woluis

5 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 10/08/2005 - 15:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

woluis

hallo allemaal.
Ik heb een vraagje hoe onstaat woluis eigelijk en hoe kun je het voorkomen.
Gr Paula

do, 11/08/2005 - 16:46
Anoniem (anoniem geplaatst)

Tjah hoe ontstaat wolluis? Het 'ontstaat' eigenlijk niet, je cactussen raken er mee besmet. Vooral cactussen die met veel stikstof bemest worden hebben er sneller last van, maar eens je met een infectiehaard zit zal elke plant wel aangetast raken. Planten in de volle zon en in een zwaar mineraal grondmengsel die heel weinig begoten worden zullen er al minder snel last van hebben. Als je nieuwe planten koopt, verpot ze dan altijd, ook al is het putje winter!
Groetjes,
Pieter

vr, 12/08/2005 - 01:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

de mogelijke nachtmerrie van elke kweker :-)
wolluizen schijnen "hermafrodiet" te zijn ttz ze kunnen van geslacht veranderen, ze hebben ook geen "geslachtelijke" contacten nodig om zich te vermenigvuldigen ttz de "eierleggende" vorm kan perfect vrucht bare eitjes leggen zonder enige tussenkomst van ... :-) dat legt ook uit dat populaties explosief kunnen ontwikkelen .. de mannetjes kunnen in een bepaald stadium van hun leven vliegen wat plotse luizen kolonies verklaart op plaatsen die mekaar niet kunnen infecteren .. en ten laatste enige magie of is het voodoo .. wolluizen zitten steeds op die plaatsen die je van uit de normale gezichtshoeken nooit ziet .. ze verstoppen zich steeds op die plaatsen waar je er normaal nooit zou aan denken om er te kijken :-) onder de potrand bvb aan de achterkant van de plant :-)

mvg
Willy

vr, 12/08/2005 - 21:48
Anoniem (anoniem geplaatst)

Hoi
Bedankt voor de reacties op woluis
Klopt het dat de woluizen voornamelijk in de wortels zitten.
Ik heb namelijk van die staafjes gekocht bij intratuin.
Die werken 3 weken en voorkomen en bestrijden woluis.
En die moet je in de grond stoppen en dan water geven.
En dan laten ze steeds wat los om zo 3 weken beschermd te zijn.
hebben jullie hier al eens over gehoord?
Gr paula 7

za, 13/08/2005 - 01:28
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wel .. het verschil tussen (bovengrondse) wolluizen en wortelluizen is nogal subtiel .. er wordt wel eens beweerd dat de ene soort in de andere kan overgaan maar ik betwijfel dat heel sterk .. wortelluizen lijken op de witte wolluis maar zijn veel kleiner en laten overal een witachtig blauwsel achter, ze kunnen zich eveneens massaal ontwikkelen ..

De staafjes die je hebt bevatten een zogenoemd systemisch gif, dat wordt door de planten opgenomen via de wortels en vergiftigen de sapstroom. Alle insecten die aan de plant zuigen gaan dus dood .. dit is een van de betere systemen omdat de klassieke giften in aanraking moeten komen met de insecten waardoor je eigenlijk veel grotere dosissen moet gebruiken wil je alle insecten en ook hun nakomelingen doden .. niet vergeten dat je dus na 3 weken nog een behandeling moet doen want de tweede generatie wolluizen komt er dan pas aan ..
.. en niet vergeten die beestjes worden snel gewoon aan bepaalde giften (gewenning aka resistentie)

hopelijk help dit ?
mvg
Willy

Onderwerp gesloten