bamboe
#1
za, 02/06/2007 - 01:38
bamboe
hallo ik heb bij een kamaraad van mij bamboe uitgedaan uit de volle grond het zijn struiken van 4 m hoog gele stengel met groen streepje nu is mijn vraag gaat die bamboe nog aanslaan wat denken julie groetjes danny
Het lijkt me dat je het hebt over Bambusa vulgaris; die is beter als kamerplant en zal moeite hebben, de winter door te komen.
Nu het over bamboes gaat. M'n Fargesia (stek van vriend gekregen jaren terug) heeft gebloeid en heb die vervolgens geliquideerd (bloei is sterven hoorde ik overal). Blijkt nu dat diezelfde vriend z'n Fargesia weer aanslaat. Alle blaadjes waren eerst weg en nu plots verschijnen er nieuwe scheuten en krijgt ie weer groene blaadjes, dus ook op de stengels die vol met zaad hangen.
Even een opstoot en sterft ie toch af, of is dat bloeien en sterven dan toch onzin ?
Tis even een opbloei ,twee jaar fargesia jumbo laten staan na bloei (deze zijn gewoon verkocht,terwijl ze gingen bloeien,foutje van kwekers,en tuincentra.) Maar het blijven zielige stokken,dus maar uitgraven,en een andere soort erin gezet. (Fargesia robusta ,pingwu,) .Maar mss gaat deze volgend jaar wel bloeien,want het is een zooitje bij tuincentra,met soort namen enz.
Hallo Danny,
Waarschijnlijk gaat het om de Phyllostachys aureosulcata ‘Spectabilis’. Dat is een woekrende soort (dus rizomenbegrenzer aantebevelen) die tussen de 5 en 8 meter hoog kan worden. Goed water blijven geven en bemesten dan zou die moeten aanslaan en groeien! Succes!
Het kan ook phyllostachys vivax aureaucaulis zijn, die heeft ook groene streepjes en is bij mij bijna 4 meter hoog nu. Wel raar dat hij 11 scheuten liet opkomen waarvan er 7 afstierven voordat ze 30 cm waren maar ik ben blij dat er nog vier goed groeien (ze halen zelfs twee tot 3 cm per uur!).
Wat zaad betreft: Lopende bamboes sterven niet af bij bloei (worden hooguit tijdelijk wat belabberd qua uitzicht) voorbeeld: alle phyllostachys soorten
Pollenvormers sterven af, daar moet je zaad van trekken en daarmee verder werken. Opgelet: de zaden kunnen muteren naar een nieuwe soort die in het slechtste geval niet aan je eisen voldoet en in het beste geval een waardevolle soort opleveren die je naambekendheid geeft (echter te vergelijken met meespelen aan Euromillions). Voorbeeld: Fargesiasoorten.
Jouw bamboe zal wellicht pas volgend jaar in mei of juni nieuwe scheuten vormen indien je hem nu pas hebt aangeplant. Met wat geluk (zeker als hij al 4 m is zoals je zegt), kan je nog iets meekrijgen van de nagroei in augustus, maar de scheuten die je dan krijgt zijn meestal zeer slap en misvormd
@cumulus : Hele mooie die Phyllostachys vivax ‘aureocaulis’. Heb die net ook aangekocht (staat nog in pot en moet nog z'n eerste scheut krijgen / nu enkel zo'n klein takje van een dikke halve meter). Wat is je ervaring tot nu toe. Is 't een felle u
Hoi,
Ik heb mijn Vivax vorig jaar gekocht eind maart, en het was toen een struikje van pakweg anderhalve meter groot, bestaande uit vier halmen. Tijdens de maanden erop is het blad vergeeld en afgevallen en daarna maakte hij zeer mooie, frisgroene bladeren in de plaats. Dan gebeurde er niks meer tot ik in september opeens de grond zag omhoogkomen, het leek net of er een woelrat aktief was, maar toen ik het onderzocht bleek dat er over de ganse cirkel (die met 60 cm hoge rhizoombegrenzet is afgezet en ongeveer 150 cm diameter heeft) reeds een netwerk van één centimeter dikke wortelstokken was gevormd. Niks te woelratten dus :) Het gewoel van de wortels ging geleidelijk verder en pas dit jaar eind april zijn de scheuten van de nieuwe halmen verschenen. Voor zover ik weet zijn er geen wortels onder de folie doorgegaan en ik heb de indruk dat ze heel oppervlakkig blijven zoals het hoort. Eén van de wortels is over gans haar lengte naar boven geplooid doordat hij tegen de folie drukte en die heb ik tijdens de winter met mulch en stenen moeten bedekken zodat de vorst er niet bijkon (gelukkig was het geen winter)
Kortom de wortelgroei is best wel indrukwekkend te noemen, maar bovengronds zie je het eerste jaar weinig veranderen buiten het vernieuwen van de bladeren en eventueel wat kleine twijgjes die erbij komen.
Mooi zo. Dank voor de info, weet 'k meteen dat ik 'm veel ruimte moet geven (en die gaat ie ook krijgen. Toch wel een van de allermooiste blikvangers).
Dan nog een vraag. De wortelbegrenzer, hoe heb jij die uiteinden dichtgemaakt ? Plooien, 2 platen (aluminium/roestvrij staal ?) erlangs en dan stevig dichtvijzen ? Of zijn die platen niet nodig, gewoon enkele vijzen, moeren en moerplaatjes/rondelles, hier in volksmond 'vlootjes'.
https://tinyurl.com/y4bor8fo
De Phyllostachys vivax ‘aureocaulis’ Kan 10 meter worden en halmen van ongev. dooorsnede 7 cm. die komen niet zoveel voor in 'doorsnee' tuinen. Een diameter van 150 cm is veel te weinig voor deze reus. Dus wil je van deze mooie bamboe genieten dan toch tenminste 250 cm liever nog meer vanwege zijn grote !
Jim ik zou met aluminium/roestvrijstale plaatjes werken en dan vast maken met schroeven en heel stevig aandraaien. Dichtvijzen weet ik niet wat dat is, dus kan ik geen oordeel over geven. Maar de wortels zijn sterk en dit geeft inderdaad de beste bescherming.
60-65 is diep genoeg, ongev. 5 cm boven laten uitsteken!
aan dushi : ja, da's dialect van hier, sorry. schroeven, vijzen, dichtschroeven, dichtvijzen.
Dank voor info. Krijgt zeker 6 à 8 m2 ruimte.
Jim , dan krijg je een pracht exemplaar,succes!
Ik weet het, die anderhalve meter is veel te weinig, maar omdat de tuin eigenlijk van mijn ouders is en zij zeer terughoudend waren terwijl ik per se deze prachtige vivax wilde hebben, was het dat of niets. Ik heb hem dus toch maar op dat kleine lapje gezet en als hun mening en/of de omstandigheden ooit veranderen heb ik meteen al een forse basisstruik vanwaar ik kan gaan uitbreiden.
Overigens hoef ik helemaal niet zo lang te wachten:
- het is nu al een prachtexemplaar van vier meter hoog
- vorig jaar tijdens mijn reis naar Bali heb ik in het hotel een reuzenbamboe zien staan met een vijftigtal halmen van bijna twintig meter hoog op een gelijkaardig lapje grond van anderhalve meter. Ik heb de hotelbaas niet gebraagd hoe ze dit hebben klaargespeeld maar vermoedelijk hebben ze steeds de dunste halmen weggeknipt zodat ze tot dit oogverblindende resultaat kwamen. Het klimaat is uiteraard niet te vergelijken met ons land maar aangezien hier de oppervlakte de beperkende factor is, denk ik dat ik hem zeker tot zijn volle afmetingen zal zien komen.
- als solitair wordt deze Vivax ook erg gewaardeerd dus het kan ook nog best mooi worden.
Indien de omstandigheden niet veranderen ga ik proberen het teveel aan scheuten te isoleren en daar prachtige bonsais van maken (iemand toevallig tips hierover? op internet is weinig te vinden over bamboebonsais)