Agapanthus

17 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 29/07/2010 - 14:39
ewe

Agapanthus

Ik heb een Agapanthusinfo-icon 2 jaar geleden in de volle grond gezet. Ondanks 2 strenge winters heb ik die met was bladafval afgedekt en ze groeien prima.
Maar ze bloeien maar heel sumier (3 knoppen komen er nu en vorige jaar ook). De kluit is inmiddels uitgegroeit tot omvang...splitsen. Ik hoor verhalen van in een KRAPPE POT zetten of de groei beknotten op een andere wijze. Hebben jullie een advies/ervaring met volle-grond situatie 's.

met vriendelijke groet

do, 29/07/2010 - 15:00
D_SDennis

Dat van die krappe potten lijkt me een broodje aap verhaal, want in landen waar ze vrij groeien staan ze ook gewoon in de vollegrond. Ik heb er ook een in de vollegrond en die doet het prima. Het sleutelwoord is vollezon. Met maar een deel van de dag zon, zullen ze in NL gewoon minder goed bloeien. en je grond moet absoluut goed afwaterend zijn. Stagnerend water is funest.

do, 29/07/2010 - 18:52
benb

In augustus bemesten met een meststof met hoog kaligehalte zorgt voor veel bloei.

Groetjes, Ben.

do, 29/07/2010 - 19:14
ewe

In augustus bemesting met kali....maar ze hadden nu toch al moeten bloeien is dan de lente geen betere bemestingstijd ?

do, 29/07/2010 - 19:31
Anoniem (anoniem geplaatst)

De bloemaanleg voor volgend jaar is in augustus/september.

do, 29/07/2010 - 20:43
RdB

Volle zon is niet perse nodig. Mijn 'Donau' bloeit ook goed in de halfschaduw, wel goed gedraineerd. Deze staat nu zo jaar of 15 in de volle grond, ik dek zelfs nooit af. de eerste jaren was de bloei matig maar sindsdien gaat het erg goed, ondanks dat ik hem er wel eens uitgevist heb en in kleinere stukken heb gehakt.

Ruud

vr, 30/07/2010 - 01:53
phil2

Staan bij mij ook in volle grond,worden in de winter afgedekt.
Staan gedeeltelijk in de zon en de schaduw,worden in het voorjaar
bemest met bloed en beendermeel en bloeien prachtig.
Mvg Philip.

Agapanthus
vr, 30/07/2010 - 12:15
ewe

allen hartelijk dank voor uw reakties, en de werkelijk schitterende foto van Philip, ik denk dat het echt een gebrek aan voeding is, gezien alle reakties, en de plaats waar mijn agapanthusinfo-icon staat, veel volle zon, weinig schaduw, zal gebrek aan voeding het euvel zijn, ik ga ze deze week nog bemesten en wellicht heb ik dan volegnd jaar veel en vooral schitterende bloemen, die kleur is echt fenominaal als je mij vraagt.
groetjes els

vr, 30/07/2010 - 15:42
MiB

Mooie foto hoor!

Maarreh ik heb en witte en een blauwe. De witte heeft 12 bloemen en de blauwe maar 1.
Staan links en rechts naast een grote fortunei VOL in de zon. Krijgen beide het zelfde aan water en voeding.
Wat doe ik dan verkeerd dat die blauwe niet of maar een enkele bloem geeft en die witte ieder jaar overdadig bloeit?

Gr. Miranda

vr, 30/07/2010 - 16:27
Anoniem (anoniem geplaatst)

Niet elke cultivar is even bloeiwillig. Er zijn de laatste jaren heel wat onbenaamde soorten in de handel gekomen, die matig bloeien.
Hier een foto van Agapanthusinfo-icon 'Oostende'. Een andere, gelijk aangeschafte soort heeft geen enkele bloem, dit jaar.

Agapanthus
vr, 30/07/2010 - 22:40
MiB

Hmmm ben blij te lezen dat ik niet de enige ben met dit probleem Henk. (Gedeelde smart is halve smart toch... GRIJNS)

Zal mijn witte eens aan een onderzoek onderwerpen of tie deelbaar is.
Heb het idee dat de witte bij de meeste moeilijker is dan de blauwe. En ik heb een er 1 die ALTIJD bloeit...

Gr. Miranda

vr, 30/07/2010 - 23:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

Miranda, deze winter was een drama. Van de 12 planten, die ik overwinterde in een vorstvrij gehouden schuur, zijn er 2 de winter goed doorgekomen. Waarschijnlijk zijn de potten te nat de schuur in gegaan.
Het allergekste is, dat zaailingen tussen de stenen gewoon in het voorjaar weer uitliepen en vrolijk buiten staan te groeien, alsof er geen vorst is geweest. Rara........

za, 31/07/2010 - 17:23
MiB

Henk de mijne staan in de volle grond en ik doe er niets noppes nada aan qua bescherming....
De banaan (met een bladerdek) was tot aan de grond afgevroren.
Lagerstroemia staat vol in bloei, Kakiboom zit vol met vruchten. Tuinorchideeën doen het perfect. Albizia flink teruggevroren. Gembers lopen weer goed uit. Roscoeainfo-icon's bloeien gewoon. Paar kleinereTrachy hadden speerrot. Amandelboompje doet het belabbert. Toscaanse jasmijn bloeit geweldig. De Lapageria eronder loopt gewoon goed uit.

Tzijn zulke rare winters en er gaan planten dood die je voor winterhard houdt. En er blijven er leven waarvan je dacht dat komt NOOOOOOOOOOIT meer goed.... dus schiet mij maar lek hoe je het zou moeten doen. IK weet het niet meer!

Gr. Miranda

zo, 01/08/2010 - 03:09
vanjokay

@ MIB ... Iemand die ik ken heeft bossen met witte en die heeft elk jaar weer trossen bloemen er aan.Bij haar komen de witte even goed als de blauwe hoor :-) Zij zet ze elke winter opnieuw in haar veranda om te overwinteren. Het is nog amper te doen,ze zi

ma, 02/08/2010 - 12:16
ewe

vanjokay: ja als erg veel van allerlei bloemen en planten en bomen houd is het wel lastig als je een kleine tuin hebt.
TIP: misschien is het huren van een volkstuin in jou buurt een oplossing, kunt je erg veel plezier van hebben (vaak erg goedkoop)en is zeker niet alleen voor groeten of fruit. De buren zijn blij met een bloemenliefhebber omdat er dan ook veel meer insecten komen voor bestuiving van hun gewassen.

ma, 02/08/2010 - 12:45
ewe

Miranda,

Alle planten die jij vermeld, toch tropische planten, hebben die allen buiten overwinterd ? ook de Gembers ?

ma, 02/08/2010 - 18:59
MiB

Ewe het is zoals het er staat...

Ik heb vorig jaar begin januari de diagnose borstkanker gehad en sindsdien staat het beschermen in de winter op een laag pitje... (lees manlief gelooft het wel... heb toch teveel groen in de tuin volgens hem...)

Helaas heeft me dat vorig jaar wel de boomvaren gekost. Daar heb ik nu een nieuwe in geplant en op hoop van zegen dat die aanslaat en dat de boomvaren weer gaat groeien.

Gr. Miranda

Onderwerp gesloten