weer schijf van cactus afgevallen

3 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 ma, 09/01/2006 - 21:11
edob

weer schijf van cactus afgevallen

er gebeuren rare dingen in mijn kasje, nu is er weer een schijf van mijn cactus afgevallen,dit is nu al de tweede schijf,
Ik heb niets aangeraakt, gek dan toch
Het is nu gemiddels tussen de 11graden en s'nachts 6graden,misschien de warmte,
Nog een vraag mijn cactussen die binnen staan ,daar is de grond nu kurkdroog ,de kamer is gemiddeld 13graden,moet ik nu de grond vochtig maken?
edo

di, 10/01/2006 - 11:19
Anoniem (anoniem geplaatst)

Velen zullen zeggen dat je ze in een koele donkere plaats moet zetten.
Vorige winter zette ik ze ook gewoon bij het raam bij 12-17°C, zonder problemen, dus deze winter doe ik dit weer. Ik kijk er zo graag naar :)
Als je ziet dat ze wat ingevallen zijn of wat beginnen te verschrompelen, betekent dit dat ze watertekort hebben. Een klein geutje van langs onderen (met een bordje ofzo er onder), is al meer dan genoeg. Dit voel je zelf wel aan hoeveel dat zal moeten zijn.
Als je ziet dat ze dunner worden aan de top en heel erg naar het licht toe groeien, wil dit zeggen dat ze te veel water, te veel warmte en te weinig licht hebben. Dus je moet nooit overdrijven met planten water geven in de winter aangezien er veel minder lichtopname is. Dus ook niet overdrijven met de warmte. Maar ik denk dat je wel goed zit met die temperatuur.
Weet ook niet wat er met die opuntia scheelt, de mijne liet vroeger ook schijven vallen zonder reden, tot ik zag dat hij begon te rotten vanaf de basis. Dus opletten ermee. Vanaf dat je merkt dat het onderste deel zacht & blauw-achtig begint te komen: Afsnijden om verdere infectie te vermijden, het afgesneden deel dat nog mooi groen is laten liggen voor een paar weken in een koele plaats om er callus op te laten komen, en herplanten (dit doe je dan best in de lente, maar ik geloof dat ze hierover al gepraat hebben hé?)
Ik denk dat mijn opuntia begon te rotten door te veel warmte en te veel water. Maar dit is natuurlijk nogal vaag... Ik had dan ook de groene delen mooi afgesneden om ze te herplanten, maar het was al te laat, ze rotten gewoon verder weg terwijl ze lagen te drogen.

Hopelijk kon ik je hiermee van dienst zijn
Groeten Thomas

vr, 10/03/2006 - 23:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hallo,

Sorry voor mijn laattijdige reactie. Ik experimenteer en kweek al jaren bijna uitsluitend met opuntia's. Soortafhankelijk laten bepaalde opuntia's 's winters schijven vallen als een soort van overlevingstechniek. Heb eens gelezen dat dit een natuurlijk proces is bij opuntia echios/galapagensis (soort die endemisch is op de Galapagos eilanden), maar ik kan dit niet bevestigen noch ontkennen. Heb deze soort nog nergens op de kop kunnen tikken, misschien nog niet hard genoeg gezocht... Sommige bronnen vermelden dat opuntia microdasys (de gekende subsoorten albisipina, pallida en rufida) dit ook neigen te doen, maar uit ervaring weet ik dat dit niet het geval is.

Hoe komt het dan wel? Ik heb het ook al voorgehad, wanneer ik de opuntia's uit hun koele winterberging plots in de verwarmde huiskamer zette zonder overgang. De schijven worden onherroepelijk gelost dan (bij opuntia ficusinfo-icon indica)... Dit blijkt een natuurlijke afweerreactie te zijn van de planten. Waar het bij planten om draait, net als bij alle levende wezens, is zoveel mogelijk nakomelingen voort te brengen, en door schijven te lossen die elk afzonderlijk bewortelen en uitgroeien, kan uit één plant op korte tijd een hele groep planten ontstaan. Misschien is dit een plausibele verklaring. Ik moet me nog meer verdiepen in deze materie want het is een interessant topic dat je aanreikt.

Trouwens, een algemene tip voor wie opuntia's wil kweken. Opuntia's worden bij voorkeur buiten gekweekt, en verdragen vaak vrij lage temperaturen (sommige soorten tot -30°C in gebied van oorsprong). Opuntia's die zomer en winter in een verwarmde serre staan, zijn slap van structuur en zelden in staat hun eigen gewicht te dragen. Niet aan te raden dus...

Groetjes,

Kristof

Onderwerp gesloten