zwarte plek en een soort teer op mijn cactus
#1
di, 07/07/2009 - 22:53
zwarte plek en een soort teer op mijn cactus
Hoi, ik heb enkele cactussen in een grote pot op mijn terras staan. De oudste is reeds 9 jaar oud, maar de tweede oudste (ongeveer 5 jaar) kreeg een paar terug een zwarte plek op de top. Heb deze toen afgesneden en hij groeide terug aan. Vorige jaar kreeg de oudste dit ook, dus ook weer afgesneden. Nu heeft de tweede oudste dit weer. Wat ik kan ik hier aan doen?
het lijkt erop dat de cactus óf is verbrand in de zon óf afgelopen winter (deels) is bevroren. De symptomen zijn vrijwel identiek.
groet, Gerard.
Dit lijkt bijzonder goed op de aandoening die ook bij andere cactussen voorkomt en die ik persoonlijk ken als Chilenenziekte
Tenminste .. is het zwarte spul dat aan de buitenkant van de plant zit hard en droog ? en korstig ? als je dat zou willen kan je het er dan gewoon afpellen ?
De symtomen lijken op het klassieke zwartrot maar dat is het niet om de zeer eenvoudige reden dat zwartrot een natte schimmelinfectie is ttz het plantenweefsel wordt zwart en waterig omdat de cellen openbarsten.
Dit is net andersom .. de cellen drogen uit en het weefsel wordt droog necrotisch.
Heel typisch en goed zichtbaar in de foto is de broedzone net onder het huidoppervlak. de buitenkant lijkt (nog) gezond maar net onder de huid zit die zwarte zone alsof iemand met een viltstift die lijnen uitgezet heeft.
Bij kleinere bolcactussen breekt dat zwarte spul eerst naar buiten net onder de areolen op ongeveer 2 cm van de top van de plant en kruipt dan langs de plantenribben naar boven naar het groeipunt. Het zwarte, harde en droge weefsel overdekt dan uiteindelijk de ganse top men kan het er zelfs afwippen met een spatel of zo, net het deksel van een jampotje. Het weefsel er onder lijkt helemaal gezond maar binnen het uur of zo wordt het terug bruin en dan terug helemaal zwart.
Wat de oorzaak is weet niemand, ik heb talloze mensen, cactusliefhebbers en anderen aangeschreven en ze kennen het fenomeen maar niet de oorzaak.
Het enige wat in mijn geval hielp en helpt was/is het fungicide TOPSIN M wat doet vermoeden dat de oorzaak een schimmel is. let wel dit product houdt de ziekte in toom maar vernietigt ze niet kompleet, zelfs bij toepassing ervan krijgt men af en toe toch nog een plant die aangetast wordt. De eerste symptomen zijn een schijnbare groeistilstand en dan een kale kop ttz trage groei zonder nieuwe dorens .. en PS dit spul is besmettelijk geloof mij .. in 1995 dacht ik gans mijn verzameling weg te gooien wegens algehele besmetting .. en leuke nota de uitbraken zijn het ergste als het heel warm en droog is .. niet als het kil en vochtig is .. tenminste als we hier over hetzelfde spreken maar ik vrees van wel ...(heb net ook twee planten met een uitbraak na dit warme weer hier)
HTH
PS .. soms lopen de planten uit in scheuten omdat het groeipunt beschadigd is .. de scheuten afsnijden en terug bewortelen en oppotten helpt geen zier, ze zijn ook besmet en binnen de kortste tijd hebben ze ook de symptomen .. helaas .. ik weet waarover ik spreek :-(
In de winter zet ik ze altijd binnen en in de zomer met veel regen ook. Ze staan nu hoop en al 3 weken buiten, en ondertussen ook alweer zeker vijf dagen binnen door de vele regen.
De zwarte plek is inderdaad hard en je zou het er zo met je nagels kunnen afkrabben. Weet nu tenminste al wat het is en dat het niet aan te veel water of zon ligt. Ik ga me die Topsin m eens aanschaffen en daarmee een behandeling starten. Kan dit eigenlijk kwaad voor de andere cacti in de pot? 1 er van is een 5 jaar oude peyote, rest zijn dezelfde.
En bedankt voor jullie reactie! :)
Topsin is een systemisch fungicide. het wordt dus via de wortels opgenomen in de sapstroom van de plant. het kan weinig kwaad voor de andere planten, integendeel, mogelijk zie je ook op de andere planten een krachtiger groei. dat zwarte spul is namelijk besmettelijk alhoewel het niet duidelijk is waarom het op de ene plant doorbreekt en op de andere niet. Zal wel aan de eigen afweermechanismen liggen zeker ?