Mijn chamaeropsen zien er zo te zien nog goed uit, met wat bladschade, dat knippen we wel weer weg, als het maar weer gaat uitlopen vanuit de groeispeer, deze staat sinds 2004 in de volle grond!
Detail van mijn andere chamaerops, ik heb er dus 2 van deze grootte, een staat er vanaf 2004 in de volle grond en de andere, deze dus op de detailafbeelding, nu 3 jaar, en hhebn in die tijd flink kunnen groeien en wortelen, en dat maakt ze zeer sterk blijkt nu, tegen zoveel koude.
Mijn trachycarpussen, de velen die ik heb, met stammen van 2.50 meter tot 40 cm. zijn allen onbeschadigd, waren onbeschermd.
Ik moet wel vertellen, dat de laagste temp. hier in Almere rond de -9.2 is geweest, maar ondanks dat, heeft het ook wel bijna 3 weken gevroren, met daartussen net als bij iedereen een dooiaanval, de sterkste was die op 4 januari, toen met regen en temp. van ruim 4 graden, daarna vanaf 5 januari ging de temp. weer rap naar het vriespunt en daaronder, toen is het kouder geweest, als de week tussen kerst en de jaarwisseling.
Hoi Edward ik weet niet hoe jij je palmen ingepakt hebt gehad maar zo te zien zijn ze té goed ingepakt geweest en zeker de Butia,deze palmen hadden denk ik genoeg gehad aan een dakje zodat de speer droog blijft normaal moeten ze dat goed kunnen hebben bij die themp.die jij daar hebt gehad.
Dat betwijfel ik, de verkleurde bladeren, dat was het deel wat zeg maar boven het bladerdek uitstak, ik had een soort kolom van een vuilniszak gemaakt bodem eraf geknipt met daarin bladeren volgestopt, voor zoveel blad ik had(weggeveegd onder mijn coniferen-buitenhaag) maar dit stak erboven uit, daaroverheen wel een vuilniszak gedaan voor de afsluiting van evt. regen/sneeuw. Het heeft wel geholpen, want de stam stond volledig in bladeren, maar ik ga de volgende keer een rietmat eromheen slaan/wikkelen en volstoppen met bladeren, dat werkt beter en ademt ook nog.
Maar de butia had ik niet zo moeten laten staan, dan was ik 'm wel kwijt geweest denk ik?
Gisteren heb ik ook mijn Trachy weer uitgepakt, deze ziet er ongeschonden uit, een enkel blad is iets verkleurd, maar dat mag de pret niet drukken. De 3 Chamaerops humilis struikjes hebben 2 nachten bescherming gehad dmv een vuilniszak erop( in de nachten van 5-6 januari) en hebben geen enkele schade of verkleuring. Het grappige is dat deze pal op het oosten staan en de volle laag kregen. Ben erg benieuwd naar resultaten bij de overige forumgebruikers, hoe zijn de planten hier de vorst doorgekomen?
Phoenixen zien er erg levend uit, oudere balderen zijn wel wat gespikkeld, maarzatwn ook aande buitenkant, de kern zelfs even fris als voor de koude, nu nog een paar dagen dooi, en dan weet ik meer, trachycarpus gaat nu weer door, waar hij was, o, het dooit, ik was bezig dit blad open te doen olijfboom niks aan de hand, chamaeropsen moet ik nog beoordelen. Al met al lijkt het mee te vallen op het ogenblik.
Wat ik vooral mooi vind aan deze trachycarpus is het niet opsnoeien, ik vind die palmen, ook vederpalmen die opgesnoeid zijn nogal lelijk. Verderdenk ik dat opsnoeien de groei vertraagt, hoe meer blad, hoe meer fotosynthese. Heeft ook een veel vollere stam dan exemplaren waar alleen maar opgaand blad aan mag zitten, @draco, om dit voor elkaar te krijgen moet je een klein trachycarpusje in de grond zetten en tien jaar de andere kant op kijken. Vind overigens de ransdorpse exemplaren echte wondertjes, die staan dertig centimeter boven het slootniveau in veen, regelmatig in de volle storm. Betekent dat ze tien centimeter luchthoudende grond hebben?!?
Vanmorgen vlakbij de school van mijn kinderen staat een grote agave in pot, deze is blijven staan gedurende de koudeperiode, ook die van mij overigens naast de voordeur is blijven staan, deze heeft de kou prima doorstaan, agave's zijn harder dan ik dacht? We spreken over de agave americana en ik heb dan de variegata de bonte vorm. Ik weet ook in de buurt een aantal chamaerops humilis te staan onbeschermd, eens kijken hoe deze erbij staan, en tevens eens een kijkje nemen bij tuincentrum Intratuin, die hadden nog volop trachycarpussen staan in kuip(uiteraard) zowel wat kleine en grotere exemplaren, en ook de chamaerops humilis stond op de planttafels 'naakt' erbij tijdens de gehele periode. Nerium oleanders stonden wat grotere exemplaren tegen de koude kas aan, maar dan nog het vriest daar ook en met een paar nachten van -8 graden is voor planten in kuip wel aardig wat vorst, en de periode dat het continu vroor was ook erg lang. Die dagen dat het met een oostenwind boven het vriespunt komt in de middag, is te verwaarlozen.
Ik verneem van een tuinvriend dat er in Belgie nogal wat schade is aan trachycarpussen, sommige delen behaalden -19 graden met een maximum temp. van -5 overdag op zaterdag 10 januari jl.
Wegens een aanstaande verhuizing zit ik tijdelijk in een flat en heb mijn palmen in okt. moeten uitgraven. Ik heb een trachycarpus en 2 humilissen in pot gezet en onder een afdakje bij mijn ouders geplaatst op een beschutte plek. De trachycarpus is ongeschonden en 1 van de humilissen ook. Bij de ander kon ik 2 speren er zo uittrekken en de laatste zit nog wel vast. Gekke is dat de plant geheel geen bladschade heeft.
1,5 meter verderop staat nog een humillis in de volle grond en deze heeft een dakje van noppenfolie gehad. Deze is goed bruin geworden en ook hier kon ik 2 speren er zo uittrekken en zit er nog wel 1 vast.
Ik spuit het hart van de palm in met een anti schimmel middel en dan zien we wel wat er gebeurd. Max. temp. die ze gehad hebben is -14 denk ik. (Enschede)
2 winters terug kon ik ook 2 speren er zo uittrekken maar de plant herstelde zich prima dus ik heb goede hoop.
Ik zal hem wat dichterbij halen. Volgens mij is het een fortunei, die er zo strak bijstaat door de beschutte plaats (Oostzijde v h huis), Er is ook nog wel wat variatie in bladvorm, het een wat steviger en gedrongener dan het andere. Mijn eigen Trachy heeft grote cirkelronde en nagenoeg vlakke bladeren. Die moet je niet op het Westen planten want dan waait de boel aan gort. Naarmate de bladeren kleiner zijn en de segmenten een diepere V-vorm hebben kunnen ze beter tegen de wind zoals een wagnerianus.
En als je het afgestorven blad van je Trachy laat zitten dan krijg je dit fraaie resultaat, gefotografeerd tegen een rotswand op het Zuiden in een dorpje aan de Loire in Frankrijk. Met excuses voor het slechte beeld veroorzaakt door de lage resolutie.
Twijfels wel of niet, de fortunei is een soortaanduiding van de familie trachycarpus palmen, maar toch kan er een exemplaar tussen zitten die verwant is aan een verre kruising. Ik heb 2 grote trachycarpus fortunei in mijn voortuin, toch zijn ze verschillend van elkaar. Ook kan het blad veranderen als je een in kas gekweekt exemplaar in je tuin aanplant of na de eerste winter, het wordt dan vaak wat dikker en steviger. Ik heb er een ooit gekocht die enorme bladstengels had nadat ie de tuin in ging de bladstelen van de nieuwe bladeren steeds korter werden.
Dit exemplaar in Dronten is een fortunei maar heeft wel een beetje wagnerianus achtige vorm, de behouden bladeren kunnen alleen behouden blijven in de luwte, wel mooi dat deze nog groen zijn en blijven, het is wel een hele mooie deze in Dronten, ondanks ik ook mijn 2 uit de achtertuin mooi vind met een aantal bladeren uit het groeipunt, lijkt wel meer op snoeien in warme landen, zoals ze aan de stranden erbij staan, vaak is het dan een washingtonia robusta.
Ik wilde nog even een ( late )reactie geven op het berichtje waarin je schrijft dat je denkt dat het snoeien van de bladeren de groei zou vertragen. Eigenlijk is dat net andersom. Als je de bladeren snoeit zal de palm juist sneller de hoogte in gaan. Een heel handig gegeven voor, ik noem het maar handelaren, om zo meer geld voor hun palmen te kunnen ontvangen omdat de prijs van een palm vaak mede wordt bepaald door de stamhoogte.
Ik ben het wel helemaal met je eens dat een palm met een mooie dikke stam en die goed vol in het blad zit veel en veel mooier is dan zo'n lange dunne sateprikker waar maar een paar bladstengeltjes aan zitten. Dan maar wat minder snel de hoogte in ;-)
nog eventjes over die mooie fortunei met wat ander blad. fortunei is inderdaad erg variabel en we mogen ook niet vergeten dat T. wagnerianus eigenlijk geen andere soort is dan fortunei maar een cultivar is van de fortunei. het is dus in mijn ogen logisch dat sommige fortunei's wat op een wagnerianus lijken en andersom ;).
Chamaerops en een Agave waar ik de naam niet meer van weet.... Agave niet beschermd,Chamaerops de ergste nachten (4 x tot -7.8)een deken los overheen gelegd.Zien er goed uit.
En nog een Trachycarpus,3e jaar in de grond.Toen gekocht zonder wortels,was heel goedkoop.Maar dat doe ik nooit meer,want intussen heeft 'ie flink wortels gemaakt,maar nog steeds geen actie bovengronds. Deze heb ik wel ingepakt met rietmat en doeken om de kop gewikkeld.
De Washingtonia's,Phoenix en Oleander in pot staan weer buiten zolang het niet vriest. Al met al lijkt het dat ik de dans ontsprongen ben,maar ja,de tijd zal het leren.... Groeten, John
Mooie palmen heb je, vooral die grote natuurlijk. Die Agave. Laat je die altijd winters buiten staan of is dit de 1e keer?.Wij hebben er ook een, maar ik haal hem altijd binnen. Zelfs met matige vorst dek ik hem af in de schuur.
de Agave staat nu 3 jaar in de volle grond,wel op een kleine verhoging van vn zand en stenen,en ik heb 'm nog nooit beschermd.Afgelopen zomer heeft 'ie zelfs gebloeid. Enig idee wat voor een Agave het is ?
Don, ik ben het eens met het feit dat je een palm op de kortere termijn iets meer stam geeft als je hem opsnoeit, ik denk echter dat degroeisnelheid op termijn groter is als je niet snoeit, en in het optimale geval zelfsde bladeren laat zitten tot ze helemaal dor zijn, maar voor dat laatste weet ik het niet zeker. Hoe meer vierkante meters blad, hoe meer fotosynthese, hoe meer fotosynthese hoemeer hout wortels nieuw blad etc, een nieuw blad moet gevormd worden met koolstof dat door dereeds aanwezige bladeren uit de lucht gefotosinteest is. Een plant met veel blad kan dus ook meer nieuwe bladeren maken. Sinds mijn trachycarpus besloten heeft om omhoog te gaan doet hij dat ook, en in een flink tempo. Toen mijn trachycarpus na drie jaar nog geen noemenswaardigestam had, washij overigens al hoger dan zo'n intratuinscharminkel met een meter stam voor de prijs van 150 euro, Ik denk dusdat een vol exemplaar uiteindelijk ook vanwege gezondheidsredenen eenstuk sneller de hoogte ingaat.
Die agave van je is eigelijk een Yucca. Een Yucca gloriosa ‘Variegata’ om precies te zijn. Ik heb er zelf ook een in een pot staan. Ik woon middenin Utrecht stad en bij mij staat ie onder een afdak zodat de kluit droog blijft.Ik heb m al zes weken geen water meer gegeven maar ondanks dat was de kluit met min 10 vorige week helemaal hard geworden. Staat in palm grond. Deze planten kunnen in de volle grond tot min 18 aan
De Afgebeelde uitgeplante Cordyline australis ('Zuidland' of 'Groenland' van de Groene Prins) is onbeschermd diverse nachten aan -11 blootgesteld. Er is geen zichtbare vroege schade aanwezig.
Dit is een exemplaar die nu 3 jaar in de volle grond staat, was in 2008 flink aan de groei!
Mijn butia capitata lijkt erg veel schade te hebben, als de kern maar goed is, daar gaat het om, dat blijkt pas over weken of dat nog zo is.
Een nog jonge dicksonia antartica, lijkt er ook nog goed uit te zien, bladeren worden toch verwijderd, als ie maar weer gaat uitlopen...
Detail van een van mijn 2 grote chamaeropsen, ziet er toch wel oke uit, toch maar afwachten...
Detail van mijn andere chamaerops, ik heb er dus 2 van deze grootte, een staat er vanaf 2004 in de volle grond en de andere, deze dus op de detailafbeelding, nu 3 jaar, en hhebn in die tijd flink kunnen groeien en wortelen, en dat maakt ze zeer sterk blijkt nu, tegen zoveel koude.
Mijn trachycarpussen, de velen die ik heb, met stammen van 2.50 meter tot 40 cm. zijn allen onbeschadigd, waren onbeschermd.
Ik moet wel vertellen, dat de laagste temp. hier in Almere rond de -9.2 is geweest, maar ondanks dat, heeft het ook wel bijna 3 weken gevroren, met daartussen net als bij iedereen een dooiaanval, de sterkste was die op 4 januari, toen met regen en temp. van ruim 4 graden, daarna vanaf 5 januari ging de temp. weer rap naar het vriespunt en daaronder, toen is het kouder geweest, als de week tussen kerst en de jaarwisseling.
gr. Edward
Hoi Edward ik weet niet hoe jij je palmen ingepakt hebt gehad maar zo te zien zijn ze té goed ingepakt geweest en zeker de Butia,deze palmen hadden denk ik genoeg gehad aan een dakje zodat de speer droog blijft normaal moeten ze dat goed kunnen hebben bij die themp.die jij daar hebt gehad.
Jan.
Hoi Jan,
Dat betwijfel ik, de verkleurde bladeren, dat was het deel wat zeg maar boven het bladerdek uitstak, ik had een soort kolom van een vuilniszak gemaakt bodem eraf geknipt met daarin bladeren volgestopt, voor zoveel blad ik had(weggeveegd onder mijn coniferen-buitenhaag) maar dit stak erboven uit, daaroverheen wel een vuilniszak gedaan voor de afsluiting van evt. regen/sneeuw.
Het heeft wel geholpen, want de stam stond volledig in bladeren, maar ik ga de volgende keer een rietmat eromheen slaan/wikkelen en volstoppen met bladeren, dat werkt beter en ademt ook nog.
Maar de butia had ik niet zo moeten laten staan, dan was ik 'm wel kwijt geweest denk ik?
gr. Edward
Chamaerops humilis met wat bladschade.
Totaalbeeld op 12-01, het regent ook alweer...
Totaalbeeld 2...
Totaalbeeld 3...
Hallo,
Gisteren heb ik ook mijn Trachy weer uitgepakt, deze ziet er ongeschonden uit, een enkel blad is iets verkleurd, maar dat mag de pret niet drukken. De 3 Chamaerops humilis struikjes hebben 2 nachten bescherming gehad dmv een vuilniszak erop( in de nachten van 5-6 januari) en hebben geen enkele schade of verkleuring. Het grappige is dat deze pal op het oosten staan en de volle laag kregen.
Ben erg benieuwd naar resultaten bij de overige forumgebruikers, hoe zijn de planten hier de vorst doorgekomen?
Phoenixen zien er erg levend uit, oudere balderen zijn wel wat gespikkeld, maarzatwn ook aande buitenkant, de kern zelfs even fris als voor de koude, nu nog een paar dagen dooi, en dan weet ik meer, trachycarpus gaat nu weer door, waar hij was, o, het dooit, ik was bezig dit blad open te doen olijfboom niks aan de hand, chamaeropsen moet ik nog beoordelen.
Al met al lijkt het mee te vallen op het ogenblik.
Bijgaand jaloersmakend exemplaar in Dronten zag er ook vandaag nog kerngezond uit. Hopelijk krijg ik ook nog eens zoiets voor elkaar.
Wat ik vooral mooi vind aan deze trachycarpus is het niet opsnoeien, ik vind die palmen, ook vederpalmen die opgesnoeid zijn nogal lelijk. Verderdenk ik dat opsnoeien de groei vertraagt, hoe meer blad, hoe meer fotosynthese.
Heeft ook een veel vollere stam dan exemplaren waar alleen maar opgaand blad aan mag zitten, @draco, om dit voor elkaar te krijgen moet je een klein trachycarpusje in de grond zetten en tien jaar de andere kant op kijken.
Vind overigens de ransdorpse exemplaren echte wondertjes, die staan dertig centimeter boven het slootniveau in veen, regelmatig in de volle storm. Betekent dat ze tien centimeter luchthoudende grond hebben?!?
Mooi erg mooi, dit is toch exotisch in eigen land, maar hopen dat die winter niet meer terugkomt?
gr. Edward
Ik heb zelf ook geen bladeren meer verwijderd, de oudere bladeren worden nu na de vorstperiode wel wat bruinig van kleur, beetje vreemde kleur?
Zo staat ie erbij, ik heb nog een 2e met afhangend blad, nou ja voor zover je het oud-afhangend blad kan noemen.
Ze zijn niet zoals in Dronten, dan moet je de oudere bladeren niet meer wegknippen dus.
gr. Edward
Vanmorgen vlakbij de school van mijn kinderen staat een grote agave in pot, deze is blijven staan gedurende de koudeperiode, ook die van mij overigens naast de voordeur is blijven staan, deze heeft de kou prima doorstaan, agave's zijn harder dan ik dacht?
We spreken over de agave americana en ik heb dan de variegata de bonte vorm.
Ik weet ook in de buurt een aantal chamaerops humilis te staan onbeschermd, eens kijken hoe deze erbij staan, en tevens eens een kijkje nemen bij tuincentrum Intratuin, die hadden nog volop trachycarpussen staan in kuip(uiteraard) zowel wat kleine en grotere exemplaren, en ook de chamaerops humilis stond op de planttafels 'naakt' erbij tijdens de gehele periode.
Nerium oleanders stonden wat grotere exemplaren tegen de koude kas aan, maar dan nog het vriest daar ook en met een paar nachten van -8 graden is voor planten in kuip wel aardig wat vorst, en de periode dat het continu vroor was ook erg lang.
Die dagen dat het met een oostenwind boven het vriespunt komt in de middag, is te verwaarlozen.
Ik verneem van een tuinvriend dat er in Belgie nogal wat schade is aan trachycarpussen, sommige delen behaalden -19 graden met een maximum temp. van -5 overdag op zaterdag 10 januari jl.
gr. Edward
gr. Edward
Wegens een aanstaande verhuizing zit ik tijdelijk in een flat en heb mijn palmen in okt. moeten uitgraven. Ik heb een trachycarpus en 2 humilissen in pot gezet en onder een afdakje bij mijn ouders geplaatst op een beschutte plek. De trachycarpus is ongeschonden en 1 van de humilissen ook. Bij de ander kon ik 2 speren er zo uittrekken en de laatste zit nog wel vast. Gekke is dat de plant geheel geen bladschade heeft.
1,5 meter verderop staat nog een humillis in de volle grond en deze heeft een dakje van noppenfolie gehad. Deze is goed bruin geworden en ook hier kon ik 2 speren er zo uittrekken en zit er nog wel 1 vast.
Ik spuit het hart van de palm in met een anti schimmel middel en dan zien we wel wat er gebeurd. Max. temp. die ze gehad hebben is -14 denk ik. (Enschede)
2 winters terug kon ik ook 2 speren er zo uittrekken maar de plant herstelde zich prima dus ik heb goede hoop.
Hallo Draco,
Die Trachy in Dronten is dat een Wagnerianus? Ziet er wat anders uit dan
een Fortunei, dacht ik.
Groeten
Gerbo
Ik zal hem wat dichterbij halen.
Volgens mij is het een fortunei, die er zo strak bijstaat door de beschutte plaats (Oostzijde v h huis), Er is ook nog wel wat variatie in bladvorm, het een wat steviger en gedrongener dan het andere. Mijn eigen Trachy heeft grote cirkelronde en nagenoeg vlakke bladeren. Die moet je niet op het Westen planten want dan waait de boel aan gort. Naarmate de bladeren kleiner zijn en de segmenten een diepere V-vorm hebben kunnen ze beter tegen de wind zoals een wagnerianus.
Groet,
En als je het afgestorven blad van je Trachy laat zitten dan krijg je dit fraaie resultaat, gefotografeerd tegen een rotswand op het Zuiden in een dorpje aan de Loire in Frankrijk. Met excuses voor het slechte beeld veroorzaakt door de lage resolutie.
Ter illustratie van bedoelde 'rondbladige' T. fort. een jeugdfoto van deze palm en vervolgens een foto van een ongeveer evengrote wagnerianus.
foto 2
Twijfels wel of niet, de fortunei is een soortaanduiding van de familie trachycarpus palmen, maar toch kan er een exemplaar tussen zitten die verwant is aan een verre kruising.
Ik heb 2 grote trachycarpus fortunei in mijn voortuin, toch zijn ze verschillend van elkaar.
Ook kan het blad veranderen als je een in kas gekweekt exemplaar in je tuin aanplant of na de eerste winter, het wordt dan vaak wat dikker en steviger.
Ik heb er een ooit gekocht die enorme bladstengels had nadat ie de tuin in ging de bladstelen van de nieuwe bladeren steeds korter werden.
Dit exemplaar in Dronten is een fortunei maar heeft wel een beetje wagnerianus achtige vorm, de behouden bladeren kunnen alleen behouden blijven in de luwte, wel mooi dat deze nog groen zijn en blijven, het is wel een hele mooie deze in Dronten, ondanks ik ook mijn 2 uit de achtertuin mooi vind met een aantal bladeren uit het groeipunt, lijkt wel meer op snoeien in warme landen, zoals ze aan de stranden erbij staan, vaak is het dan een washingtonia robusta.
gr. Edward
De bescherming van mijn Musa heb ik verwijderd ivm vermoeden van ernstige schade, het handeltje hing helemaal scheef. Het resultaat is om te huilen...
Hoi Matthijss,
Ik wilde nog even een ( late )reactie geven op het berichtje waarin je schrijft dat je denkt dat het snoeien van de bladeren de groei zou vertragen.
Eigenlijk is dat net andersom. Als je de bladeren snoeit zal de palm juist sneller de hoogte in gaan. Een heel handig gegeven voor, ik noem het maar handelaren, om zo meer geld voor hun palmen te kunnen ontvangen omdat de prijs van een palm vaak mede wordt bepaald door de stamhoogte.
Ik ben het wel helemaal met je eens dat een palm met een mooie dikke stam en die goed vol in het blad zit veel en veel mooier is dan zo'n lange dunne sateprikker waar maar een paar bladstengeltjes aan zitten. Dan maar wat minder snel de hoogte in ;-)
Gr. Don
Draco,
nog eventjes over die mooie fortunei met wat ander blad. fortunei is inderdaad erg variabel en we mogen ook niet vergeten dat T. wagnerianus eigenlijk geen andere soort is dan fortunei maar een cultivar is van de fortunei. het is dus in mijn ogen logisch dat sommige fortunei's wat op een wagnerianus lijken en andersom ;).
gr
Kristof
Nou,hier komen de mijne....
Trachycarpus Fortunei 3e jaar in de grond,niet beschermd,ziet er goed uit.
Olijf,pot en stam ingepakt met een deken en plastic.geen krimp gegeven.
Chamaerops en een Agave waar ik de naam niet meer van weet....
Agave niet beschermd,Chamaerops de ergste nachten (4 x tot -7.8)een deken los overheen gelegd.Zien er goed uit.
Nog een Trachycarpus,niets aan gedaan.Ook nog geen problemen gezien.
Plus een aantal zo goed als zeker gesneuvelde Musa Basjo's.
En nog een Trachycarpus,3e jaar in de grond.Toen gekocht zonder wortels,was heel goedkoop.Maar dat doe ik nooit meer,want intussen heeft 'ie flink wortels gemaakt,maar nog steeds geen actie bovengronds.
Deze heb ik wel ingepakt met rietmat en doeken om de kop gewikkeld.
De Washingtonia's,Phoenix en Oleander in pot staan weer buiten zolang het niet vriest.
Al met al lijkt het dat ik de dans ontsprongen ben,maar ja,de tijd zal het leren....
Groeten,
John
Hallo John,
Mooie palmen heb je, vooral die grote natuurlijk. Die Agave. Laat je die altijd winters buiten staan of is dit de 1e keer?.Wij hebben er ook een, maar ik haal hem altijd binnen. Zelfs met matige vorst dek ik hem af in de schuur.
Groten
Gerbo
Hallo Draco,
Doe mij maar zo'n palm als die uit Dronten. Prachtig gewoon!
Gerbo
Hallo Gerbo
de Agave staat nu 3 jaar in de volle grond,wel op een kleine verhoging van vn zand en stenen,en ik heb 'm nog nooit beschermd.Afgelopen zomer heeft 'ie zelfs gebloeid.
Enig idee wat voor een Agave het is ?
Don, ik ben het eens met het feit dat je een palm op de kortere termijn iets meer stam geeft als je hem opsnoeit, ik denk echter dat degroeisnelheid op termijn groter is als je niet snoeit, en in het optimale geval zelfsde bladeren laat zitten tot ze helemaal dor zijn, maar voor dat laatste weet ik het niet zeker.
Hoe meer vierkante meters blad, hoe meer fotosynthese, hoe meer fotosynthese hoemeer hout wortels nieuw blad etc, een nieuw blad moet gevormd worden met koolstof dat door dereeds aanwezige bladeren uit de lucht gefotosinteest is.
Een plant met veel blad kan dus ook meer nieuwe bladeren maken.
Sinds mijn trachycarpus besloten heeft om omhoog te gaan doet hij dat ook, en in een flink tempo.
Toen mijn trachycarpus na drie jaar nog geen noemenswaardigestam had, washij overigens al hoger dan zo'n intratuinscharminkel met een meter stam voor de prijs van 150 euro,
Ik denk dusdat een vol exemplaar uiteindelijk ook vanwege gezondheidsredenen eenstuk sneller de hoogte ingaat.
Hallo John,
Die agave van je is eigelijk een Yucca. Een Yucca gloriosa ‘Variegata’ om precies te zijn.
Ik heb er zelf ook een in een pot staan. Ik woon middenin Utrecht stad en bij mij staat ie onder een afdak zodat de kluit droog blijft.Ik heb m al zes weken geen water meer gegeven maar ondanks dat was de kluit met min 10 vorige week helemaal hard geworden. Staat in palm grond. Deze planten kunnen in de volle grond tot min 18 aan
Groeten Hellie
De Afgebeelde uitgeplante Cordyline australis ('Zuidland' of 'Groenland' van de Groene Prins) is onbeschermd diverse nachten aan -11 blootgesteld. Er is geen zichtbare vroege schade aanwezig.
Dank je wel Hellie.