Beccariophoenix alfredii
#1
wo, 02/03/2011 - 20:56
Beccariophoenix alfredii
Hey allemaal,
ik las op een ander forum al de positieve ervaringen met de Beccariophoenix alfredii in ons klimaat.
weet iemand waar ik deze prachtige cocus look palm kan krijgen? ik heb al gezien dat ze bij een paar bedrijven te koop zijn, maar alleen nog maar kleine soorten..
Groeten Marco
Ik heb er de zoekfunctie op nageslagen en zie welke posting je bedoelt. Dit heeft niets met ons klimaat te maken als je kijkt welke voorzorgsmaatregelen er genomen zijn om de plant te beschermen. Op die manier kunnen we onze hele collectie kamerplanten wel buiten laten overwinteren, inclusief het Kaapse viooltje. Ergens houdt het op natuurlijk.
Er is zoveel moois, ik heb een butia capitata, staat nu zonder bescherming, maar was ingepakt met een rietmat en lichtslang eronder, met deze methode kan je ook een phoenix can. overwinteren in de volle grond als je dat wil?
Want je houd alles warm eronder, ook een oleander heb ik zo overwinterd in de volle grond, nu is daar ook de rietmat weg en lichtslang dus ook!
Maar hopen dat het niet meer koud word, als het overdag op een graadje of 8 komt in de zon, is de vorst nu in de nacht niet zo'n probleem hoop ik?
gr. Edward
Jardin reageert iets te kort door de bocht. Natuurlijk neemt het aantal te houden soorten flink toe als je bereid bent om te beschermen in de winter. Maar heel veel soorten hebben ook niets met onze zomers en daar valt eigenlijk niets aan te veranderen. Ik heb geen ervaring met Becariophoenix maar als deze soort in staat is om lange tijd te overleven bij temperaturen net boven 0 of zelfs tijdelijk onder 0, dan zie ik goede mogelijkheden.
Diegenen die iets of meer aan bescherming doen zijn altijd diegenen die in de lente weer gelukkig worden verrast en worden beloont voor de gedane moeite. Diegenen die denken exoten te kunnen houden zonder ook maar iets aan bescherming te doen, worden vroeg of laat altijd teleurgesteld of nemen genoegen met lelijke, inferieur groeiende planten.
ALs exoten deze zorg niet nodig hadden, groeiden ze hier van nature wel.....
Amen.
Ik heb ook net een zaailing van deze soort binnen gekregen en ik vind het een prachtige palm eenmaal volwassen. Persoonlijk vind ik dat voor iedereen de grens i.v.m. het beschermen van exoten ergens anders ligt. Als iemand er een uitdaging in ziet om een moeilijke soort met een warmtebron te beschermen, moet je die illusie/ intentie bij iemand vooral niet wegnemen. Mijn ervaring leert echter dat het lastig blijft en ik begin er niet meer aan. Ik hou deze palm mooi in pot en overwinterd lekker warm bij 15 graden op een lichte slaapkamer. Desalniettemin veel succes!
Als het zelfs niet lukt om Howea forsteriana in een vorstvrije kas te overwinteren, waarom zou je je dan wagen aan bijzondere soorten met een vergelijkbare tolerantie voor lage temperaturen (zone 10)? Laat staan dat je ze in de volle grond zet. Sinds ik mij voor de overwintering van mijn exoten moet 'beperken' tot de koude kas (een rode Latania uitgezonderd), mijd ik deze categorie. Zie ook Parajubaea torallyi.
Logisch,iedereen moet gewoon lekker doen waar hij of zij zin in heeft; ik spreek puur voor mezelf. Nog vers in gedachten zie ik een (winter)tuin van een goede vriend voor me. Het leek wel of de gehele scoutingvereniging een gezellig dagje had lopen klussen in zijn tuin. In mijn ogen zag het er verschrikkelijk uit. Ik heb hem dan ook de vraag gesteld of het niet verstandiger was om van zijn tuin één grote serre te maken, het hele jaar door. Nogmaals, ieder zijn eigen ding en dat is maar goed ook. Bouwwerken met kerstlichtjes en andere feestartikelen zul je bij mij echter nooit aantreffen. Amen ;)
Haha, ik probeer het al te beperken tot enkele planten en ik ben eerlijk gezegd niet gecharmeerd van het beeld wat dat al oplevert. Mijn vrouw kijkt gewoon de hele winter de tuin niet in.....Maar in de zomer is ze het al weer vergeten en vergaapt ze zich aan de fraaie, toch bijzondere planten die je zonder niet zou kunnen houden.
Ik ben het met Dennis eens, en bovendien kan het ook leuk staan hoor, is maar hoe je alles inpakt.
Toch zijn ze mijn trots een al grote oleander en een butia capitata, nu de hoop dat de musa basjoo's ook weer terug aan de groei gaan, dan is alles compleet deze zomer.
Zo overweeg ik met dit succes misschien wel nog wat andere exoten te proberen?
gr. Edward
Hey allemaal,
Bedankt voor jullie leuke reacties. Ik las ook via amerikaanse sites dat die plant tot ongeveer -4 graden aankan, en dat op de plaats van herkomst de palmen ook vaak in sneeuw staan en regelmatig lichte vorst te verduren krijgen.
Maar het ging mij vooral om het mooie uiterlijk, ik zal ff wat foto's erbij zetten hier, (sprekend de cocos nucifera!)
Ik heb nu ook 3 phoenix canariensissen in de tuin staan, die ga ik binnenkort ga uitpakken, (het lijkt net spanje of italie in de winter, gewoon zwart grinddoek eromheen met buisverlichting eronder. Zie je daar ook vaak langs stranden. wel zonder die buisverlichting dan he, haha)
Maar ik dacht als ik die phoenixen zonder problemen overwinter (dit is al de 2de winter succesvol) dan zou zo een cocos look plant met een lichte vorst tollerantie toch de moeite waard zijn....
Wie heeft er trouwens ervaring met de parajubaea torally var torally of een andere soort van de parajubaea?
nog een foto (het is echt geen cocos nucifera!)
en de laatste
Parajubaea torally var torally is hier in de collectie een sterke kuipplant, die redelijk snel groeit. Kristof p de kustbewoner (?) had deze soort uitgeplant volgens een forumbericht uit 2008. Palmexpert te Ommen, de leverancier van mijn exemplaar had de plant indertijd ook uitgeplant. Dat was voor de winter 2008/2009.