Beschadiging Yucca stam
#1
vr, 24/09/2010 - 13:51
Beschadiging Yucca stam
Hallo allemaal,
Ik heb half augustus een paar Yucca’s gekocht, ik denk dat het de Gloriosa is omdat ze in september bloeien en ook nooit ingepakt zijn geweest tegen vorst dus volkomen winterhard, maar misschien zien jullie er een andere Yucca in.
De kleinste heeft een beschadiging aan de stam wat betekend dat de ene helft (verticaal gezien) een zachte plek heeft van ±15 cm lang, als het regent blijft hier water in staan heb ik het idee.
Mijn vraag is kan ik de stam ergens mee behandelen om deze zwakke plek te verstevigen of te dichten want ik denk dat als het gaat vriezen de yucca kapot vriest.
Ik hoop dat jullie me kunnen helpen!
Groet van Alina
foto van de beschadigde stam
Gr. Alina
het beste is de yucca stam afzagen die loopt volgend jaar weer uit.
ps het is een gloriosa
Ja, dit lijkt me een lastige. Normaliter zeg ik niets doen, de natuur regelt het zelf wel. Maar je zit nu met een serieuze verzwakking. Water en luchtdicht verpakken zou ik zeker niet doen. Maar ik zou denk ik wel voor de vorst een soort rokje erboven maken wat er voor zorgt dat er geen water in kan lopen, maar er wel goed lucht bij kan. Stijf plastic en van boven goed om de stam tapen. Alleen om schade door uitzettend ijs te voorkomen. Water in wonden of holten kan normaal niet kwaad, dat is een fabel dat er dan rot zou ontstaan. het is zelfs zo dat water in een wond de boel afsluit van zuurstof, waardoor schimmels geen kans meer hebben.
Hallo Alina,
Als dat dunne gedeelte ook zacht is, zoals je schrijft, lijkt het me waarschijnlijk dat de hele kop op termijn zal afbreken. Dat kan natuurlijk nog wel een tijd duren, maar het lijkt me onvermijdelijk.
Ik zou denk ik wachten tot de komende lente en dan net onder het zachte gedeelte de stam afzagen. Eventueel zou je het bovenste gedeelte weer in de grond kunnen steken. Een yucca (gloriosa) schijnt heel makkelijk te wortelen, waar ik overigens geen ervaring mee heb.
Maar je kunt natuurlijk ook afwachten of de yucca al dan niet afbreekt en in de tussentijd een soort kapje maken zoals Dennis opperde.
Succes!
Rick
Ooooh ik heb dit vaker gehad, het is een soort afbrokkeling nadat het rot is geweest, een yucca gloriosa doet het goed mits ie echt droog staat, dat krijg je hier niet voor elkaar.
Maar als die stam niet sterk genoeg meer is, kan je die afzagen dan maakt ie veel uitlopers(slapende ogen) vanuit het wortelgestel, dus je krijgt veel zijscheuten.
Ik kan geen antwoord geven over de stam of het nog wat wordt, doorrotten zal wel gebeuren, als ze eenmaal zo zijn dan redden ze het niet, de gloriosa.
Met geluk krijg je deze ook aan de stam, dan heb je weer mooie uitlopers, bij mijn yucca recurvifolia gebeurd dat wel, dat is immers een afgeleide van de gloriosa.
Het feit is en blijft, veel yucca's kunnen in de tuin, maar het is op veel plekken te nat, dat willen ze absoluut niet.
Edward
Hallo allemaal,
Heel erg bedankt voor jullie reacties, een rokje van stevig plastic lijkt me het proberen waard.
De stam is verticaal gezien de linker helft week en zacht de rechter helft voelt nog kei hard aan.
De Yucca's staan erg beschut in een hoek van het tuinhuis en de schutting, andere planten in de tuin vangen veel meer wind en regen dus hoop ik dat het goed gaat.
Fijn dat er dit forum is, ik ga een rokje maken.
Gr. Alina
ik zit met exact hetzelfde probleem met een yucca recurvifolia.
Hoe springen deze hiermee om? Heb eigenlijk weinig behoefte om de stam af te zagen net nu die weer een mooie kop heeft. Bijgaand een foto.
Vermoed dat het allemaal door afgelopen winter is gekomen, er heeft immers een halve meter sneeuw tegen de yucca aangelegen, uitgezet en bingo.
Hou hem maar gewoon droog deze winter denk ik. Dakje erboven.
Niet per definitie de afgelopen winter hoor, ik had dit wel vaker, hoewel de recurvifolia velen malen sterker is voor ons natte klimaat dan de gloriosa, die kan er veel slechter tegen, zeker in de winter.
Droog houden is altijd het beste.
De uitspraak: 'dus volkomen winterhard' van Alina is dus niet van toepassing.
Ik heb al jaren een yucca gloriosa. Deze staat in pot en wordt 's winters niet beschermd. Eigenlijk omdat ik ervan uit ging dat deze yucca-soort oersterk is -vergelijkbaar met bijvoorbeeld yucca filamentosa- in Nederland.
Wat mij betreft dus wel degelijk: 'volkomen winterhard' gebleken.
Hij groeit goed, heeft inmiddels een stam van ruim een meter. Heeft alleen in al die jaren nog maar 1 keer gebloeid. Dat komt wsl. door de standplaats: onder het bladerdak van een trachycarpus fortunei, zodat hij voornamelijk in de schaduw staat.
Waarom is deze plant bij mij dan onbeschermd zo extreem makkelijk?
Ik heb er nog nooit dergelijke rotte stam-problemen mee gehad.
Zou het komen door wat Edward zegt over het te nat staan van yucca's? Mijn exemplaar staat in pot en mede door de beschutting van de bladeren van de T. Fortunei dus heel droog. Ik geef 'm 's zomers maar heel sporadisch water en de grond voelt vrijwel het hele jaar droog aan (behalve na een stortbui).
groet, rick
Ja Rick,
Te nat kan niet anders, nee z'n vorsttolerantie gaat erg ver hoor, denk min 15 geen probleem is voor de gloriosa.
De recurvifolia is winterhard die verdraagt min 30, die heb ik uit mijn vorige tuin meegenomen en daar al klappen van -15 gehad en staan er incl. mijn huidige tuin al 15 jaar in, groeien als kool en zijn zo hard, nog harder dan bij wijze een conifeer of buxus.
Hallo,
Ik heb nog een gloriosa met ± 15 cm stam en deze staat nu 2 winters onbeschermd in mijn tuin, afgelopen winter een aantal nachten van –18º gehad hier in Duitsland en ook de winter van 2008/2009 was extreem koud, staat op het noord-oosten en helemaal niets mee geleden, heeft een mooie volle kroon.
@ Dennis, mijn man is vandaag aan het knutselen gegaan voor een rokje.
Gr. Alina
....haha, de eerste man die een rokje kan naaien moet ik nog tegenkomen....(hoeft niet, mogen best wel ver van mij vandaan blijven....;)