer je plant kennen!) en dan blijken al die chemie toestanden helemaal niet nodig :-) heck ..ik verpot mijn planten nog nauwelijks omdat een verstoring van het wortelgestel mij erger lijkt in termen van plantenstress dan een substraat dat wat uitgeput lijkt .. daarom ben ik ook overgeschakeld naar vrijwel kompleet minerale substraten en die zijn jaaaren lang zo stabiel als een rots .. en natuurlijk gaat dat voor epifieten veel minder op natuurlijk :-)

vr, 12/06/2009 - 17:38
RdB

Grotendeels mee eens maar je schrijft ook: en natuurlijk gaat dat voor epifieten veel minder op natuurlijk :-)

Dat snap ik niet; ook epifieten hebebn een bloedhekel aan verpotten al moet je soms wel omdat rottend substraat dodelijk is voor de wortels. En juist epifieten krijgen van nature bitter weinig voedingsstoffen en moeten maar afwachten wat letterlijk aanwaait.

Ruud

vr, 12/06/2009 - 21:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik bedoelde dat men epifieten moeilijk in een vrijwel zuiver mineraal substraat kan stoppen en ze er verscheidene jaren laten in staan zonder er veel voeding in te gooien :-) voor de rest zijn ze idd natuurlijk ook afhankelijk van wat de pot van de dag schaft :-)

za, 13/06/2009 - 00:56
RdB

Bedankt voor de verduidelijking. Ik ben het echter nog niet met je eens. Ik kweek verschillende orchideeen op zowel seramis als op hydrokorrels. Natuurlijk krijgen die op hun tijd wat mest maar slechts heel weinig, ik wil namelijk bloemen en geen blad...

Ruud

Onderwerp gesloten