basjoos overwinteren.
#1
ma, 17/10/2011 - 16:01
basjoos overwinteren.
Dit jaar ga ik alweer voor de 3e maal m'n zelfgemaakte tuinkas neerzetten,
zodat m'n basjoos, kleine trachy palmpjes en wat andere planten kunnen overwinteren, en is de vraag of ik het blad mag verwijderen, of dat er toch een paar aan moeten blijven zitten. Ze staan in potten en hebben stammetjes van 1 tot 2,5 meter hoog. De kas wordt vorstvrij gehouden dmv een kachel, dus altijd een paar graden boven nul.
Ik vraag dit omdat ik de afgelopen 2 jaar het blad eraan liet zitten, maar
die waren in het voorjaar erop toch op en verwelkt voordat het voorjaar begon, en neemt het veel ruimte in beslag.
Ik zit dan te denken om de oudste bladeren te verwijderen en de 3 jongste te laten zitten.
Ik graaf de mijne ieder najaar uit en zet ze in pot. Ik haal al het blad eraf incl. de nieuwste speer. Het blad dat hij binnen aanmaakt is na een dag toch kapot als je hem in het voorjaar in de grond zet. Tevens heeft de plant vaker water nodig als hij blad heeft.
Bij mij gaan de kokers erweer overheen met lichtslang eronder, ik heb vorig jaar alles zo overwinterd, oleander, butia etc...
Bij de musa alle blad eraf en knip ik de nieuwste af en kokers erop, klaar.
Nu komt er een phoenix can.(volle grond) bij, die pak ik in met lichtslang en met rietmatten eromheen draaien.
Ik doe nog niets nu, geen vorst geen nood.
Zelf ook even aan het knutselen geweest de afgelopen week. Overkapping gemaakt voor de yucca's. Agave's en dergelijke staan er ook onder zolang het niet vriest. Ik liep altijd te slepen in de herfst en voorjaar, regen de schuur in, droog naar buiten.
Prima oplossing dit en niet naar om naar te kijken. Bij vorst gaan de kuipplanten de verwarmde schuur in, maar ja het vriest natuurlijk ook heel vaak niet in dit land.
Ook een kasje om de Chamaerops heen gebouwd, staat ook prima droog zo. Het is ff 2 dagen werk maar het scheelt een hoop gesjouw elke keer.
In het voorjaar, wanneer het weer het toelaat, wordt de boel weer afgebroken.
Even wat fotootjes erbij.
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Wow Koertje! Da een mooie cahamerops! Heb je die dit jaar geplant of staat ie al een poosje? Wees er zuinig op!
Heb hem al 16 of 17 jaar, gekocht als heel klein plantje. Heel lang als kuipplant gehad en sinds april 2008 in de volle grond. Moet zeggen sinds ie uitgeplant is, is hij wel spectaculair gegroeid, prachtige kroon gekregen. Stam inmiddels 90 cm, ik ben er dus zuinig op.
@ koertje
Als ik jou was zou ik flink wat extra latjes in je overkappingen maken,
want een paar stevige regen of sneeuwbuien gaan er voor zorgen dat die huidige zwakke constructies in elkaar zakken, met garantie. Neem dat maar van mij aan. En
Peter,ik maak inderdaad nog 4 extra latten in het dak van de grote kas, voor sneeuw zal dat zeker nodig zijn. De regen en flinke hagelbui van eergisteren waren geen probleem, goeie test meteen die hagel. Zoals gezegd, de kas is puur alleen om de Yucca's (rostrata, thompsoniana, gloriosa) droog te houden. Met vorst gaan de kuipplanten de verwarmde schuur in.
Ik vraag me af, zo'n plastic kas met noppenfolie, kost dat je geen vermogen aan stroom om die vorstvrij te houden?
hoi koertje,
Mij kas is 3 meter hoog, en is helemaal in gepakt met noppenfolie en daarover nog een gewoon zeil. Dan staat de heel kas op een vloertje van tempexplaatjes met zeil erover, en heb ik rondom tot 1,50m hoogte tempexplaatjes langs de wanden gemaakt van +- 4cm dik, dus wel aardig geisoleert. Verder was het de afgelopen nachten nog een paar graden boven nul op mijn plaats, en dat terwijl bij een kennis die op de buiten woont al vroor, dus hier wordt het een stuk minder koud dan elders.
Ik heb een zibrokachel en een electrische kachel die op vorstvrij houden staat, dus valt het best mee. Overdag gaan de kachels zoveel mogelijk uit, want dan is er genoeg warmte vd zon die er op staat, en is de electrische kachel alleen voor als het extreem koud wordt of wanneer ik even zonder petroleum zit. De kachel staat op 1000watt, en dat is er een voor grote volumes, dus een met een grotere ventilator voor meer lucht verplaasting.
Hij hoeft maar tot een graad of 4 boven nul te verwarmen, dus heel wat anders dan een slaapkamer of douche die over de 20 graden moet zijn.
Het kost dan toch wel een paar honderd euro, maar voor dat geld heb ik geen 30 bananenplanten en 10 kleine trachy's, een grote oleander, 2 siermanderijnen, en een phoenix roebelinii, en nog wat ander klein spul dat ik heel wil houden. Ik zie het dan ook als een hobby, en een hobby kost nou eenmaal geld. daarintegen ga ik nooit op vakantie naar het buitenland, dus spaar ik daar al een hoop geld uit, waarvoor ik ruim 6 maanden plezier voor terug krijg, ipv slechts 2 weken, en als je van vakantie terug komt, heb je niks over, terwijl mijn planten blijvende zijn.
Daarnaast krijg ik nu elk jaar steeds meer bananenplanten erbij, en die ga ik dan op een gegeven moment verkopen, en dat geld gaat dan weer in het tuinpotje. Ook koop ik nu elk jaar een stuk of 10 kleine trachy's erbij die ik een paar jaar laat staan totdat ze wat groter zijn, en verkoop die dan ook weer met een bescheiden winstje, en zo hou ik de kosten aardig betaalbaar.
bij deze 2 foto's vd kas
De kas staat dit jaar voor de 3e keer overeind, en heeft nog nooit zo vol gestaan. De eerste kas was maar 2 meter breed, maar dat bleek la snel te klein, dus sinds vorig jaar heb ik nieuwe bogen gemaakt en de kas dus breder en iets hoger gemaakt.