Beoordeling gezondheid trachycarpus fortunei
#1
zo, 29/06/2008 - 15:17
Beoordeling gezondheid trachycarpus fortunei
Ik heb dit voorjaar deze plant gekocht. Ik heb het gevoel dat hij niet zo goed aanslaat. De twee scheuten groeien niet/zeer langzaam; zijn wel mooi groen. De plant lijkt overigens wel goed doorgeworteld en staat bijzonder stevig in zijn pot. Ik geef regelmatig water zodat de grond vochtig blijft. Iemand een idee wat er fout gaat of is dit normaal?
Extra foto van de totale plant
Extra foto van de ingedroogde bloemdelen
Hoe groot is de pot?
Er word gezegd dat de lengte van de stam het aantal liters van de pot moet zijn.
Des te groter de verhouding palm-pot des te trager hij zal groeien
.
Kijk eerst eens in de pot, dus probeer de palm uit de pot te schuiven, als dat niet lukt dan voorzichtig langs de wortels naar beneden graven.
Als blijkt dat de kleiklomp er stevig omheen zit en er geen wortels doorheen prikken dan als de wiedeweerga de kleiklomp verwijderen zodat de wortels bloot komen.
Dan de hele onderkant in het water zetten met palmbooster er in.
Laat hem daar twee dagen staan en dan opnieuw planten, hier ook gedroogde koemest en kalk aan toevoegen.
Als je de kleiklomp laat zitten en er komen geen wortels uit dan is hij ten dode opgeschreven, de palm zal uitdrogen.
Dus aktie. Bij twijfel alles fotograferen en op dit forum plaatsen zodat we mee kunnen kijken.
Succes
Hans
Aansluitend daarop heb ik ook een probleem de grote bladeren vouwen wel open, maar de blaadjes zelf blijven gesloten als je begrijpt wat ik bedoel, de V-vormige blaadjes. Deze trachycarpus heb ik ook in het voorjaar geplant en heeft een stam van 1 meter. Is er een tekort van iets ?
Hij krijgt alle dagen water en zit sinds april in volle grond.
Mijn andere trachycarpus'sen dat ik vorige jaar plante hebben dat probleem niet.
Belghana
Lees de tekst hiervoor maar eens nauwkeurig, en kijk maar eens naar de wortelontwikkeling.
Ik heb dit al meerdere malem meegemaakt en telkens dezelfde problemen.
Als de vingers van de palmhand gevouwen blijven probeert de palm verdamping tegen te gaan omdat hij te weinig vocht ontvangt.
Ook al geef je hem veel water, als die kleiklomp er omheen zit komt er geen water bij de wortels.
Succes
Hans
Dank je Hans, voor zover ik mij herrinner kwamen er al wortels door de kleiklomp, de palmboom zat al in een kuip van 100 liter, ik weet wel dat er bij het verplanten voor de verkoop veel van het wortelgestel kapot is maar misschien moet ik er van blijven en de plant niet extra stress geven. Ik verwacht eigenlijk niet te veel groei het eerste jaar. Ik zal hem dus deze winter extra moeten nazien bij strenge vorst. Ik had toch gedacht een plastieken serre aan te schaffen om een paar planten droog te houden misschien zet ik die wel over die palmen. Ik zou anders met een dunne lange spies misschien rond de boom gaten kunnen maken, maar misschien is dat geen goed idee (ik zou de wortels verder kunnen beschadigen)
Ik wacht in elk geval af op verdere reaktie.
Dag Belghana
Fijn te lezen dat de palm wortels door de kleiklomp laat zien, dat geeft aan dat hij niet te lang er voor uit de grond naar de handel is gegaan.
Hier hoef je je geen zorgen over te maken die palm komt er wel.
Kijk maar even bij de samenwerkingsbladen, begin bij B) te lezen dan zit je aardig bij jou situatie.
De vingers zullen met het krijgen van nieuwe bladeren ook open gaan staan, daar kun je van op aan. Daarom licht vochtig houden en bemesten, de laatste keer begin augustus.
Groetjes en succes
Hans
misschien een ''geadviseerde '''dosis van wortel groei hormoon.
ik heb hetzelfde probleem gehad maar er kwamen wel wat wortels door de klei.
door hormonen toe te voegen groeiden de wortels sneller door de kleiklomp heen, hou er wel rekening mee dat er meer energie gaat naar het wortelstelsel in plaats van bladgroei.
zorg ook dat je niet teveel toevoegd wat dat kan je palm de das om doen.
De palm heeft een stam van circa twee meter en staat in een pot 80cm in diameter en is 50cm diep; moet zo'n 200 liter zijn? Inderdaad staat deze Spaanse kweek in de vette klei maar op de meeste plaatsen die ik heb ontdekt, weliswaar met de hand de pot doorzocht, groeien kleine worteljes. Indien de pot jullie te klein lijkt verruil ik hem dit weekeinde nog voor een grotere. Welke maat moet ik dan aan denken? Ik kan dan ook wat beter de kluit onderzoeken en foto's maken. Welke middelen moet ik toedienen om de wortelgroei verder te stimuleren? Hoe kan ik de klei er zonder al te grote beschadigingen af krijgen?
Vanavond de herstelaktie maar uitgevoerd.
De palm stond voor meer dan de helft in een zware kleiklomp; de meeste delen waren kurkdroog en kei-keihard. Onbegrijpelijk! Gelukkig stak er op de meeste plaatsen wel een behoorlijk wortelpakket uit. Dus toch goed doorgeworteld ! Ik heb met een hamer en een grote schroeverdraaier zoveel als mogelijk van de klei verwijderd. Uiteindelijk heb ik een groot deel kunnen verwijderen zonder al te veel beschadiging van de wortels. Heb ondertussen steeds de kluit gesproeid. Heb de palm weer terug in de pot gehesen en met aarde aangewaterd tot alles zeiknat en aarde ingespoeld was. De plant heb ik nu even op houten klosjes gezet zodat het water gemakkelijker onder uit de pot kan lopen. Ik houd hem de komende weken goed vochtig. Daarnaast zal ik een fles Palmbooster bestellen zodat de wortelgroei de komende periode toeneemt.
Het verpotten naar een grotere pot stel ik nog maar even uit. Laat de plant nu eerst maar even bekomen. Even afwachten dus. Volgend jaar maar een keer verpotten.
Heb jullie nog aanvullingen of extra tips om de komende spannenden weken door te komen?
Eindresultaat .. terug in de pot .. enkele brokstukken van de losgewrikte kleiklomp.
'tja, de jouwe zat nog in pot , de mijne staan al een tijd in de volle grond, ik wil nu geen risico meer nemen. Ik zal misschien ietske langer moeten wachten tot hij er weer goed door komt, en ik geef hem ondertussen als het zeer warm is 's morgens en s' avonds water dan heeft de aarde geen tijd om volledig op te drogen.
Als er nog mensen van mening zijn dat ik hem er toch zou moeten uithalen en om zoveel mogelijk klei weg nemen dan hoor ik het graag. Maar als plant enkel vertraging zou hebben dan laat ik het zo .
Groetjes
Vincent
Ik zou hem niet meer uitgraven.
Ik denk dat het wel mogelijk moet zijn om van boven af stukken van de klont te breken. Bovendien wortelt een Trachycarpus oppervlakkig. Ik heb met een grote schroevebdraaier en klauwhamer van buiten naar binnen gewerkt en iedere keer een stukje losgeslagen. De wortels zijn hierdoor niet noemenswaardig beschadigd.
Ik denk dat het op zich nog wel een voordeel is om van bovenaf te werken omdat je het werk op meerdere momenten (dagen) kunt doen zonder dat de kluit uitdroogt gedurende het werk. Ik heb veel moeten sproeien en je weet wat water met klei doet. Overigens heb ik er niet alles af gekregen en een deel dat dieper gelegen is heb ik maar laten zitten omdat ik redelijk veel wortels heb kunnen vrijkrijgen. Genoeg is genoeg .. goed is goed.
Andere optie is wellicht gaten te boren van bovenaf door de kluit; type betondoor 30-40 cm lang. Je zult ongetwijfeld wat wortels beschadigen maar doordat er nu water in de kleikluit komt wordt de kleimassa weer soepeler. Is maar een ideetje dat door mijn hoofd speelde. Bovendien je kunt water geven wat je wil maar in een geharde kleikluit met een omvang van een grote emmer dringt geen water door. Het binnenste van mijn kluit was kruk kruk droog en met een tik van de hamer had ik grove kleikorrels in mijn handen en waren veel wortels in ene bloot.
Succes, maak eens een klein deeltje van bovenaf vrij en kijk of het op deze wijze loskomt.
Dag Hans,
Ik heb vandaag dan toch de stap gezet en één helft ontbloot van de trachycarpus die in volle grond zat, met de tuinslang heb ik beetje per beetje de helft van de klei mooi weggekregen, daarna heb ik gewone potgrond en cocopeat gebruikt om alles weer mooi op te vullen (van elk 50%).
Al het klei is niet weg (er kwamen wel topjes uit van wortels) maar volgens mij voldoende zodat de trachycarpus in elk geval genoeg kan drinken.
Door cocopeat te gebruiken zal het rond de wortels wat langer vochtig zijn zodat de trachycarpus tijd heeft om te drinken.
Dag Belghana
Zeer verstandig, er wordt te dikwijls en soms te lang gewacht met het verwijderen van de kleiklompen, hierdoor zijn veel palmen ten dode opgeschreven.
Simpelweg de kleiklomp is een beetje ingedroogd door transport en wachttijden richting verkoop.
Het is alleen zo jammer dat de handel dit niet schijnt te weten, althans niemand rept hierover.
Succes, ik hoop nog je nog niet te laat in aktie bent gekomen.
Met vriendelijke tuingroet
Hans de Visser
Ik ben terug van vakantie en was prettig verrast. De TC heeft zich geweldig hersteld dankzij het opvolgen van de adviezen van Hans zijn de twee eerdere spruiten nu volledig ontvouwd en zijn twee nieuwen op komst. Bovendien hangen de meeste bladeren nu veel minder door. Dank!
De komende weken ben ik eigenlijk nog van plan de plant in een grotere pot te plaatsen en zal ik ook weer wat meer van de klei verwijderen. Hans is dit verstandig of is het raadzaam de plant meer hersteltijd te geven en dit uit te stellen naar volgend voorjaar?